Nemrégiben egy étteremben találkoztam ezzel a krumplipüré tálalási megoldással. Nagyon megtetszett, ahogy a zöld levélkék feldobják a sárga pürét. Bár ízben ott, akkor nem sokat tettek hozzá az ízhez, nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy kicsit felturbózva készítsek belőle egy nagyszerű köretet.
A megoldás aztán hamar meglett, csak egy kis fantázia kérdése volt az egész:
Hozzávalók a krumplipüréhez:
- 50-60 dkg krumpli megpucolva
- 2-3 dkg vaj
- 1,5-2 dl tej
- 2 teáskanál só
Hozzávalók a spenóthoz:
- 20 dkg leveles spenót vagy mángold csíkokra vágva (vagy bébi spenót egészben, száraitól megszabadítva)
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
A krumplipüréhez a megpucolt krumplit kockázd fel, szórd meg a sóval és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Tedd fel főni.
Közben egy másik edényben az olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, majd add hozzá a spenótot, és fonnyaszd meg. Ez nagyon rövid idő alatt bekövetkezik, nagyjából 5-7 perc elég hozzá. Közepes hőfokon készítsd, hogy a spenót csak párolódjon és ne piruljon meg, mert akkor megkeseredhet.
Ha krumpli meg főtt, öntsd le róla a vizet, add hozzá a vajat, a tej felét és egy krumplinyomóval törd össze. Használhatsz botmixert is, akkor homogénebb lesz az állaga, míg krumplinyomó esetén kicsit rusztikusabb lesz. A krumplipüré állaga az egészen lágytól a nagyon masszívig terjedhet, ki, hogy szereti, ezért is javaslom, hogy az elején csak a tejmennyiség felét add hozzá, és inkább apránként adagold hozzá a maradékot. Ha az általam írt mennyiséget teszed bele a tejből, egy közepesen kemény pürét fogsz kapni.
Amikor a püréd elérte a megfelelő állagot, hozzákeverheted a spenótot. Szükség esetén adhatsz még hozzá sót.
El is készült a fenséges köret, amelyet leginkább egyszerű nem túl fűszeres ételek mellé ajánlok, hiszen a fokhagyma és a spenót karakteres ízt kölcsönöz a burgonyapürének.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Engler Sebestyén mondta
Elkészítettük, tökéletes, nem lehet elrontani !
Rozi Kissné mondta
Kedves Dia !A rakott krumplit kipróbálom, de a spenótosat nem mert a családom külön szereti.Ha lehet, küldjél egy párolt zöldségekből készült fasírt receptet, mert nekem nem sikerült, szétesett,köszönet a jó receptekért, nekem nagy segítség. üdvözlettel :Rozi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Rozi,
Sajnálom, hogy nem szereti a családod a spenótot. Kérésedre küldök egy remek zöldséges fasírt receptet. Ha az indiai fűszereket nem kedvelitek, hagyd ki őket a receptből: http://www.gasztrozseni.hu/hara-bhara-kabab/
Rozi Kissné mondta
Kedves Dia!Nagyon köszönöm a receptet,megveszem a hozzávalókat a Tescóban és meglepem vele a családomat. üdvözlettel : Rozi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Rozi,
Bízom benne, hogy elnyeri a tetszéseteket!
Gasztrozseni mondta
Kedves Sebestyén,
Nagyon örülök, hogy ízlett!