Mióta először kóstoltam ezt a kekszet, azóta szerettem volna elkészíteni. Már az eredeti recept beszerzése sem volt könnyű feladat. A sütőforma pedig szinte lehetetlennek tűnt. De tavaly karácsonykor legnagyobb meglepetésemre megajándékoztak a formákkal. Már nagyon vártam az idei karácsonyt, hogy ki is próbálhassam őket!
Az eredeti spekulatius keksz nagyon régi múltra nyúlik vissza. A keksz mintái Jézusról szóló történeteket meséltek el.
A legjobb ha az összegyúrt tésztát legalább egy éjszakára hűtőbe tudod tenni, hogy összeérjen.
Hozzávalók:
- 50 dkg kukoricaliszt vagy zabpehelyliszt
- 20 dkg puha vaj
- 15 dkg barna nádcukor
- 2 db tojás
- 4 evőkanál 1,5%-os tej
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kávéskanál őrölt kardamom mag
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- késhegyni őrölt fehérbors
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A lisztet keverd össze a sütőporral, a fűszerekkel, a cukorral, a sóval. Add hozzá a tojásokat, a vajat és a tejet. Alaposan gyúrd össze, és mehet a hűtőbe egy éjszakára.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A formákat töltsd meg a tésztával. Mehet a sütőbe. 10-15 perce.
Ha nem tudsz beszerezni ilyen formát, akkor javaslom, hogy körülbelül fél cm vastagra nyújtsd a tésztát, és szaggasd ki olyan figurákra, amilyenekre szeretnéd. Ebben az esetben viszont tartsd be, hogy egy éjszakára hűtőbe teszed a tésztát, mert ez nem túl kemény tészta szobahőmérsékleten, és kicsit nehezebb vele dolgozni, mint a mézeskaláccsal.
A kihűlt sütiket tedd fémdobozba. Frissen még morzsálódós kicsit, de néhány nap alatt megpuhul a fémdobozban. Ha a család nem jár rá, akár karácsonyig is eláll.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Balogh Gézáné mondta
Kedves Dia!
Nagyon mutatós, és biztos finom kekszek! Hol lehet ilyen formákat beszerezni? Nyújtható-e a tészta, és forma híján, szaggatható úgy, mint pl. egy mézes tészta?
Üdvözlettel: Balogh Gézáné Ilike
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilike,
Nekem a képen látható formát Németországból hozták, mert tavaly nem sikerült itthon hozzá jutnom. Abban az estben, ha nem kapnál ilyen formát a receptbe beleírtam, hogyan tudod elkészíteni a kekszet.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a receptet, holnap megsütöm. Sok formám van, most majd előveszem!
Üsv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Várom a beszámolót, hogy hogy sikerült.
Németh Istvánné mondta
Kedves Dia!
Nagyon köszönöm a Spekulatius keksz receptet, nagyon finom, és jókor jött a recept. A mézeskalácsot már megsütöttem, és a fémdoboz tényleg puhán tartja a keksz sütiket. Fém formáim vannak, és azzal is tökéletes lett. Még egyszer köszönöm, még egy adagot fogok sütni, egyszerű, mutatós és finom.
Üdvözlettel: Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Nagyon örülök, hogy bevált a recept!
Veress Éva mondta
Kedves Dia!
MA fogom kipróbálni a receptet, nagyon kíváncsi vagyok, hogy jól fog-e látszódni a minta.? Nekem nem ilyen formám van, hanem olyan, mint egy régi festékhenger :) Szóval a sütőpor miatt félek, h az én formámon nem elég mélyek a rajzolatok és nem lesz meg a minta sütés után…
Képet nem tudok ide beszúrni, de mutatom,h milyen milyen az én hengerem egy linkkel, ha lehet: http://www.mamas-rezepte.de/bi.....-rolle.jpg
Ebay.de-n és amazonon is lehet kapni “Spekulatiuswalze” v “Spekulatius Rolle” néven, kb 10 Eur.
Jó sütést mindenkinek! :) Éva