A sárgaborsót vagy nagyon lehet szeretni, vagy nagyon nem. Köztes állapot szerintem nem létezik. Nekem semmi negatívum nem kapcsolódik ehhez a növényhez, sőt gyerekkoromban is nagyon szerettem és azóta is nagy kedvencem. Ennek a krémlevesnek az a különlegessége, hogy nem hagyományos módon készül, nem tartalmaz zsiradékot és a natúrjoghurttól nem lesz túl tömény.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 dkg sárgaborsó
- 1 liter víz
- 1 pohár (150 gr) natúr joghurt
- 2 db babérlevél
- 1/2 kávéskanál fehérbors
- 1 teáskanál köménymag
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál só
A sárgaborsót egy szűrő segítségével mosd át. Tedd egy edénybe és öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Áztasd legalább 1,5 órán keresztül.
Ha lejárt az áztatási idő, a borsót tedd át egy fazékba, öntsd fel 1 liter vízzel, add hozzá a sót, a fehérborsot, a babérleveleket és az apró kockákra vágott fokhagymát. A köménymagot, ha nem szeretsz ráharapni, tedd teatojásba és úgy add a leveshez.
Lefedve, lassú tűzön főzd 1-1,5 órán keresztül. Ha a sárgaborsó megpuhult vedd le a tűzről, vedd ki a teatojást, és egy botmixer segítségével turmixold le. Mikor már szép homogén az állaga, fakanál segítségével keverd hozzá a natúrjoghurtot.
El is készült a leves.
Kínálhatod reszelt füstölt mozzarella sajttal, pirított mandulával vagy pirított teljes kiőrlésű zsemlekockával.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Marika mondta
Kedves Dia!
Nagyon köszönöm a sok jó recepteket, jó tanácsokat!
Meg fogadom, mindet!
Van sok olyan, amit már Én is régóta használok és örömmel olvasom, hogy milyen egészséges.
Bizony az egészség a legdrágább kincs!
Várom további hasznos küldeményedet!
Üdvözlettel.
Marika
Repka Györgyné mondta
Kedves Dia!
Írtad, hogy a sárgaborsót áztassuk be. Utána leöntjük róla az áztató vizet.Ezzel nem teszünk-e rosszat, a kioldódott ásványi anyagokat, stb nem öntjük -e ki?
Mennyire hasznos és mennyire nem a leöntött víz?
Várom kedves válaszod: Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
A sárgaborsó szinte az összes vizet fel fogja szívni, amit az áztatáshoz ráöntesz. De ha maradna is víz alatta, én azt ugyanúgy felhasználom a leveshez, ezen felül teszem még hozzá az 1 liter vizet.
Laca Jenőfi mondta
Finomnak ígérkezik, de én sültszalonna “taréjt” teszek a tetejére, így gondolom gazdagabb… (természetesen diétás szalonnával)
Meglátom, holnap elkészítem…
Üdv. Laca
Gasztrozseni mondta
Kedves Laca,
Biztos vagyok benne, hogy úgy is ízletes lesz.
Laca+Jenőfi mondta
Tényleg megcsináltam, szalonnataréjt elhagytam, levesgyönggyel szórtam a tetejét…
A sima kömény helyett római köményt tettem bele, így lett még “izgalmasabb” a végeredmény… Csuda finom lett. Köszi!
Gasztrozseni mondta
Kedves Laca,
Nagyon örülök, hogy ízlett. A római kömény valóban jól passzol a sárgaborsóhoz. Legközelebb én is így fogom készíteni.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon régen készítettem. Tegnap megláttam a Tesco polcán és vettem belőle fél kg. Jókor tetted fel a receptedet. Köszönöm szépen.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Örülök, hogy jó időben talált meg a recept.
Pásztor+Ferencné mondta
Kedves Dia !
Talán ez az egyik étel ,a zöld felesborsó mellett,amit olcsón
meglehet venni ! Nagyon finom,
bár èn még joghurttal és babérlevéllel nem próbáltam.
Azt viszont figyelembe kell venni,hogy sok szénhidrát van benne
és nem könnyü,hanem puffasztós !
Üdv. Ilike
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilike,
A szénhidrát és kalória tartalma valóban magas, viszont amit érdemes még tudni, hogy a sárgaborsónak magas a fehérje tartalma, viszont alacsony a zsírtartalma. Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják, és gyakori fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet.
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Köszönöm ezt a finom őszi-téli hangulatú leves receptet.Biztos, hogy az elkövetkező hónapokban többször fog az aztalunkra kerülni.
Üdv:
Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept.
Pintér Éva mondta
Kedves Dia!
Én is elküldöm a sárgaborsó lesesem receptjét.
8 dg sárgaborsó beáztatva.
3-szál új hagyma zöldjével
2-3 kisebb burgonya,
2 ek olaj
1 tyúkleves kocka
só, 1 kk. curry
Olajon megpárolni az újhagymát, hozzáadni a kis kockára felvágott burgonyát, kicsit megpirítani, megszórni a curry fűszerrel, hozzáadni a sárgaborsót és a leveskockát, felönteni vízzel és készre főzni.
Lehet húslevessel is felönteni, akkor ne szükséges a kocka.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Köszönöm a receptet, jól hangzik.