Érdekes dolog jutott eszembe a minap. Gyerekkoromban péntekenként szinte mindig valamilyen tésztás étel volt vacsorára. Akkor még nem nagyon volt durum vagy teljes kiőrlésű tészta. Sőt akkoriban még a Nagymamám vagy Anyukám készítette a tésztát, és nem boltban vettük. Viszont friss házi tojás volt benne, amitől a tészta színe utánozhatatlan volt.
A heti egy tésztás étel készítését én is bevezetettem. A lényeg, hogy maximum egyszer legyen tészta egy héten, és akkor is durum-, teljes kiőrlésű-, vagy rizstésztából készüljön az étel.
Igyekszem minden ételnél használni zöldségeket vagy gyümölcsöket. Ha éppen nincs friss, akkor fagyasztottat, mert az is jó. Ez az étel is így született. Sok zöldség, tészta és egy kis hús, hogy mindenből legyen benne.
Hozzávalók:
- 25 dkg durum spagetti tészta
- 15 dkg házi füstölt sonka piros része
- 15 dkg egész zöldbab
- 15 dkg leveles spenót
- 1 db piros pritamin paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dkg vaj
- 1 dl félszáraz vagy félédes fehérbor
- 10-15 tekerés színes bors
- 2-3 csipetnyi szárított kakukkfű
- 1,5 dl tej
- 1 teáskanál kukorica keményítő
A tészta főzéséhez tedd fel a vizet melegedni.
A hagymát szeleteld fel csíkokra és a vajon kezd el megpárolni.
A sonkát vágd fel apró kockákra. A pritamin paprikát szintén csíkozd fel. Ha fagyasztott zöldségeket használsz, akkor azokat vedd ki a fagyasztóból, hogy kicsit kiolvadjanak. Ha frissel dolgozol, akkor csak mosd meg őket. Annyi a teendőd, hogy a zöldbabnak csak a két végét kell levágni, a spenótlevélnek pedig csak a szárát, ha túl hosszú.
Amikor a hagyma már majdnem teljesen megpárolódott, add hozzá a sonkát, és kicsit pirítsd meg. Ez után jöhetnek hozzá a zöldségek, a fűszerek és a fehérbor. Fedd le, és hagyd, hogy a zöldségek megpárolódjanak. Én szeretem, ha kicsit ress marad, és nem teljesen puha.
Közben a tésztát is főzd meg. Én al denten szeretem, nem rajongok érte, ha túlfő a tészta.
Amikor a zöldségek megpárolódtak, add hozzájuk a tejben elkevert keményítőt. Főzd így pár percig, amíg a mártás elkezd sűrűsödni. Ekkor a lecsepegtetett tésztát keverd hozzá a sonkás zöldségekhez. Az egészet keverd jól össze. Már csak a tálalás van hátra. Parmezán sajttal megszórva az igazi.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Szilágyi Judit mondta
Dia, fantasztikus ötleteid vannak, gratulálok. A múltkor az almatortádat csináltam meg, akkora sikere lett, hogy nekem csak 1 szelet maradt.
Puszillak:
Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept, és, hogy ekkora sikered volt az almatortával!
Horváth Ica mondta
Kedves Dia!
Nagyon sok receptedet kipróbáltam már, nagyon ízletesek, ezeket is meg fogom csinálni.Most egy új helyzet állt elő nálam, kiderült, hogy cukorbeteg vagyok. Kérlek segíts nekem
Gasztrozseni mondta
Kedves Ica,
Örülök, hogy kedveled a receptjeim! Mivel nem tudom, hogy mennyire komolya a cukor betegséged, ezért csak általában emelnék ki egy-két fontos dolgot. A cukorbetegségnél nagyon oda kell figyelni a szénhidrátbevitelre, ezért nem csak a cukros és fehér lisztes ételeket kell kerülnöd, hanem azokkal a zöldségekkel és gyümölcsökkel is óvatosan kell bánnod, amelyeknek magas a cukortartalma. Én javaslom, hogy szerezz be egy olyan útmutatót, amelyben pontosan megtalálod az egyes alapanyagok szénhidráttartalmát. A receptjeim közül azokat javaslom számodra, amelyek nem tartalmaznak cukrot, rizst és burgonyát. Mivel én általában teljes kiőrlésű lisztből készítek mindent, ezért azoknál az ételeknél csak arra kell figyelned, hogy a cukrot helyettesítsd valamilyen természetes édesítőszerrel. Gondolok itt a nyírfacukorra vagy a steviara.
Marcsi mondta
Sia Dia !
Jó kis recept , ki fogom próbálni üdv Marcsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Bízom benne, hogy ízleni fog!