Ünneplünk. Mert ez egy igazán ünnepi étel. Bár belátom, hogy nem a legegyszerűbb az elkészítési folyamata, és nem könnyű igazán jó steak-et készíteni, de megéri kipróbálni, és tökélyre fejleszteni a technikát.
Természetesen rengeteg múlik a húson, de nincs az a “vén marha”, melyen egy igazán jó pác ne segítene. És ezt a pácolt húst nyáron grillen is elkészítheted. Bíz bennem, fejedelmi lesz.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg marha bélszín vagy hátszín
- mustár
- 10 szem egész bors
- 2 db babérlevél
- csipetnyi szárított rozmaring
- csipetnyi szárított kakukkfű
- olívaolaj
A húst szeleteld fel kb. 7-8 mm vastag szeletekre, majd mindkét felét kend meg mustárral. Egy jól zárható ételtároló dobozba helyezd egymásra a mustáros hús szeleteket, add hozzá a fűszereket, majd az egészet öntsd fel olívaolajjal úgy, hogy teljesen ellepje.
Tedd hűtőbe és 4-5 napig hagy pácolódni.
Sütésnél használj teflon serpenyőt. A serpenyőt olaj nélkül felhevítsd fel, majd helyezd bele a kissé lecsepegtetett hús szeleteket. Fontos, hogy a hús az elején kérget kapjon, majd lassú tűzön süsd , hogy jól át süljön. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. Ha angolosan szereted, előbb hagyd abba a sütést.
Hozzávalók a meggy mártáshoz:
- 20 dkg friss meggy vagy meggy befőtt
- 1 narancs héja
- 1,5 dl vörösbor
- 2 ek. méz
- 1 teáskanál fahéj
- keményítő, ha szükséges
A meggyet magozd ki, tedd lábasba, öntsd rá a bort, add hozzá a narancshéjat, a mézet és a fahéjat. Tedd oda főni lassú tűzön, néha kevergesd meg. Körülbelül 15 perc múlva szépen besűrűsödik. Ha mégsem lenne megfelelő a mártás állaga adj hozzá körülbelül 2 teáskanál keményítőt.
Melegen tálald a stakehez.
Hozzávalók a hercegsteaknő burgonyához:
- 25 dkg burgonya
- 2 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál szerecsendió
A burgonyát pucold meg, vágd apró kockákra és enyhén sós vízben főzd meg. A megfőtt krumplit krumplinyomóval törd össze, add hozzá a vajat a tojásokat és a fűszereket. A masszát töltsd nyomózsákba. Kivajazott nyomj kis halmokat. Előmelegített sütőben, 200 C-on 15 perc alatt készre sül.
Tálalásnál ügyelj rá, hogy minden meleg legyen.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Erika mondta
Kedves Dia, nagyon köszönöm az ötleteket, nagyon tetszenek. A bélszÍnt már betettem a hűtőbe pácolni. Alig várom, hogy már elkészÍthessem. Köszönöm, Erika
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Nagyon szívesen és örülök, hogy kipróbáltad a bélszín receptemet. Kíváncsian várom, hogy ízlett.
Firewain mondta
Kedves Dia!
Köszi a remek ötletet! Már igen régen készítettem meggymártást, pedig az egyik kedvenc a családban.
A receptedhez csak annyit fűzök hozzá, hogy én a húst kb. 2 cm vastagra szoktam vágni, és többféle fűszert használok, ám ez persze ízlés dolga.
Szép napot a kedves olvasóknak!
Sarkady-NAGY Béláné mondta
Kedves Dia!
Ez egy nagyon jó kis recept! Páromnak holnap lesz a szülinapja, meg fogom lepni vele! Köszi, hogy megosztottad . . . Csak a pácolást fogom lerövidíteni egy kissé, hogy meg tudjam csinálni :))
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Örülök, hogy tetszik a recept. Majd írd meg, hogy ízlett.
Valéria mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a finom receptet, ilyen pácolt húst más készítettem, igaz nem bélszínből, hanem tarjából, meg més húsféléből, régebben vadhúsból is, de bélszínnel is kipróbálom, El fogom készíteni a hercegnő burgonyát is, igen jól hangzik a neve is. Meggy mártást szoktam készíteni, így is kipróbálom ahogy a receptben van. A meggy mártásnak is nagyon tetszik a neve. Köszönöm a jó ötleteket. Üdvözlettel: Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Nagyon szívesen! Remélem ízleni fog mindegyik.
Piroska mondta
Kedves Erika !
Érdeklődöm, hogy sót nem kell tenni a páclébe? Továbbá száraz vagy édes borral készítsem. A lányom szülinapjára szeretném elkészíteni.
Üdv. Piroska
Gasztrozseni mondta
Kedves Piroska,
Só nem kell a páclébe. A bort mindenkinek a saját ízlésére bízom, de én a félszáraz vagy félédes borokat ajánlom.
Szabados Katalin mondta
Köszönöm a finom receptet, ez éppen egy szülinapra való. üdvözlettel Katalin.
Gasztrozseni mondta
Kedves Katalin,
Örülök, hogy tetszik a recept, remélem ízleni fog.
