Mindig meglepődök rajta, hogy a halas receptek mennyivel kisebb népszerűségnek örvendenek. Nem igazán értem, hogy miért. Én halkedvelő családban nőttem fel. Teljesen természetes volt, hogy heti szinten került az asztalra hal. És azért amikor én gyerek voltam ezek főként édesvízi hazai halak voltak, és nem tengeri halak.
Jelenleg rengetegféle halhoz lehet hozzájutni, és most már inkább az a tendencia, hogy a felhozatal hazai halakból kevesebb és tengeri halakból több. Én mégis bíztatok mindenkit arra, hogy igenis fogyasszon hazai halat rendszeresen, mert amellett, hogy nagyon egészséges, rendkívül sokféle formában elkészíthető.
Bár hosszúnak tűnhet a recept, mégsem fog sok időt igénybe venni, ennek a könnyed ételnek az elkészítése.
Hozzávalók a halhoz:
- 50 dkg süllő patkó (lehet balin vagy csuka is, de ezeket érdemes beirdalni)
- őrölt pirospaprika
- őrölt szerecsendió
- őrölt fehér bors
- só
Hozzávalók az üde halmártáshoz:
- 4 dkg kesudió
- 1 citrom leve
- 1 evőkanál mustár
- 10 tekerés színes bors
- 1 kávéskanál szárított kakukkfű
- 2 kávéskanál szárított őrölt menta
- 2 teáskanál méz
- 1 teáskanál vaj
- 1 gerezd pirított fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a spenótos krumplipüréhez:
- 50-60 dkg krumpli megpucolva
- 2-3 dkg vaj
- 1,5-2 dl tej
- 2 teáskanál só
Hozzávalók a pürébe kerülő párolt spenóthoz:
- 20 dkg leveles spenót vagy mángold csíkokra vágva (vagy bébi spenót egészben, száraitól megszabadítva)
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
Az egész folyamatot kezd azzal, hogy a krumplipüréhez a megpucolt krumplit kockázd fel, szórd meg a sóval és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Tedd fel főni.
Ezután a hal szeleteken a bőrt mindkét oldalukon vágd be, hogy sülés közben a hal ne deformálódjon el. Ezt követően mind a két oldalukon sózd be őket jó alaposan. Nem kell félni tőle, nem tudod túlsózni. Most a halak mind a két felét szórd meg csipetnyi fehér borssal, szerecsendióval és őrölt piros paprikával. A pirospaprika igazán csak azért kell, hogy a süllő hófehér húsa egy kis színt kapjon a sülés során.
Jöhet a mártás. Ehhez a fokhagymát és a kakukkfű felét az olívaolajon pirítsd le. Amíg a fokhagyma és a kakukkfű pirul, a kesudiót késes robotgépben (aprítóban) aprítsd le, minél finomabb állagúra. Ez fogja adni a mártás sűrűségét. Amikor a fokhagyma és a kakukkfű lepirult, kanalazd ki az olívaolajból, és az összes többi hozzávalóval együtt add az aprított kesudióhoz. Az egészet turmixold jól össze. Egy nagyon friss ízű, kissé savanykás-kissé édeskés mártást fogsz kapni. Amíg a hal és a püré elkészül tedd a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
Mindjárt megfő a krumpli, úgyhogy itt az ideje megpárolni a spenótot. Az olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, majd add hozzá a spenótot, és fonnyaszd meg. Ez nagyon rövid idő alatt bekövetkezik, nagyjából 5-7 perc elég hozzá. Közepes hőfokon készítsd, hogy a spenót csak párolódjon, és ne piruljon meg, mert akkor megkeseredhet.
Ha a krumpli meg főtt, öntsd le róla a vizet, add hozzá a vajat, a tej felét és egy krumplinyomóval törd össze. Használhatsz botmixert is, akkor homogénebb lesz az állaga, míg krumplinyomó esetén kicsit rusztikusabb lesz. A krumplipüré állaga az egészen lágytól a nagyon masszívig terjedhet, ki, hogy szereti, ezért is javaslom, hogy az elején csak a tejmennyiség felét add hozzá, és inkább apránként adagold hozzá a maradékot. Ha az általam írt mennyiséget teszed bele a tejből, egy közepesen kemény pürét fogsz kapni.
Amikor a püréd elérte a megfelelő állagot, hozzákeverheted a spenótot. Szükség esetén adhatsz még hozzá sót.
Most már nincs más hátra, mint a hal megsütése. A fokhagyma és a kakukkfű pirításához használt olívaolajhoz tegyél még egy-két evőkanál olívaolajat, és ebben süsd meg a halat. Ha már a felül lévő fele is elkezd fehéredni, fordítsd meg. Nagyon hamar el fog készülni.
Most már csak a tálalás van hátra. Ez egy kiváló fogás akár ünnepi alkalmakra is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hibszky+Anna mondta
Szia Dia!
Köszönöm szépe n
ezt a finom halételt. Mi is egy évben egyszer ettünk halat. Fél éve már havonta eszünk. Megtisztítani nem szerettem és főleg megőlni nem, de most már lehet szeleteket kapni,
sőt halászlének való haldarabokat is.
Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon örülök, hogy most már nálatok is gyakrabban kerül az asztalra hal. A tisztítása nekem sem a kedvencem, de megéri a fáradozást.
Pásztor+Ferencné mondta
Kedves Dia !
Nagyon örülök ennek a különleges
halreceptnek,valóban ünnepi
hozzávalókból készűlt!
Én imádom a halat és az összes többi tengeri herkentyűket .
Ezt is megfogom csinálni ,magamnak spenóttal,a fiaimnak
majd inkább borsó pürével,mert ők
nem szeretik a spenótot .
Fagyasztott spenótból is jó gondolom,mivel friss nem mindig van .
Üdvözlettel Ilike
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilike,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept! Természetesen fagyasztott spenótból, mángoldból is lehet, csak az a lényeg, hogy ne pürét hanem leveleset használj.