Sajtos tallér házilag, egy igazi kincs a régmúltból

Gyerekként rengeteget ettem. Nagymamám minden családi ünnepen készített sajtos tallért. A jó barnára sültek voltak a kedvenceim. Kicsit vastagabb a tésztája mint, a boltban kapható sajtos talléroknak, de íze százszor finomabb.

Viszont ha belevágsz a készítésébe, szükséged lesz tallér vagy ostyasütőre. Én a hagyományos alumíniumból készültet használom, de lehet már kapni elektromos kivitelben is.

Természetesen ez a recept is Gasztrozseni stílusban készült. A kukoricaliszt nem csak glutén mentes, de a tallér sokkal ropogósabb lesz tőle, mint akár a sima fehér liszttől.

Hozzávalók:

  •  50 dkg kukoricaliszt
  • 12 dkg reszelt trappista és füstölt sajt vegyesen
  • 20 dkg vaj
  • 1/2 nagy doboz natúr joghurt (tejföl)
  • 1 tojás
  • 1/2 evőkanál só
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • köménymag, fekete kömény, medvehagyma

A lisztet keverd össze a sóval és a sütőporral. Morzsold hozzá a margarint alaposan dolgozd el. Ha a margarin már elvegyült a liszttel, add hozzá a sajtot, a tejfölt és a tojást, majd alaposan dolgozd össze. Jól gyúrható tésztát kell kapnod. Attól függően, hogy hány fajta ízesítésűt készítesz, annyi felé szedd a tésztát. Mindegyikbe keverd bele a magokat és a fűszereket.

A tallérsütőt melegítsd fel. Formálj diónyi golyókat a tésztából. A golyókat mielőtt beleteszed a sütőbe, forgasd bele a lisztbe, hogy ne tapadjanak le. Egyszerre két golyót célszerű beletenned a sütőbe, így jó vékonyra el tud terülni a tészta és nem sülnek össze. A tallérok mindkét felét körülbelül 1-2 percig süsd, míg szép aranybarna lesz.

A tallérokat fémdobozva téve, akár 1–2 hétig is eltartható.

Jó ropogtatást kívánok!

Bonyolultság:
Hozzávalók ára:
Elkészítési idő:
Fitness mutató:
Vega: igen

 

1. kiegészítés: ugyanilyen arányú hozzávalókkal, kukoricaliszt helyett zabpehelyliszttel készítve is nagyon finom lett.


Tetszett a bejegyzés? Nyomd meg a gombokat!

Hozzászólások

  1. Nelli mondta

    Nyár, szabadság, Balaton és esős idő. Ilyenkor bent kell elfoglalni magunkat, és mi Anyukámmal pont sajtos tallért sütögetünk a recepted alapján! Már 1-2 tallér ki is sült és nagyon finom! Csakis ajánlani tudom mindenkinek!

  2. Erdélyiné mondta

    Én szintén sok éve- kb 40- sütöm a tallérokat, igaz csak hagyományosan fehér lisztből, de nálunk is ez a süti a kedvenc, olyan mint a szotyi.
    A gyerekek, az unokák és a férjem is nagyon szereti, és nálunk is a sötétebbre sütött fogy el legelőször. Régen hóvirág sajtot tettünk bele, nagyon finom volt vele, de ma már a vegyes sajt
    -trapista, füstölt a felhasználás. A kukoricaliszteset kipróbálom, jól hangzik.
    Köszönet a jó kis receptekért, nagyon jó ötletekkel találkozom.
    A közelgő ünnepekhez minden jót kívánok.

  3. Beatrix mondta

    Ez nagyon jól hangzik. Én is sütöttem már tallért, de sima lisztből és csak trappistából. Ezt a hétvégén ki is próbálom. Nagyon jó az oldal, csak gratulálni tudok kedves Dia.

  4. iván lászlóné mondta

    kedves Dia lehet még kapni tallér sütöt. régen nekem is volt de kölcson adtam és nem jött vissza, ha igen akkor hol tallálok puszi szép estét

  5. Edina mondta

    Kedves Lászlóné!

    Lehet még kapni, mert én is két éve vettem. vásárokban (pl. fonyódi) vagy vasedény boltban biztosan talál! Elnézést, hogy én válaszoltam.

  6. Havas Gyöngyi mondta

    Kedves Dia!
    Sok-sok receptedet készítettem el mind nagyon finom.
    A sajtos tallért már nyolcszor kérte a családom.
    Nagyon köszönöm a sok finom receptet.
    Minden jót kívánok,és még egyszer köszönöm.

  7. Évi! mondta

    Kedves Dia!

    Ma én is elkészítettem ezt a tallért.Hálás köszönet a receptért ,nagyon finom lett!Több receptedet is ki fogom próbálni.
    További jó munkát és szép napot Neked!

    Üdvözlettel:Évi!

  8. Kati mondta

    Kedves Dia!

    Szeretném kipróbálni a tallér receptjét, de előtte megkérdezném, hogy lehet-e csak a tojás sárgájával elkészíteni? Kislányomnak sajnos tojásfehérje allergiája van.

    Köszönöm,

    Kati

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.