Bár a gnocchi nem kifejezetten tartozik az egészséges ételek közé, mégis az ilyen jellegű tésztaételek nálunk nagyon népszerűek. Természetesen most is igyekeztem belevinni az egyéniségemet. A boltban kapható fagyasztott gnocchi állaga ugyanis túl lágy, ezért úgy döntöttem, hogy inkább én készítem el. Egyáltalán nem megerőltető feladat.
Ezen a héten a rizsliszttel barátkoztam, amely glutén mentes, így azok is fogyaszthatják akik gluténérzékenyek. Egyébként kiválóan lehet dolgozni vele, nagyon jó az állaga, valahol a búzadara és a finom liszt között van félúton.
Hozzávalók a gnocchihoz:
- 50 dkg krumpli (pucolt súlya)
- 50 dkg rizsliszt
- 2 tojás
- csipetnyi só
Hozzávalók a spenóthoz:
- 50 dkg fagyasztott parajpüré
- 2 dl 1,5%-os tej
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 kávéskanál só
- 5-6 tekerés színes bors
Először is kezd azzal, hogy a krumplit meghámozod, és odateszed főni.
Közben kezd el készíteni a spenótot. A fagyasztott spenótot nem szükséges kiolvasztanod. Lassú tűzön csak a sóval tedd fel főni. Amikor a spenót már felolvadt teljesen, még körülbelül 10 percig főzd, a bors és a fokhagyma hozzáadásával. A keményítőt keverd el a hideg tejben, és ha letelt a főzési idő, add a spenóthoz. Keverd össze alaposan. Pár pillanat alatt a spenót be is sűrűsödik. Ekkor vedd is le a tűzről.
Ha a krumpli elkészült, öntsd le róla a vizet, és egy krumplinyomóval törd össze.
Egy nagy fazékban tegyél oda sós vizet forralni a gnocchik kifőzéséhez.
Én olyan gnocchit szerettem volna készíteni, aminek nem túl lágy a tésztája. Ez egy közepesen kemény tészta receptje. A liszt mennyiségének a variálásával tudod szabályozni a keménységét. Ha több a krumpli és kevesebb a liszt, akkor lágyabb tésztát fogsz kapni. Én ugyanannyi lisztet adtam a krumplihoz, mint a krumpli súlya.
Szóval a még meleg tört krumplit, és a lisztet keverd össze, majd add hozzá a tojásokat, és kezd el összegyúrni. Elsőre úgy tűnhet, hogy nem fog összeállni, de össze fog, csak egy kis izommunka kérdése. Addig kell gyúrnod, amíg a tészta teljesen elválik az edény falától, egységes lesz, és nem repedezik. Sajnos előfordulhat, hogy a krumpli annyira lisztes, hogy nem akarja felvenni a lisztet. Ilyenkor kevés víz és még egy tojás hozzáadásával tudod megoldani a dolgot.
Ezután szedd 3-4 részre a tésztát, és sodorj 1-1,5 cm átmérőjű hurkákat belőle. Majd a tészta hurkádat darabold fel, körülbelül 2 cm-es darabokra, és formázd őket hengeresre.
Ha víz felforrt, mehetnek bele a gnocchik. 5-7 perc alatt megfőnek, és feljönnek a víz tetejére. Ekkor szűrő segítségével szedd ki őket, és picit tedd folyó hideg víz alá, ettől a tészta kicsit megdermed.
Közben a megfőtt spenótot ízesítsd.
Ha az összes gnocchi megfőtt, keverd őket a spenótba. Már csak a tálalás van hátra.
A legfinomabb reszelt parmezán sajttal.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Somossy Nóra mondta
Drága Dia!Nem rég próbáltam ki!Valóban nagyon jó!Csak én hajában főztem meg a krumplit.Isteni lett.Javaslom csináld meg így is,nagyon finom.Üdv Nóra.
Gasztrozseni mondta
Kedves Nóra,
Köszönöm a tippet, így is ki fogom próbálni.
RosTi mondta
Csatlakozom az előttem szólóhoz (hajában a krumpli) és mivel én a gnocchit vajban párolni szoktam főzés helyett, ezért ezzel is ezt tettem… Ja és a spenótos besamelbe szerecsendiót reszeltem bors helyett. Így is finom lett.
Gasztrozseni mondta
Kedves Tibor,
Így még nem próbáltam, köszönöm az ötlet.
Nagyné Papp Erika mondta
Kedves Dia!
Nagyon örülök mindig a receptjeidnek. Mivel én reumában szenvedek, ezért utánanéztem a diétának, s azt olvastam, hogy a reumásoknak jót tesz a gluténmentes étrend, csakúgy mint a haldiéta.
Már én is próbáltam a palacsintát rizslisztből, de egy kicsit lágy, szakadékony lett a tésztája, ezért hajdina liszttel kevertem , ami szintén gluténmentes.
Én is a héjában főtt krumplira szavazok, mert az tényleg finomabb.
Ki fogom próbálni a gnocchi receptedet. Kíváncsi lennék RosTi receptjére, miként párolja vajban a gnocchit. Én elképzelhetőnek tartom a pároló edényben történő párolást is, mert a főzővízben kioldódnak a rizs értékes ásványi anyagai.
