Gyerekként rengeteget ettem. Nagymamám minden családi ünnepen készített sajtos tallért. A jó barnára sültek voltak a kedvenceim. Kicsit vastagabb a tésztája mint, a boltban kapható sajtos talléroknak, de íze százszor finomabb.
Viszont ha belevágsz a készítésébe, szükséged lesz tallér vagy ostyasütőre. Én a hagyományos alumíniumból készültet használom, de lehet már kapni elektromos kivitelben is.
Természetesen ez a recept is Gasztrozseni stílusban készült. A kukoricaliszt nem csak glutén mentes, de a tallér sokkal ropogósabb lesz tőle, mint akár a sima fehér liszttől.
Hozzávalók:
- 50 dkg kukoricaliszt
- 12 dkg reszelt trappista és füstölt sajt vegyesen
- 20 dkg vaj
- 1/2 nagy doboz natúr joghurt (tejföl)
- 1 tojás
- 1/2 evőkanál só
- 1 kávéskanál sütőpor
- köménymag, fekete kömény, medvehagyma
A lisztet keverd össze a sóval és a sütőporral. Morzsold hozzá a vajat alaposan dolgozd el. Ha a vaj már elvegyült a liszttel, add hozzá a sajtot, a tejfölt és a tojást, majd alaposan dolgozd össze. Jól gyúrható tésztát kell kapnod. Attól függően, hogy hány fajta ízesítésűt készítesz, annyi felé szedd a tésztát. Mindegyikbe keverd bele a magokat és a fűszereket.
A tallérsütőt melegítsd fel. Formálj diónyi golyókat a tésztából. A golyókat mielőtt beleteszed a sütőbe, forgasd bele a lisztbe, hogy ne tapadjanak le. Egyszerre két golyót célszerű beletenned a sütőbe, így jó vékonyra el tud terülni a tészta és nem sülnek össze. A tallérok mindkét felét körülbelül 1-2 percig süsd, míg szép aranybarna lesz.
A tallérokat fém dobozva téve, akár 1–2 hétig is eltartható.
Jó ropogtatást kívánok!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
1. kiegészítés: ugyanilyen arányú hozzávalókkal, kukoricaliszt helyett zabpehelyliszttel készítve is nagyon finom lett.
Nelli mondta
Nyár, szabadság, Balaton és esős idő. Ilyenkor bent kell elfoglalni magunkat, és mi Anyukámmal pont sajtos tallért sütögetünk a recepted alapján! Már 1-2 tallér ki is sült és nagyon finom! Csakis ajánlani tudom mindenkinek!
molnár gáborné mondta
hol kapható a tallér sütö? A Szendvics sütö is jó?
Erdélyiné mondta
Én szintén sok éve- kb 40- sütöm a tallérokat, igaz csak hagyományosan fehér lisztből, de nálunk is ez a süti a kedvenc, olyan mint a szotyi.
A gyerekek, az unokák és a férjem is nagyon szereti, és nálunk is a sötétebbre sütött fogy el legelőször. Régen hóvirág sajtot tettünk bele, nagyon finom volt vele, de ma már a vegyes sajt
-trapista, füstölt a felhasználás. A kukoricaliszteset kipróbálom, jól hangzik.
Köszönet a jó kis receptekért, nagyon jó ötletekkel találkozom.
A közelgő ünnepekhez minden jót kívánok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Örülök, hogy tetszenek a receptek. Én is kellemes ünnepeket kívánok!
Beatrix mondta
Ez nagyon jól hangzik. Én is sütöttem már tallért, de sima lisztből és csak trappistából. Ezt a hétvégén ki is próbálom. Nagyon jó az oldal, csak gratulálni tudok kedves Dia.
Gasztrozseni mondta
Kedves Beatrix,
Köszönöm szépen! Remélem ízleni fog a tallér!
