Sokan képesek csak azért elmenni egy-egy Ikea áruházba, hogy svéd húsgolyót egyenek. Hihetetlen, de mégis igaz. Ez a kis fasírt golyó hatalmas vonzerővel bír. Pedig nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is, és abban garantáltan az lesz benne, amit Te beleteszel.
Az én húsgolyóm abban különbözik az Ikeástól, hogy nem marha és disznóhúsból, hanem pulykahúsból készül. Az íze így nem a hústól lesz karakteres, hanem a megfelelő mennyiségű fűszertől.
A hagyományos magyar fasírttól abban különbözik, hogy nincs benne pirospaprika, fokhagyma, áztatott kenyér helyett pedig zsemlemorzsa van benne.
Hozzávalók:
- 70 dkg darált pulykacomb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 dl 1,5%-os tej
- 1 tojás
- 2 kávéskanál só
- 8-10 tekerés színes bors
- 2 dkg vaj
Hozzávalók a sütéshez:
- olívaolaj
A vöröshagymát vágd fel nagyon apró kockákra és a vajon párold meg. A darált pulykahúst keverd össze a tojással, a tejjel, a sóval, a borssal, a zsemlemorzsával és a fűszerekkel.
Az olívaolajat melegítsd fel.
Ha a hagyma is megpárolódott, azt is add a darált húshoz. Alaposan dolgozd össze a fasírtot.
Amikor az olaj már forró, nedves kézzel gyúrj diónyi fasírtgolyókat, és rakd őket a forró olajba. Nem kell beleforgatnod semmibe, csak úgy simán.
Időnként fordítsd meg a golyókat, hogy minden oldaluk egyenletesen aranybarnára süljön.
Svéd húsgolyó készítése sütőben:
Miért is ne spórolnál az időddel és a kalóriákkal? Ennél a verziónál csak kevés olajra lesz szükséged, és amíg a fasírtgolyók sülnek, Te nyugodtan foglalkozhatsz mással.
A sütőt hőlégkeverés funkción melegítsd elő 180 C fokra.
A húsgolyók elkészítése ugyanaz, mint az olajban sütős verziónál. A diónyi fasírtgolyókat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ehhez a mennyiséghez egy gáztepsire lesz szükséged, hogy kényelmesen elférjenek, anélkül, hogy összeérnének. A tepsibe előkészített fasírtgolyókat vékonyan kend be olívaolajjal. Ha megvagy, mehetnek is a sütőbe 35-40 percre. Ennyi idő alatt tökéletesen átsülnek és szép pirosas színt kapnak.
Ajánlom friss kevert salátával vagy burgonyapürével.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Takacs Erzsebet mondta
Kedves Dia !
nagyon finom a husgolyo,de az olivaolajban sutes helyett ,igy minden dietas igenyt kielegit,sutoben,olivaval megkenve ,kb 17 perc alatt sul meg 180=190 fokon.Izletes ,finom es pirosra sutheto.
Udv.Erzsebet
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Köszönöm a tippet!
Telek Éva természetgyógyász mondta
Nem sütök olajban semmit,sütőben fólia alatt,vagy grillezem.Lehet bele tenni pici koriandert vagy rozmaringot,vagy petrezselyemzöldet, saláta,vagy almás párolt káposzta és krumpli,csicsókapüré a köret.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Jól teszed! A zöld fűszernővények nagyon jól passzolnak minden ételhez.
Katka mondta
Kedves Dia!
A zsemlemorzsa helyett én a magyaros fasírtba is darált zabpelyhet teszek és abban is forgatom meg sütés előtt,talán így még “egészsségesebb”?
Üdv.:Katka
Gasztrozseni mondta
Kedves Katka,
Ez igazán jó ötlet, ki fogom próbálni!
Foltoska mondta
Én is szoktam sütni majdnem ugyanígy, de 4-5 gerezd zúzott fokhagymát is teszek bele. Eddig úgy tapasztaltam, hogy nem rontja el.
A gyerekeim a fasírtot nem szeretik, de a svéd húsgolyóért, ahogy készítem, rajonganak. Leginkább fahéjas paradicsomszósszal szoktuk enni.
Gasztrozseni mondta
Kedves Foltoska,
Biztos vagyok benne, hogy a fokhagyma kiválóan passzol hozzá. A fahéjas paradicsom szósz jól hangzik.
Fenyő Mari mondta
Ugyan ezt a receptet (kivéve, hogy a hagymát nyersen teszem bele) húslevesbe szoktam belefőzni, mindenki imádja. Nem tudok olyan nagy mennyiséget csinálni, hogy elég legyen. Mindenféle húsból kipróbáltam. Mindegyikből jó.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mari,
Meg is értem, hogy népszerű.
Klenek Judith mondta
A veletlen hozott ossze en is szeretek fozicskelni de most nem tudnek hirtelen valamit feldobni nincs keznel semi kulonleges de igerem hogy keresek a kovetkezo alkalomra A husgomboc receptet kiirtam igy nekem konyebb.
Gasztrozseni mondta
Kedves Judith,
Kíváncsian várom!
erzsebet.dekleva mondta
KEDVES DIA, KÖSZÖNÖM A RECEPTEKET, ÉN IS SZOKTAM HUSGOLYÓT KÉSZITENI, ÉN FOKHAGYMÁT IS SZOKTAM BELE TENNI, MERT NÁLUNK MINDENKI SZERETI. MINDIG VÁROM, HOGY IRJÁL, MERT MINDIG GAZDAGODOK VALAMI UJJAL. SZÉP NAPOKAT ÉS JÓ EGÉSZSÉGET KIVÁNOK NEKED ÉS A SZERETTEIDNEK. TISZTELETTEL, ERZSÉBET.
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Köszi a receptet, biztos megcsinálo, de én sem szeretek olajban sült ételeket enni, (nem is bírom) ezért a sütős változatra szavazok.
További jó kisérlrtezést.
üdvözlettel:
anna
Szoke Erzsebet mondta
En inkabb fasitot keszitek, azt nagyon szertjuk, es muffin sutobe teszem es be a sutobe, nagyon finom es nem zsiros. Legutobb en is pulykahusbol csinaltam, mert eppen az volt itthon, s ugyan olyan finom volt mint mindig…
KOSZI A RECEPTEKET, A JO OTLETEKET
udvozlettel,
Erzsebet
Mária mondta
A muffin sütő jó ötlet, én is kipróbáltam.
mester szakács Gábortól! mondta
Gratulálok! Jól látod a sútés lényegét. Egy légkeveréses sűtőben Olívában átforgatava ez a recept 160 c’ _on renedben lesz,de át kell rázni a tepsit ídőnként. A Mártás jó igy de az áfonyát kicsit főzd fel vízzel,kevés cukorral . A pűrébe tegyél kevés szerecsendíót.Űdv : H.G.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gábor,
Köszönöm gratulációt és az ötletet!