Mindenkinek megvan a specialitása. Ezt a receptet Párom egyik Nagymamájától kaptam, aki a kelt tészták készítésében van nagyon otthon. Mesterfokon űzi a sós kiflik és, kalácsok készítését. Leginkább húsvétkor és karácsonykor kerül az asztalra a sós kalács, de természetesen akadnak még az év közben egyéb alkalmak is, amelyeknek elmaradhatatlan kísérője.
Ugye mondanom sem kell, hogy ez egy nagyon régi recept, éppen ezért a mennyiségek kimérésére szükség volt, hiszen a grammos mérleg még tervbe sem volt, amikor már ezt a sós kalácsot készítették, és leginkább érzésből készült, ezért nagyon elnagyolva voltak megadva az arányok. Én most mindent pontosan kimértem, így mindenki könnyedén el tudja készíteni.
Hozzávalók:
- 60 dkg tönköly finomliszt
- 3,5 dl tej
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg olvasztott vaj
- 0,5 evőkanál só
Hozzávalók a kalács tetejére:
- 1 felvert egész tojás
- egész köménymag
- só
A vajat olvaszd fel, és tedd félre, hogy kihűljön, amire felhasználod.
A tejet langyosítsd meg, keverd el benne a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, mérd ki a lisztet és keverd el benne a sót.
Amikor az élesztő már szép habos, add hozzá a liszthez. Add hozzá a vajat is és dolgozd össze a tésztát. Bár nagyon szeretem a dagasztógépem, ennél a kalácsnál javaslom, hogy kézzel gyúrd össze a tésztát, mert sok levegőt kell beledolgozni, amit nem biztos, hogy a gép tökéletesen meg tud oldani.
Miután a tészta nagyjából összeáll, javaslom, hogy nyújtódeszkán gyúrd tovább a tésztát. Ha kicsit még ragad a tészta, adhatsz még hozzá kevés lisztet. Én a gyúrás során még nagyjából 4 dkg lisztet használtam fel. Gyúrd addig a tésztát, amíg szépen elválik a deszkától, és a kezedtől, már nem ragad, de még ruganyos. Vigyázz, hogy ne legyen túl kemény, mert akkor nem lesz tökéletes.
Ha a tészta már szépen összeállt, tedd egy tálba, tegyél rá fedőt, vagy takard le konyharuhával, és hagyd pihenni 40 percet.
A pihenési idő lejárta után a tésztát tedd egy lisztezett nyújtódeszkára. Vedd ketté, és a gombócokból formálj körülbelül 40 cm hosszú hengereket. A hengereket csavard meg, oly módon, hogy jobb kezeddel kifelé tekerd a tésztát, bal kezeddel befelé tekerd. Ezt mind a két hengerrel végezd el, majd a két hengert csavard össze. Az így kapott kalácsot tedd egy magas tepsibe, amit kenj ki olvasztott vajjal vagy olívaolajjal.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra. Amíg a sütő felmelegszik, hagyd pihenni a kalácsot, körülbelül 20 percig.
Amikor letelt a második pihentetési idő, kend meg a kalácsot az egész felvert tojással, szórd meg a tetejét sóval és köménymaggal. Mehet a sütőbe 40-45 percre. Ennyi idő alatt a kalács csodálatos aranybarnára sül, a közepe pedig puha, foszlós lesz.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Gyöngyi mondta
Köszönöm kedves Dia a receptet, én így csinálom az édes változatot, de csak 2 evőkanál cukorral. Ezt a változatot nem ismertem.
Sepsi Julia mondta
Kedves Dia!
Nagyon tetszik ez a sós kalács, én is kipróbálom!
Köszi, Julia