A sós mogyoró íze desszertekben, fagyikban, számomra mindig nagyon izgalmas. Nagyon szeretem az édes és a sós íz effajta találkozását. A lágy karamell és roppanós mogyoró pedig már csak hab a csokitortán, melynek krémét az egyszerű, de annál finomabb csoki ganache adja. Ez nem egy diétás recept, úgyhogy csak akkor készítsd el, ha önuralmat tudsz gyakorolni, hogy egyszerre csak egy szelettel egyél belőle.
A krémeket érdemes előző nap elkészítened, hogy teljesen kihűljenek.
Hozzávalók a tésztához (18 cm átmérőjű formához):
5 tojás
10 evőkanál barna nádcukor
10 evőkanál extra szűz olívaolaj
5 evőkanál natúr (cukrozatlan) kakaópor
6,5 evőkanál tönköly finomliszt
1 teáskanál sütőpor
Hozzávalók a díszítéshez:
10 dkg pörkölt sós mogyoró
4-5 szem bonbon
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A tojásokat válaszd szét. A fehérjéket a cukorral magas fokozaton verd kemény habbá. A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor) keverd össze. A kemény habhoz óvatosan keverd hozzá a tojások sárgáját, majd szép apránként az olajat. Végül pedig szitáld hozzá a száraz hozzávalókat. Végig óvatosan keverd, hogy a hab ne essen össze. A tortaformát vajazd ki, majd szórd meg liszttel. Öntsd bele a tésztát és mehet a sütőbe 50 percre. Tűzpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e. Amikor megsült, vedd ki a sütőből, vedd ki a formából, és rácson hagyd kihűlni.
Hozzávalók a sós mogyorós, sós karamell krémhez:
12,5 dkg barna nádcukor
1,6 dl forró tejszín
0,5 teáskanál só
8 dkg csökkentett zsírtartalmú (light) mascarpone sajt
0,4 dl tejszín
5 dkg pörkölt sós földimogyoró durvára vágva
A cukrot egy vastag aljú edényben lassú tűzön olvaszd fel. Ha már elkezd olvadni itt-ott a cukor, én meg szoktam mozgatni az edényt, hogy hamarabb karamellizálódjon az egész. Amikor a cukor olvadni kezd 1,6 dl tejszínt forrósíts fel. A teljesen felolvadt cukorhoz (karamellhez) add hozzá a tejszínt és a sót. Vigyázz, mert fröcsöghet! Alacsony lángon folyamatosan keverd, amíg a cukor újra felolvad és szép sűrű krémmé áll össze. Ehhez nagyjából 15-20 percre lesz szükség. Ha kihűlt mehet a hűtőbe egy éjszakára. A mascarpone és a maradék tejszín másnap kerül bele.
Másnap a hideg karamellhez keverj hozzá 4 dkg mascaprone-t, a 0,4 dl tejszínből vert kemény habot és a sós mogyorót.
Hozzávalók a csoki ganache-hoz:
42 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (legalább 55%-os)
3,6 dl tejszín
A tejszínt forrósítsd fel. Amíg melegszik a csokit törd össze apró darabokra. Amikor a tejszín felforrt, öntsd hozzá a csokihoz, és egy habverővel folyamatosan, gyorsan keverd addig, amíg az összes csoki felolvad és szép fényes lesz. Ha kihűlt mehet a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap a felhasználás előtt gépi habverővel verd fel kicsit, hogy szép habos legyen a krém.
A tésztát vágd öt egyforma részre. A torta összerakása során a torta alja legyen a legfelső lap, mert az a legszebb mindig. A legalsó lapot kend meg a csoki ganache-val. Erre jön egy réteg tészta, amit kenj meg vékonyan a maradék mascarpone felével, majd kend rá a karamell krém felét. Ismét egy tortalap következik, amelyre ismét csoki ganache kerül, erre a következő tortalap jön, amit kenj meg vékonyan a maradék mascarpone-val, és kend rá a maradék karamell krémet. Végül ismét egy tortalap következik. Most már csak a tort külső burkolása van vissza. A maradék csoki ganache-val kend be a torta oldalát és tetejét. Nem baj ha nem lesz tökéletesen sima a burkolás, ennek a tortának jól áll, ha kicsit rusztikusan néz ki.
A díszítéshez én 10 dkg pörkölt sós földimogyorót használtam, és pár szem bonbont. Természetesen más díszítést is alkalmazhatsz, de a sós mogyorót szerintem ne hagyd le a tetejéről.
Tálalás előtt tedd hűtőbe legalább 2-3 órára, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hutvágnerné Jutka mondta
A csudába is az alacsony fitness mutatóval, ez a torta isteni,én tanúsítom.
Köszönöm a receptet.
Jutka
Edit mondta
42 dkg magas kakaótartalmú csoki? Hűűűű! :))
és ez tényleg így van?