A sárgarépa sokszor csak mellékszereplő a konyhában. Hiszen mire is használjuk? Leginkább levesekbe tesszük, vadasba, de ezen kívül ritkán fogyasztjuk úgy, hogy ő lenne a főszerepben. Pedig igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Ott van például a sárgarépa fasírt vagy, a sárgarépa krémleves. Sokszor jobban esik a főzelék mellé egy ilyen könnyű feltét, mint egy normál, húsból készült fasírt.
Már csak azért is érdemes sárgarépát fogyasztani, mert tele van bétakarotinnal, amelyet a szervezet át tud alakítani A vitaminná, ha szükségét érzi. Az A vitamin pedig azért felelős, hogy jól lássunk a szürkületben, ezért érdemes fogyasztani.
És érdekes módon, ennek a zöldségnek nem árt a hőkezelés, hiszen annak hatására a szervezetünk jobban tudja hasznosítani a benne található bétakarotint.
Hozzávalók 10-12 db lepényhez:
- 60 dkg reszelt sárgarépa
- 10 dkg tönköly finomliszt vagy zabpehelyliszt
- 5 dkg reszelt mozzarella sajt
- 2 egész tojás
- 2 kávéskanál só
- 2-3 csipetnyi szárított kakukkfű
- 4-5 tekerés színes bors
- olívaolaj
A sárgarépákat mosd meg , és pucold meg és kis lyukú reszelőn (sajtreszelő) reszeld le.
Ezután sózd meg, keverd össze majd mehet bele a liszt, a kissé felvert tojások, a reszelt mozzarella sajt, a bors és a kakukkfű. Jó alaposan keverd össze, hogy egy egységes masszát kapjál.
Egy teflon serpenyőt melegíts fel. Ha már meleg, kend meg vékonyan olívaolajjal. Nem kell, hogy álljon alatta az olaj, csak az a fontos, hogy ne ragadjon le. A sárgarépás masszából evőkanállal, tojás méretű adagokat merj a serpenyőbe, és a serpenyőben lapítsd ki őket körülbelül 1 cm vastagra.
Közepes lángon, lefedve süsd a lepényeket nagyjából 5 percig, amíg piros lesz az aljuk. Ekkor óvatosan fordítsd meg őket, és a másik felüket is süsd 5 percig, szép pirosra. Én háromnál többet nem szoktam sütni egyszerre, hogy könnyen meg tudjam fordítani. Minden adag kivétele után kend meg a serpenyőt vékonyan az olívaolajjal, hogy a sárgarépa lepények külseje kissé ropogós legyen.
Ha az összes masszát kisütötted készen is vagy.
Én fokhagymás natúr joghurttal szeretem leginkább, de főzelékek mellé feltétnek is kiváló.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Zsuzsa mondta
Nagyon jól hangzik. holnap ki is próbálom
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Ez a recept nagyon jól hangzik,és ki is fogom próbálni.
Köszönöm Pallér Gabriella
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Remélem, hogy ízleni fog!
Godoné Erzsi mondta
Én már kipróbáltam és ajáltam ismerősöknek is.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Nagyon örülök, hogy ízlett és, hogy”reklámoztad” is a receptet.
Turai Valéria mondta
Kedves Dia! Nagyon finom lett a lepény,köszönöm a receptet.Ma ez került asztalra a sült csirke mellé.
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Györfi Sándorné mondta
Szia Dia !
Milyen mozzarella sajtra gondolsz?Én mindig zacskós,lében úszó sajtot veszek.
Sokféle más kemény és félkemény sajtom is van.Mit használjak és miért ?
Gasztrozseni mondta
Kedves Ircsi,
A pizza mozzarellára gondolok, amelyet többek között a Szarvasi tejüzem is gyárt. Létezik belőle natúr és füstölt változat is. Szinte minden szuper-, hipermarketben kapható. Ha nem tudod beszerezni akkor trappista sajt is megfelel helyette.
Usóka mondta
Kedves Dió!
Sajnálom a hétfői adást,mert a cantuccinit még nem ismerem,a másik olaszt nem nagyon kedvelem a kávé miatt(bezzeg kávét innék éjjel-nappal!)Ez a sárgarépa is újdonság számomra,cukkíniből készítettem már,erre is kíváncsi vagyok.És most had’
dicsekedjek én is.Bizonyára hallottál már a meyer citromról.Most szerencsém volt,és vettem is,ésfőztem belőle citrus dzsemet,felét gyömbérrel,másik felébe tonkababot reszeltem.Nekem eszméletlenül ízlett mindkettő, lehet,hogy elfogult vagyok?Mindenesetre,ha van kedved, és találkozol vele,próbáld ki!Zsóka
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsóka,
A cantuccini recept természetesen fent van az oldalon, itt találod: http://www.gasztrozseni.hu/can.....las-keksz/
A tiramisuval kapcsolatban is van jó hírem a számodra, én kakaóval készítem nem kávéval. Ha van kedved próbáld ki: http://www.gasztrozseni.hu/tir.....as-nelkul/
Már hallottam erről a citromról, de még nem próbáltam eddig. Köszönöm a javaslatot, ki fogom próbálni.
Gyöngyi mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a receptet, ma (vasárnap) grillcsirke mellé ettük és nagyon finom volt. Igaz én trappista sajttal csináltam és még tettem bele bazsalikomot is!
Nagyon-nagyon finom volt!!!!!
Már ismerőseimnek is továbbadtam a receptet!
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyöngyi,
Nagyon örülök, hogy ízlett a sárgarépa lepény. a bazsalikom nagyon jó ötlet, tetszik. Köszönöm a népszerűsítést!
Alexandra mondta
Kedves Dia,
Mi sütőpapíron próbáltuk 200 fokon a sütőben sütni, légkeveréses módban, 10-15 perc után megfordítottuk. Kis olívaolajat rákentük a papírra. Serpenyőben is csináltunk néhányat összehasonlítás képen. Nekünk jobban tetszett a sütőben csinált, jobban átsült és így is ropogós lett.
Köszönjük a receptet!
Szép napot! :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Alexandra,
Nagyon örülök, hogy bevált a recept! A sütőben sütés nagyszerű ötlet, legközelebb én is kipróbálom.
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Ez nagyon jól hangzik, a jövőhéten elkészítem, főleg a 22 hónapos unokámnak.
Üdv: Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Remélem ízleni fog mindkettőtöknek.
Gabi mondta
Kedves Dia!
Köszönöm neked, hogy megoldottad a komplett hét végi ebédemet. :-)
Ez a lepény lesz a spenótos krumplipürével. :-)
Köszönet illeti a szomszédasszonyomat is, aki a répát meg a spenótot adja. :-)))))) Természetesen kap majd kóstolót. Tuti, hogy ízleni fog neki is.