Szeretjük a tartalmas leveseket, úgy mint például a gulyás leves, a lencse leves, a bableves. Ezek mellé a levesek mellé általában nem szoktam második fogást készíteni, inkább készítek hozzájuk egy jó pogácsát. Szeretjük a könnyű, leveles, kelt pogácsákat, amelyekkel akár a levest is lehet tunkolni. Ez a pogácsa pont ilyen.
Hozzávalók:
- 30 dkg tönköly finomliszt
- 12 dkg vaj
- 1 db tojássárgája + 1 db tojássárgája a kenéshez
- 100 gr natúr joghurt
- 2,5 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 kávéskanál barna nádcukor
- 1 teáskanál só
- 20 dkg reszelt trappista sajt
A tejet kicsit melegítsd fel, de elég, hogy langyos legyen, nehogy az élesztő tönkremenjen. Tedd a cukrot a tejbe, és morzsold bele az élesztőt is. Hagyd, hogy felfusson. Ehhez nagyjából 10 percre lesz szükség.
Amíg ez megtörténik, a lisztet morzsold össze a vajjal, és a sóval. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá a lisztes keverékhez. Mehet hozzá a natúrjoghurt, és a tojássárgája is. Az egészet jól gyúrd össze.
Meleg helyen pihentesd addig, amíg a tészta a kétszeresére nő, ehhez körülbelül 30 percre lesz szükség.
A sajtot reszeld le.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Ekkor szórd meg a sajt harmadával. Hajtogasd össze a tésztát téglalap alakúra, majd ismét hagyd pihenni 20 percig. Ha lejárt az idő, ismét nyújtsd ki, szórd meg a sajt második harmadával. Megint hajtogasd össze, és ismét hagyd pihenni 20 percig. Ha lejárt az idő ismét nyújtsd ki ujjnyi vastagra.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A tésztát szaggasd ki, majd kend meg a tojássárgájával. A tetejére szórj sajtot, és mehet a sütőbe 15-20 percre. Ennyi idő elég neki ahhoz, hogy tökéletesre süljön.
Természetesen nem csak leves mellé nagyszerű, önmagában is kiváló.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Jánosi Ilona mondta
Kedves Bea meghallgattam a rádióban, gratulálok, elkészitetem a pálinkás italt nagyon finom köszönettel Jánosi Ilona
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Köszönöm, hogy meghallgattad, és örülök, hogy elkészítetted a karácsonyi nedűt is!
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Köszönöm az újabb finom recepteket, a tönkölyliszt miatt külön örülök. biztosan magsütöm, de próbálom felezni teljeskiőrlésűvel.
Áldott, békés ünnepeket és sikerekben gazdag boldog új évet kívánok.
Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Remélem, hogy sikert arat nálad a pogácsa recept! Boldog ünnepeket kívánok!
Péntek Judit mondta
Kedves Dia,
Nagyon örülök a pogácsa receptednek, meg is fogom sütni. Arra adj választ kérlek, hogy nem szárad-e meg karácsonyig, ha ma vagy holnap sütöm meg? Van-e esetleg tipped a tárolást illetően? Köszönöm.
Kívánok Neked és szeretteidnek áldott karácsonyi ünnepeket.
Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Mivel a pogácsák frissen a legfinomabbak, én azt javaslom, hogy maximum egy nappal korábban készítsd el, mint amikor fel szeretnéd kínálni. Ilyen esetben sütés után, ahogy kihűl rögtön tedd jól záródó zacskóba, és akkor jobban megőrzi a frissességét.
Berni mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a finom recepteket és leveleidet!
Kívánok egészségben, boldogságban és sikerekben gazdag Új Évet!
Berni
Gasztrozseni mondta
Kedves Berni,
Köszönöm szépen! Boldog új évet kívánok én is!