RosTi mondta
Csak röviden, igazán nem akarom Dia kíváló ötleteit überelni… Tehát többnyire magasfalú serpenyőben megolvasztok pár kanálnyi vajat és ezt a saját készítésű tésztát – tíz perces állás után – beleteszem a forró vajba és lefedem jól záródó födővel. Egy két perc párolódás után az edény nyelénél fogva összerázom a tésztát, majd visszateszem újabb 2 percre. még kétszer elismétlem a műveletet és kész is a párolás. Kiveszem a serpenyőből, összekeverem a mártással és a reszelt sajtot ráteszem. Ennyi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Tibor,
A jó ötleteket én is szívesen fogadom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Én is azt figyeltem meg, hogy a rizslisztes palacsinta tészta kicsit lágyabb sütés közben, de megéri a fáradozást.
A hajdinalisztet még nem próbáltam, de köszönöm a tippet ki fogom próbálni.
Némethné Icuka mondta
Nahát,nahát Diácska….Képzeld én minden főzeléket par.szószt rizs liszttel sőt a nokkedli is kap egy adagot…Saját tapasztalatom,hogy símább selymesebb lesz a rizs liszttől sőt jóval kevesebb kell belőle…De amit most írtál receptet azt kikell próbálnom,köszönöm TE kis kisérletező……
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Ahogy itt olvasom a hozzászólásokat, mindenki ad jó tippeket, hogy miket lehet még készíteni a rizslisztből.
Turcsánné Horváth Ilonka mondta
Nagyon jónak tűnik!!Holnap kipróbálom!!További hó kísérletezést Dia!!Nagyon jók a receptjeid!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilonka,
Remélem ízleni fog!
Marcsi mondta
Kedves Dia!
Nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni,de én már valami hasonlót késítettem, csak én másként neveztem. A gnocchit ugyan így készítettem, utánna kevés vajon megforgattam és juhtúrót és kevés tejfölt raktam hozzá és a végén kolozsvári szalonna kockából pörcöket sütöttem és meghintettem a tetejét, ez nem diétás de nagyon finom csak ajállani tudom. És bocsi , nem szeretnék okoskodni és téged megbántani üdv Marcsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
A jó ötleteket mindig szívesen fogadom. Köszönöm, hogy megosztod velem a tapasztalataidat.
Rózsa mondta
Szia Dia!
Nagyon jó lett, csak én pestóval csináltam. Próbáld ki Te is vele. Üdv. Rózsa.
Gasztrozseni mondta
Kedves Rózsa,
A pestó tényleg jó ötlet, köszönöm!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Isteni finom recepteket küldesz amelyik számomra ehető ki is próbálom .Most
a krumplival van egy kis problémám,abban sok a szénhidrát, a cukromnak nem tesz jót.Helyette tudsz valami mást?Gondoltam a csicsókára de még nem próbáltam ki.A Krumplit minden formában szeretem, csak…..
Azért kipróbálom a receptedet.Ha lehetne olyan adagban ami 1 személyes.
Köszönöm,Gabi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Örülök, hogy tetszenek a receptek. A csicsóka tényleg jó, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Annyi, hogy kicsit édeskésebb alapból, mint a sima krumpli, ezért picit több sót kell használni. Ha csak egy adagot szeretnél csinálni, akkor szerintem harmadold az alapanyagok mennyiségét.
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Az ötlet nem rossz,ki fogom próbálni.Rizslisztet már régóta használok.Mi a véleményed a a teljes kiőrlésű tönköly fehér lisztről.?Ezekkel sütök.Szabó malomban készül.Vagy szerinted nem jó?
.
Üdvözlettel Gabi
2012.12.hó 10.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Az ilyen típusú lisztek is jók, mivel ezekben is benne van a gabona héja. Szerintem a gnocchihoz is jó lesz.
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Nagyon kedves vagy, hogy ilyen hamar reagálsz az elküldött levelekre,és
megpróbálsz mindenkinek valami jó receptel kedveskedni.
Kipróbálom a krumpli helyett, csicsókával,
Üdvözlettel Gabi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Ez csak természetes. Várom a véleményed, hogy milyen volt csicsókából.
Laca mondta
Kedves Dia !
Imádom a spenótot (jó sok fokhagymával), de a gnocchi
idegen számomra… A spenótot szerinted csináltam, de
a gnocchi helyett kiflit karikáztam és vajon pirítottam…
Fogyasztás előtt öntöm a spenótot a pirított kiflikarikákra…
Fennséges volt. Készítettem már csigatésztával is spenótot, ezt spenótos tésztának neveztem el…
Sok egészséget kívánok, üdv. Laca
Gasztrozseni mondta
Kedves Laca,
Igazán innovatív vagy! Köszönöm, hogy megosztottad ezeket a recepteket!
Pásztor Ferencné mondta
Kedves Dia !
Én is szeretem a gnocchit spenóttal es bazsalukom pestoval !
A boltban én a hütött es nem a fagyasztott tésztát használtam,ami finom volt.
De az igazi a házilag keszitett,most vettem rizslisztet,amit majd egy kis kukorica liszttel vegyitek,és igy készitem el ! Spenótot,pedig olyat veszek nagyobb boltokban,ami golyocskakra van kiporciozva es az ize sokkal finomabb,mint a pürének !
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilike,
Ha bolti gnocchit választasz, a hűtött (és nem fagyasztott) valóban jobb megoldás. A paraj porciókat én is szívesen használom.