Régi ígéretemet teljesítettem ezzel az étellel. Mikor kitaláltam, hogy elkészítem volt egy elképzelésem, hogy hogy szeretném csinálni. Mivel ez volt az első próbálkozásom a sajtkrém levessel kicsit utána olvastam, hogy melyik recept mit ír. Rá kellett döbbennem, hogy jobb lesz, ha a saját koncepciómnál maradok, ugyanis kivétel nélkül minden recept tartalmazott lisztet, nem is keveset, ez pedig nem tetszett.
Végül sikerült megalkotnom egy olyan receptet ami igazán túlszárnyalta még a saját elképzeléseimet. A többféle sajt, a fehérbor és a fűszerek tökéletes íz harmóniát alkotnak.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 7,5 dl 1,5%-os tej
- 2,5 dl fehérbor (Tokaji furmint)
- 15 dkg reszelt füstölt mozzarella sajt
- 5 dkg reblochon sajt apró kockákra vágva
- 5 dkg camembert sajt apró kockákra vágva
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
- 1 evőkanál keményítő
- 1 csipetnyi zsálya
- 2 csipetnyi kakukkfű
- 2 csipetnyi oregánó
- 2 kávéskanál szerecsendió
- 2 teáskanál só
- 8 – 10 tekerés színes bors
- 1 evőkanál olívaolaj
Természetesen bármilyen sajtból készítheted. A lelkét a füstölt sajt adja, de ha szereted az aromás sajtokat, ne sajnáld belőle, nagyon finom lesz tőle.
A vöröshagymát kockázd fel és párold meg az olívaolajon. Ha már a hagyma megpuhult, add hozzá a fehérbort, a tejet, a sót és a fűszereket. Hagyd, hogy lassan felmelegedjen. Ne forrald, hogy a tej ne csapódjon ki.
Ha már elég meleg a leves, add hozzá a lereszelt és kockákra vágott sajtokat, és a zúzott fokhagymát. A sajtok egy része felolvad egy része, nem fog teljesen felolvadni. Én ezért botmixerrel összeturmixoltam, hogy homogénebb legyen a leves állaga.
Ezután jöhet hozzá a keményítő. A levesből vegyél ki egy merőkanállal, csomómentesen keverd el benne a keményítőt, majd ezt a keményítős elegyet keverd hozzá a leveshez.
Alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett a leves szépen besűrűsödik.
Ekkor vedd le a tűzről, mert elkészült a sajtkrémlevesed.
Tálalhatod önmagában, pirított kenyérkockákkal vagy cipóban.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
pakotreghina mondta
Koszonom kiprobalom!
Judit mondta
Kedves Dia,
Vasárnap ebédre megfőztem a sajtlevesedet, igaz nem Tokaji furminttal, hanem egy villányi Chardonnay-ottonellel, a sajtok sem stimmeltek 100%-ban az általad használt sajtokkal, de így is fenséges lett. Még ,amiben eltértem a receptedtől az a szerecsendió volt, nekem ugyanis csak egész szerecsendióm van itthon és ez reszelve intenzívebb, mint az őrölt változata,.Így csak mérsékelten reszeltem a levesbe belőle, nehogy ennek a fűszernek az íze domináljon. Ilyen finom sajtlevest még nem csináltam, pedig elég sokszor főzök sajtlevest, mert a család szereti.
Köszönet a receptért és várom az újabb meglepetéseket.
Üdv.Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nagyon örülök, hogy ízlett a sajtkrémleves.
Jávorszky Lászlóné mondta
Biztos nagyon finom lehet, de mivel egy személyes háztartás vagyok sajnos le kell mondanom róla.
Gasztrozseni mondta
Kedves Jávorszky Lászlóné,
Érdemes kipróbálnod a receptet esetleg csak trappista és Pannónia sajtból. Költséghatékonyabb, és úgy is nagyon finom lesz.
Hermann Ili mondta
Kedves Dia!
Köszönet a receptért! Ugye akakukkfű, oregáno és zsálya szárított volt? Nekem terem még a kertben és a frissel kicsit másként kell bánni. Még egy kérdés: nálunk soha nincs bor, mivel tudnám helyettesíteni?
Mégegyszer köszönöm
Ili
Gasztrozseni mondta
Kedves Ili,
A fűszerek szárítottak voltak, de természetesen friss fűszerekkel még ízletesebb, csak friss fűszerek esetén a legvégén érdemes beletenni őket, hogy az ízük megmaradjon. Ha nem teszel bele bort is finom lesz. A sajthoz még a cseresznye pálinka passzol kiválóan, de abból nagyon kevés is elég bele (2 cl).
Mária mondta
Tetszik,meg fogom csinálni.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Kovács Jánosné mondta
Nagyon tetszik, ha egy kicsit több időm lesz meg fogom csinálni!!!!!!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Bízom benne, hogy ízleni fog, ha kipróbálod!
Mária mondta
Megcsináltam, nagyon finom lett!
Gasztrozseni mondta
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Nagyon jól néz ki a sajtkrém levesed,úgy is jönnek a gyerekeim és kipróbálom
Nagyon köszönöm a jobbnál,jobb recepteket.
Üdvözlettel Gabriella
2014.04.25.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Bízom benne, hogy elnyeri a tetszéseteket!