A spenót sokak számára a legutálatosabb ételek egyike. Ez a mély utálat általában az óvodai illetve az iskolai menzás élményekhez köthető. Az én általam gyermekként látogatott menzákon a spenót főzelék ízét leginkább a nyers íz és a fokhagyma jellemezte. Nem csoda, hogy sok gyerek nem szerette. De itt egy tuti recept, amit még a lurkók is falni fognak.
Attól jó ez a spenót, hogy a fokhagyma íze nem túl harsány, de azért mégis érezhető, a vaj lágyságot kölcsönöz a főzeléknek, míg a barna nádcukor édeskés íze a gyerkőcök számára is vonzóvá teszi ezt az ételt.
Hozzávalók 3 adaghoz:
450 gr fagyasztott spenótpüré kiolvasztva
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál (3 dkg) zabpehelyliszt
20 dkg 12%-os tejföl vagy natúr joghurt
1 evőkanál (2 dkg) barna nádcukor vagy méz
3 kávéskanál só
10 tekerés frissen őrölt színes bors
1 dkg vaj
Az összezúzott fokhagymát az olívaolajon párold meg.
A párolt fokhagymához add hozzá a spenótot, és folyamatos keverés mellett, közepes tűzön főzd 5 percig. A habaráshoz a tejfölt keverd csomómentesre a zabpehelyliszttel. Két evőkanálnyi spenótot merj a habarásra, és keverd el, hogy nem csomósodjon majd be, amikor a forró spenóthoz adod. A habarást keverd hozzá a spenóthoz.
Folyamatos keverés mellett főzd 5 percig, majd mehet hozzá a só, a bors és a barna nádcukor. Végül pedig a vaj, ami selymesen sűrű állagúvá teszi a mártást.
A spenót el is készült. Körítheted tükörtojással, főtt burgonyával.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Németh Jozsefné mondta
Majdnem igy csinálom a spenótot,de ugy látom azért Dia a tied még jobb lesz,Köszönöm Icuka
Kertész Tamás mondta
Kedves Dia!
Mivel küldetésed az egészség, felhívnám figyelmedet, hogy a spenót vagy disznóparaj rendkívül nagy vitamin, nyomelem tartalma 5 perc főzés után teljesen elvész.
Persze a fagyasztott spenót pürében már gyárilag sincs, de ha esetleg friss spenóttal dolgoztok, lobogó vízben 30 másodperc a spenótnak bőven elég. Majd hideg vízzel leöntve már aprítható (turmixolható).
Én a rántást is mellőzném kb 4 zsemle, 3 fokhagyma lereszelve és 3 dl meleg tejben megfuttatva majd a spenóthoz keverve (persze + só, bors és ízlés szerinti egyéb) a spenót is megőrzi egészséges tartalmát. Üdv, Tamás