Nem, nem jelmezbálra készítettem ezt a tortát, hanem szülinapra. Mivel tudtam, hogy a receptem igen népszerű, így sejtettem, hogy ezzel a sütivel nem nyúlhatok mellé. Ha Te is szeretnél valami igazán finom csokis desszertet enni, készíteni, próbáld ki, garantáltan mosolyt csalsz vele az arcokra.
Hozzávalók a tésztához (26 cm átmérőjű tortaformához):
- 5 tojás
- 8 dkg méz (vagy 10 dkg cukor)
- 15 dkg vaj
- 8 dkg Graham-liszt
- 2 dkg őrölt mandula
- 4 dkg natúr kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 1 db vaníliarúd
- 1 csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg sárgabarack lekvár
Hozzávalók a csoki mázhoz:
- 20 dkg jó minőségű 70 %-os étcsoki
- 6 dkg tejszín
- 1 dkg méz (vagy 1,5 dkg cukor)
- 1 evőkanál víz
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A tojásokat válaszd szét, a tojássárgákat keverd ki a mézzel, a sóval, majd add hozzá a felolvasztott (de nem meleg) vajat és keverd simára. Ezután add hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét és ezzel is alaposan dolgozd össze.
A tojásfehérjéket habverő segítségével verd fel. A hab felét add a tojásos masszához, majd ebbe a tojásos masszába tedd bele a sütőporral elkevert lisztet, a natúr kakaóport és az őrölt mandulát. Miután óvatosan összekeverted, finoman forgasd bele a maradék tojáshabot.
A tortaformát vajazd és lisztezd ki, majd öntsd bele a tésztát. 45-50 perc alatt megsül. 35-40 perc körül végezz tűzpróbát egy fogpiszkáló, vagy hústű segítségével, hogy megtudd a tésztád megsült-e.
A megsült tortalapot, a sütőben hagyd kihűlni, hogy ne essen össze. Ne ijedj meg alapvetően nem lesz túl magas a tészta, ha magasabbat szeretnél, duplázd meg a tésztához szükséges hozzávalók mennyiségét, de sütőporból nem kell dupla ennyi. Ebben az esetben azonban három lapra vágd fel a tésztát.
Miután a tészta kihűlt vedd ki a sütőformából, és helyezd a sütőrácsra. Vágd ketté, az alsó lapot kend meg a baracklekvárral, majd tedd vissza rá a tortalap tetejét.
Most készítsd el a csoki mázat.
A csokit gőz fölött olvaszd fel, miközben 1 evőkanál vízbe tedd bele a mézet, és forrald fel. Ha felforrt a szirup, add hozzá a tejszínt. Melegítsd össze, de ne forrald fel. Öntsd hozzá a felolvasztott csokihoz. Gyorsan keverd össze. Néhány percig hagyd hűlni, amíg elkezd sűrűsödni.
Ezután kend a tortára. Ha megvagy egy éjszakára, de inkább egy egész napra tedd hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tejszínhabbal a legjobb!
Jó torkoskodást!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Gápelné Majoros Eszter mondta
Kedves Dia!
Nagyon tetszik a torta ki szeretném próbálni a kislányom szülinapjára. De hogyan lett belőle katica? A piros és fekete bevonó mi a tetején?
Üdvözlettel: Eszter
Gasztrozseni mondta
Kedves Eszter,
A katica kevés időráfordítással, könnyen kivitelezhető. A lényeg, hogy legyen 200 gr. piros és fehér (a fehérből nagyon kevés kell) marcipánod. 50 gr.-ot vegyél ki a pirosból és színezd barnára natúr kakaóporral. Ez egyszerű, adj hozzá kevés kakaóport, dolgozd össze, majd adj hozzá újra. Ezt addig csináld amíg egészen sötétbarna marcipánt kapsz. Ebből lesznek a pöttyök a katica hátán és a szembogara.
Csinálj annyi kis golyót a barna marcipánból, ahány pöttyöt szeretnél rá (én 18 db-ot csináltam, mivel ennyi gyertya került a tortára, melyeket a pöttyökbe szúrtam), a golyókat lapítsd ki kézzel és készen is vannak a pöttyök. A fehér a szeméhez kell. Ebből csak 2 db 5,- Ft-os nagyságú pöttyöt csinálj. A piros marcipánból, mielőtt a szárnyait megformázod csípj le egy kis darabot a szájának.
A szárnyaknál annyit kell tenned, hogy a piros marcipánt akkora kör alakú lappá kinyújtod, amekkora a tortád felülete. Célszerű ezt két folpack darab között csinálnod, úgy nem tapad sehová marcipán és könnyebben rá tudod majd tenni a tortára is. Ezután a felső folpack darabot vedd le óvatosan a marcipánról, vágd ki belőle a fej részt és a szárnyak közötti részt. Ezt a piros lapot helyezd a tortára. A piros részre mehetnek a pöttyök, a fej részre a szemek és a száj.
A lábait Bonbonetti Grandolettiből készítettem, oly módon, hogy a torta oldalán a csokit kicsit bevágtam, ott ahol körülbelül a lekváros rész van, és betűztem a Grandiolettiket. Természetesen használhatsz csoki ropikat is lábnak, ezt rád bízom. Így Készül a katica.