Sajtos tallér házilag, avagy igazi kincs a régmúltból

Címkék: , ,

Gyerekként rengeteget ettem. Nagymamám minden családi ünnepen készített sajtos tallért. A jó barnára sültek voltak a kedvenceim. Kicsit vastagabb a tésztája mint, a boltban kapható sajtos talléroknak, de íze százszor finomabb.

 

 

Viszont ha belevágsz a készítésébe, szükséged lesz tallér vagy ostyasütőre. Én a hagyományos alumíniumból készültet használom, de lehet már kapni elektromos kivitelben is.

Természetesen ez a recept is Gasztrozseni stílusban készült. A kukoricaliszt nem csak glutén mentes, de a tallér sokkal ropogósabb lesz tőle, mint akár a sima fehér liszttől.

Hozzávalók:

  •  50 dkg kukoricaliszt
  • 12 dkg reszelt trappista és füstölt sajt vegyesen
  • 20 dkg vaj
  • 1/2 nagy doboz natúr joghurt (tejföl)
  • 1 tojás
  • 1/2 evőkanál só
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • köménymag, fekete kömény, medvehagyma

A lisztet keverd össze a sóval és a sütőporral. Morzsold hozzá a margarint alaposan dolgozd el. Ha a margarin már elvegyült a liszttel, add hozzá a sajtot, a tejfölt és a tojást, majd alaposan dolgozd össze. Jól gyúrható tésztát kell kapnod. Attól függően, hogy hány fajta ízesítésűt készítesz, annyi felé szedd a tésztát. Mindegyikbe keverd bele a magokat és a fűszereket.

A tallérsütőt melegítsd fel. Formálj diónyi golyókat a tésztából. A golyókat mielőtt beleteszed a sütőbe, forgasd bele a lisztbe, hogy ne tapadjanak le. Egyszerre két golyót célszerű beletenned a sütőbe, így jó vékonyra el tud terülni a tészta és nem sülnek össze. A tallérok mindkét felét körülbelül 1-2 percig süsd, míg szép aranybarna lesz.

A tallérokat fémdobozva téve, akár 1–2 hétig is eltartható.

Jó ropogtatást kívánok!

Bonyolultság:
Hozzávalók ára:
Elkészítési idő:
Fitness mutató:
Vega: igen

 

1. kiegészítés: ugyanilyen arányú hozzávalókkal, kukoricaliszt helyett zabpehelyliszttel készítve is nagyon finom lett.


Tetszett a bejegyzés? Nyomd meg a gombokat!

Hozzászólások

25 Hozzászólás | Sajtos tallér házilag, avagy igazi kincs a régmúltból
  1. Nelli szerint:

    Nyár, szabadság, Balaton és esős idő. Ilyenkor bent kell elfoglalni magunkat, és mi Anyukámmal pont sajtos tallért sütögetünk a recepted alapján! Már 1-2 tallér ki is sült és nagyon finom! Csakis ajánlani tudom mindenkinek!

  2. Erdélyiné szerint:

    Én szintén sok éve- kb 40- sütöm a tallérokat, igaz csak hagyományosan fehér lisztből, de nálunk is ez a süti a kedvenc, olyan mint a szotyi.
    A gyerekek, az unokák és a férjem is nagyon szereti, és nálunk is a sötétebbre sütött fogy el legelőször. Régen hóvirág sajtot tettünk bele, nagyon finom volt vele, de ma már a vegyes sajt
    -trapista, füstölt a felhasználás. A kukoricaliszteset kipróbálom, jól hangzik.
    Köszönet a jó kis receptekért, nagyon jó ötletekkel találkozom.
    A közelgő ünnepekhez minden jót kívánok.

  3. Beatrix szerint:

    Ez nagyon jól hangzik. Én is sütöttem már tallért, de sima lisztből és csak trappistából. Ezt a hétvégén ki is próbálom. Nagyon jó az oldal, csak gratulálni tudok kedves Dia.

  4. Helga szerint:

    Én is szoktam sütni sajtos tallérokat. De ostyasütő híján gofrisütőben sütöm. Kicsit vastagabb, de nagyon finom.

  5. iván lászlóné szerint:

    kedves Dia lehet még kapni tallér sütöt. régen nekem is volt de kölcson adtam és nem jött vissza, ha igen akkor hol tallálok puszi szép estét

  6. Edina szerint:

    Kedves Lászlóné!

    Lehet még kapni, mert én is két éve vettem. vásárokban (pl. fonyódi) vagy vasedény boltban biztosan talál! Elnézést, hogy én válaszoltam.

  7. Havas Gyöngyi szerint:

    Kedves Dia!
    Sok-sok receptedet készítettem el mind nagyon finom.
    A sajtos tallért már nyolcszor kérte a családom.
    Nagyon köszönöm a sok finom receptet.
    Minden jót kívánok,és még egyszer köszönöm.

  8. Edit szerint:

    Én is szoktam sajtos talért sütni

  9. Évi! szerint:

    Kedves Dia!

    Ma én is elkészítettem ezt a tallért.Hálás köszönet a receptért ,nagyon finom lett!Több receptedet is ki fogom próbálni.
    További jó munkát és szép napot Neked!

    Üdvözlettel:Évi!

  10. Dávid Gyula szerint:

    Próbálta már valaki gofrisütőbe kisütni? És ha igen ,sikerült-e?

  11. Dávid Gyula szerint:

    Bocs! Most olvastam csak végig az összes hozzászólást,és a gofrisütőst is megtaláltam!

  12. Kati szerint:

    Kedves Dia!

    Szeretném kipróbálni a tallér receptjét, de előtte megkérdezném, hogy lehet-e csak a tojás sárgájával elkészíteni? Kislányomnak sajnos tojásfehérje allergiája van.

    Köszönöm,

    Kati

Szólj hozzá!