Beköszöntött a szilva szezon. Végre van finom, érett, zamatos magyar szilva. Nekem ilyenkor az első gondolatom a szilvás gombóc. Gyerekkoromban is imádtam, csak akkor kicsit másképp készült. Fehérliszttel és jó sok fehér cukorral. De ez már a múlt, hiszen nincs az az étel, amit ne lehetne elkészíteni egészségesebb verzióban.
Lehet tenni a tésztájába főtt, tört krumplit, hogy lágyabb legyen, akkor az arány nagyjából 30 dkg liszt, és 1 kg krumpli. De kalóriaspórolási megfontolásból, én ezt most kihagytam, és így is nagyon finom lett.
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg finomra őrölt teljes kiőrlésű Graham vagy tönkölybúza liszt
- 1,5-2 dl víz
- 1 tojás
- 1 kávéskanál só
Hozzávalók még:
- 25 dkg érett, kicsit kemény szilva
- 2 teáskanál fahéj
- 4 teáskanál barna cukor vagy gyümölcscukor
- 10-15 dkg zsemlemorzsa
- 1 evőkanál olívaolaj
Készítsd el a tésztát.
A liszthez add hozzá a sót, és a tojást. Folyamatos dagasztás mellett adagold hozzá a vizet. Ne öntsd bele egyszerre az egészet, mert a liszttől függ, hogy mennyit fog felvenni. Addig gyúrd, amíg a tészta szép egyenletes lesz. Ruganyos, közepesen kemény tésztát kell kapnod. Fontos, hogy ne legyen túl kemény, mert akkor nem fogod tudni kinyújtani, de túl puha se legyen, mert akkor szakadni fog.
Ha megvagy a tésztával, akkor takard le egy konyharuhával, és tedd félre hűvös helyre 20-30 percre.
1 kávéskanálnyi sóval forralj vizet egy nagy fazékban.
2 teáskanálnyi fahéjat keverj össze 2 teáskanálnyi barna/gyümölcscukorral.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 0,5 cm vastagra, majd vágd fel körülbelül 10 x 10 cm-es négyzetekre .
A szilvákat mosd meg, és vedd ketté. Egyesével forgasd bele a cukros fahéjba. Egy tésztanégyzetre fél cukros fahéjba forgatott szilvát tegyél. A tészta négy sarkát egyesével hajtsd rá a szilvára, majd gyúrd össze, úgy, hogy teljesen egyenletesen befedje a szilvát.
Ha megvan az összes gombócod, mehet a forrásban lévő vízbe, de csak több részletben, hogy legyen helyük, és ne tapadjanak össze.
Közben a zsemlemorzsát, 2 teáskanál barna/gyümölcscukorral, az olívaolajon pirítsd meg arany barnára.
A gombócok miközben főnek folyamatosan jönnek fel a víz felszínére. Ha már körülbelül 5 perce stabilan fent vannak a víz tetején, megfőttek. Ekkor egy szűrővel vedd ki őket a vízből, öblítsd át folyó hideg víz alatt, csepegtesd le kicsit, majd mehetnek a pirított zsemlemorzsába.
Ha az összes gombóc megfőtt, elkészültél.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Balogh Ili mondta
Kedves Dia! Gratulálok az esküvőtök alkalmából! Köszönöm a recepteidet,kedvelem őket. Szia,Ili.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ili,
Köszönjük szépen!
horváthné judit mondta
Köszi Dia a recepteket, a gombásat most sajnos nem tudom kipróbálni, mivel napok óta valami nyári vírussal küzdök, a szilvás gombócnak a gyerekek nagyon fognak örülni recepted alapján. Köszi Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Jobbulást kívánok, remélem a szilvás gombóc ízleni fog.
Németh Istvánné mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a szilvás gombóc receptet, már kétszer is készítettem a hagyományos módon, burgonya stb. Igy is el fogom készíteni. Még egyszer köszönöm. Üdvözlettel Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Remélem ízleni fog a szilvás gombóc!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Mindig nagyon jókor küldöd a recepteket, most ez a gombóc recept
kapóra jött.Köszönöm szépen.
A gombát nem szeretem, ritkán levest főzök.
Üdvözlettel Gabriella
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Nagyon szívesen, remélem ízleni fog.
Pikali Istvánné mondta
Köszönöm a receptet, majd ha időm engedi megfogom főzni. Most jelenleg
a szílva szedésnél tartok kb: 50-60 q-a már leszedésre került , még hátra van
kb: 40 q-a. Most még csak nyersen fogyasztom, így is imádom.
Jelenleg szedjük a Besztercei fajtát, nem tudom kinek mennyire ismerős, ez a
leges legfinomabb szílvafajta, majd ebből évente kb. 8 üst szílvalekvárt főzünk, na és abból van csak igazán isteni finom szílvalekváros gombóc.
További szép estét és jó főzicskélést.
Üdvözlettel: Ida
Gasztrozseni mondta
Kedves Ida,
Elismerésem a szilvaültetvényhez!:) Gondolom, sok a munka vele, de biztosan megéri a fáradozást. A Besztercei fajtát jól ismerem, igen zamatos, ízletes fajta. Eddig szilvalekvárral csak derelyét kóstoltam, de biztosan nagyon finom gombóc töltelékeként is.
Mária mondta
Kedves Dia!
Először is esküvőtök alkalmából gratulálok!
Köszi a gombóc receptet, nagyon fincsi.
Üdv: Mária
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Köszönjük szépen! Örülök, hogy ízlett a gombóc!