Sarkady-Nagy Béláné mondta
Kedves Diána!
Nagyon finom lett! Csak a pácolást 4-5 nap, azt be kell tartani!!!
Nálam az volt a baj, hogy későn akadtam erre a fenomenális receptre!
Azt hiszem, máskor is meg fogom csinálni . . .
Várom további receptjeidet!
Üdvözlettel Kati
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Nagyon örülök, hogy ízlett! Igen, az igazán jó pácoláshoz idő kell.
Anna mondta
Kedves Dia!
Isteniek a receptjeid, de nekem van egy kis gondom. Hogyan lehet a húsokat pácolni mustár nélkül? Én sajnos még a szagától is rosszul vagyok. Ha a virsli véletlenül hozzáér a mustárhoz, már a virslit sem eszem meg. Tudom, hogy fura az ízlésem, de ez van. Üdv.: Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Szerintem a zamatos fűszerektől is finom tud lenni a hús, nem feltétlenül szükséges a mustár a pácoláshoz. Például az is kiváló, ha natúr joghurtba keversz zöld fűszereket, friss reszelt gyömbért és abban pácolod a húst 1-2 órát. Mennyei lesz és, vaj puha marad.
Henrich mondta
Koszonom a jo receptet. Hetvegen biztosan megcsinalom a csaladnak. Koszonom
Gasztrozseni mondta
Kedves Henrich,
Nagyon szívesen, remélem ízleni fog!
erzsebet.dekleva mondta
KEDVES DIA, NAGYON ÖRÜLÖK E NNEK A RECEPTNEK IS,MERT EZT AZ A HUS AMIT MÉG NEM TUDTAM JÓL ELKÉSZITENI, AZAZ A STEAK. 5 NAP MULVA MEGIROM, HOGY SIKERÜLT-E. KÖSZÖNÖM, HOGY VÁLASZOLTÁL AZ ELŐZŐ KÉRDÉSEMRE IS. SAJNOS MÉG MINDIG NEM TALÁLTAM RÁ A CALCIUM PÓTLÁSOMRA, NEM KÖNNYÖ, MERT ÉN RAGASZKODOM A POR VAGY A FOLYADÉK FORMÁHOZ. SZERETETTEL ÜDVÖZÖLLEK, ERZSÉBET ÉS TOVÁBBI SZÉP NAPOKAT KIVÁNOK.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Remélem jó sikerül a steak, és ízelni fog!
Albini Ágnes mondta
Kedves Dia !
Nagyon Köszönöm a sok megreformált hagyományos ételreceptet. Igazad van, ezek legalább olyan jók – ha nem jobbak – mint az eredeti receptek.
Mindig várom az újabb ötleteket, hogy én is megvalósíthassam.
Ami szintén nagyon tetszik, hogy abszolút egyszerűen, komplikáció nélkül valósítod meg az ötleteidet. Gondolom, ez minden házi asszonynak elnyeri a tetszését.
Kérlek add meg a vidéki hentes elérhetőségét, ahol megbízható, finom hurkát,
kolbászt lehet vásárolni.
Előre is köszönöm : Albini Ágnes
Gasztrozseni mondta
Kedves Ágnes,
Köszönöm a kedves szavakat! Nagyon örülök, hogy tetszik az oldal, igyekszem a ti életeteket is megkönnyíteni tanácsaimmal, receptjeimmel. A hentes elérhetőségét elküldöm emailben.
erzsebet dekleva mondta
KEDVES DIA, IGÉRTEM, HOGY MEGIROM , HOGY SIKERÜLT-E A STEAK RECEPT AMIT TŐLED KAPTAM. IGEN, SZUPER LETT, PEDIG EDDIG HIÁBA PRÓBÁLKOZTAM VELE. HÁT IGEN AKI PROFI , ATTÓL CSAK OKOSODNI LEHET. KÖSZÖNÖM MÉGEGYSZER. SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI TŐLED, HOGY HONNAN SZEREZZEM BE A HUSOKAT? JÓ LENNE TUDNI, HOGY MILYENEK A KÖRÜLMÉNYEK AHOL TENYÉSZTIK ŐKET. LEHET, HOGY ÁTESTEM A LÓ TULSÓ OLDALÁRA, DE AMIÓTA DR. HUMMEL ZOLTÁN E-MAIL-JEIT OLVASOM AZÓTA IS MÁS SZEMMEL LÁTOM A DOLGOKAT, RÓLAD NEM IS BESZÉLVE, HISZEN RENGETEGET TANULTAM TŐLET. KÖSZÖNÖM A SEGITSÉGEDET , SZÉP NAPOKAT ÉS JÓ EGÉSZSÉGET KIVÁNVA VÁROM VÁLASZODAT. TISZTELETTEL ERZSÉBET.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a steak! A húsok beszerzése mindig egy kénye téma. Én sem járok egy bizonyos henteshez, csak ritkán, ha speciális dolgot szeretnék. Nekem az a tapasztalatom, hogy olyan helyen érdemes húst venni, ahol sok vevő fordul meg, ezért a készlet folyamatosan friss. Én szívesen vásárolók húst a Spar és a CBA üzletlánc nagyobb üzleteiben.