Szilvás gombóc, sárgabarackos gombóc, lekváros gombóc. Ezek mind-mind igazi hagyományos ételek. Neked mi jut eszedbe róluk? Számomra gyerekkorom nyarait idézik. Amikor végre elkezdett érni a szilva, a szilvás gombóc volt az első étel, ami készült belőle. Sokáig csak szilvából készítettük gombócot, aztán kipróbáltuk sárgabarackkal is, és azóta elmaradhatatlan sárgabarackszezon idején.
Sokan rettegnek a gombóc készítésétől, és inkább megveszik a boltban a mirelit gombócot, pedig nem nagy ördöngösség elkészíteni. Időigényes folyamat ugyan, de az íze kárpótol a ráfordított időért.
Bár így július végén már leginkább újburgonyát lehet kapni, mégis a gombóchoz a legjobb a régi burgonya, mert annak alacsonyabb a víztartalma.
Hozzávalók a burgonyás tésztához (körülbelül 20 db közepes gombóchoz):
- 75 dkg megpucolt régi burgonya
- 25 dkg tönkölybúza finomliszt (ha újburgonyából készíted több lisztre lehet szükség)
- 5 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 1 kávéskanál só
Hozzávalók a morzsához:
- 15-20 dkg zsemlemorzsa
- 1-2 evőkanál barna nádcukor
- 1 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók még:
- 50-70 dkg érett sárgabarack
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál barna nádcukor
Kezdd a gombóc elkészítésével.
A meghámozott burgonyát vágd, apró kockákra, és enyhén sós vízben tedd fel főni. Amíg elkészül a burgonya, pirítsd meg a morzsát. Ez nagyon egyszerű, igazából az olívaolajon, alacsony lángon pirítsd addig a zsemlemorzsát a barna nádcukorral, amíg szép aranybarna színt kap. Ekkor vedd le a tűzről.
A megfőtt burgonyát szűrd le, és még melegen, egy krumplinyomó segítségével törd össze. Ha megvagy tedd félre addig, amíg a burgonya teljesen ki nem hűl.
A sárgabarackokat magozd ki. A mag helyére fahéjas barna nádcukor fog kerülni.
Már felteheted forralni az enyhén sós vizet, a gombócok főzéséhez.
A kihűlt burgonyához keverd hozzá a tojást, a lisztet, az apró kockákra vágott vajat és a sót. Jó alaposan dolgozd össze a tésztát. Ha úgy érzed, hogy még ragadna, akkor apránként adhatsz még hozzá lisztet. A szépen összedolgozott tésztát egy lisztezett deszkán nyújtsd ki körülbelül fél cm vastagra. Én a tészta tetejére is szórtam lisztet, illetve folyamatosan liszteztem nyújtás közben a deszkát, is, hogy ne ragadjon le a tészta.
Amikor kinyújtottad a tésztát, fel kell osztani négyzetekre. Attól függően változhat a négyzet mérete, hogy mekkorák a barackok. Nekem most körülbelül 4 cm átmérőjű sárgabarackjaim voltak, azokhoz körülbelül 7 cm x 7 cm-es négyzeteket vágtam a tésztából.
A kimagozott sárgabarackokat szétnyitottam, a belsejüket belenyomtam a fahéjas cukorba, majd összecsuktam őket, és rájuk hajtogattam a tésztát, oly módon, mintha egy batyut készítenék, majd a tenyeremben szép gömb alakúra formáltam őket.
Amikor a víz már felforrt, a gombócokat óvatosan helyezd bele a vízbe (természetesen ne egyszerre az összeset). Onnantól kezdve, hogy a gombócok feljönnek a víz tetejére, érdemes még 3-4 percig főzni őket. Egyesével vedd ki a gombócokat a forró vízből, egy szűrőkanál segítségével, majd tedd őket folyó hidegvíz alá pár másodpercre, hogy hamarabb megszilárduljon rajtuk a tészta. Ezután mehetnek a pirított morzsába. Én megszoktam várni, hogy az összes gombóc megfőjön, és ekkor rázogatom össze őket a morzsában, hogy minden oldalukat szépen beburkolja.
El is készült a gombóc. Eheted hidegen, melegen, ahogy jól esik.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Némethné Icuka mondta
Diácska…Még fiatal koromba olyan kertünk volt ahol16 s.barackfa volt…A gyerekeim barátai betegre ették magukat nálunk barackos gomboccal…Szép emlék,s tényleg nagyon nagyon fínom volt.60-80 db nál nem gatyáztam s a maggal együtt tekertem be a tésztával a s.barackot..Különleges nagyok voltak és imádták a gyerekek,mert a tészta igy kevés volt s a gyümölcs sok..Ahogy olvastam a soraid szép emlékek jöttek elő a s.barackrol…köszönöm Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Azt a mindenit mekkora mennyiséget készítettél el egyszerre! Én is azt szeretem, ha sok a gyümölcs és kevés a tészta, nem is csodálom, hogy a gyerekek szerették!
Pintér Éva mondta
Kedves Dia!
Még soha nem öblítettem hideg vízzel le a gombócokat, de ki fogom próbálni. Köszönöm az ötletet
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Kíváncsi vagyok, hogy tapasztalsz-e majd különbséget.
Kovács István mondta
Kedves Dia!
Próbálja ki porcukorral és tejföllel! Anyósomtól tanultam! Isteni!
Üdvözlettel, K. I.
Gasztrozseni mondta
Kedves István,
Köszönöm szépen a tippet!