Helga mondta
Én is szoktam sütni sajtos tallérokat. De ostyasütő híján gofrisütőben sütöm. Kicsit vastagabb, de nagyon finom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Helga,
Míg nem volt ostyasütőm, én is úgy készítettem.:)
iván lászlóné mondta
kedves Dia lehet még kapni tallér sütöt. régen nekem is volt de kölcson adtam és nem jött vissza, ha igen akkor hol tallálok puszi szép estét
Gasztrozseni mondta
Kedves Teréz,
Én a siófoki vásárcsarnokban vettem.
Edina mondta
Kedves Lászlóné!
Lehet még kapni, mert én is két éve vettem. vásárokban (pl. fonyódi) vagy vasedény boltban biztosan talál! Elnézést, hogy én válaszoltam.
Gasztrozseni mondta
Kedves Edina,
Köszönöm, hogy megosztottad, hogy hol lehet kapni sajtostallér sütőt.
Edina mondta
Kedves Dia!
Nagyon szeretem a blogodat és most megsütöttem a sajtos tallért, ami tényleg ropogósabb, mint sima lisztből. Következő a zabpehelylisztes lesz, mert már jó ideje azt használok. A gond csak az vele, hogy gyorsan elfogy. További szép napot és jó munkát kívánok!
Gasztrozseni mondta
Kedves Edina,
Nagyon örülök, hogy ízlett!:)
Havas Gyöngyi mondta
Kedves Dia!
Sok-sok receptedet készítettem el mind nagyon finom.
A sajtos tallért már nyolcszor kérte a családom.
Nagyon köszönöm a sok finom receptet.
Minden jót kívánok,és még egyszer köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyöngyi,
Örömmel olvastam soraidat! A sajtostallér nálunk is rendszeres vendég a konyhában. Én is minden jót kívánok neked!
Edit mondta
Én is szoktam sajtos talért sütni
Gasztrozseni mondta
Kedves Edit,
Szerintem nagyszerű ropogtatni való.
Évi! mondta
Kedves Dia!
Ma én is elkészítettem ezt a tallért.Hálás köszönet a receptért ,nagyon finom lett!Több receptedet is ki fogom próbálni.
További jó munkát és szép napot Neked!
Üdvözlettel:Évi!
Gasztrozseni mondta
Kedves Évi,
Nagyon örülök, hogy ízlett a sajtos tallér!
Dávid Gyula mondta
Próbálta már valaki gofrisütőbe kisütni? És ha igen ,sikerült-e?
Dávid Gyula mondta
Bocs! Most olvastam csak végig az összes hozzászólást,és a gofrisütőst is megtaláltam!
Kati mondta
Kedves Dia!
Szeretném kipróbálni a tallér receptjét, de előtte megkérdezném, hogy lehet-e csak a tojás sárgájával elkészíteni? Kislányomnak sajnos tojásfehérje allergiája van.
Köszönöm,
Kati
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Szerintem semmi akadálya, viszont akkor több tojássárgája fog kelleni bele. A recept esetében 1 egész tojás helyett 2 tojássárgája.
Kati mondta
Nagyon köszönöm!
Szép napot!
Kati
Gasztrozseni mondta
Szívesen! Szép napot Neked is!
Ági mondta
Kedves Dia.Én is régóta sütögetek tallért,hol fém sütőben, hol elekrtomossal,mind két fajtát nagyon szeretjük.De még kukorica lisztből nem sütöttem.Hát itt az ideje hogy kipróbáljam.Nagyon köszönöm a sok jó tanácsot a főzéssel kapcsolatban.Továbbra is várom a leveleidet.Üdvözlettel.Ági
Gasztrozseni mondta
Kedves Ági,
Remélem a tallér ezen verziója is ízleni fog.
Balogh József mondta
Kedves Dia.
Légy szives tájékoztatni hol lehet venni a tallér aluminium sütőt?
Köszönettel Balogh József.
Balogh József mondta
Kedves Dia!
Hol lehet alu sütőt venni?
Köszönöm a választ.