Amire végeztem az összes sárgabarack felhasználásával, úgy gondoltam, hogy mindent elkészítettem amit szerettem volna: sárgabarack krémlevest, sárgabarackos gombócot, cukormentes, rozmaringos, mentás-rozmaringos sárgabaracklekvárt, aszalt sárgabarackot. Erre ismét kaptam ajándékba még kicsit több mint két kg sárgabarackot. Fogtam is a fejem, hogy most mi tévő legyek, aztán megvilágosodtam: rostos sárgabarack lé vagy ahogy gyerekkorunkban hívtuk ivólé lesz a barackból.
Nem csináltam még ilyet, ezért gyors körkérdést csináltam a család sokat tapasztalt nőtagjai között, hogy hogyan is fogjak neki. Aztán a sok ötletet összegyúrtam egy egésszé, és megszületett a recept.
A cukormennyiség terén határozottan elhatárolódtam a hagyományos arányoktól, és tényleg csak a szükséges mennyiséget adtam hozzá. Szerintem így pont jó lett, de nyilván ez nagyban függ attól is, hogy mennyire érett barackból készíted.
Az egész folyamat kicsit több mint fél órát vesz igénybe.
Nekem 3 db 7,2 dl-es üveget töltött meg ez a mennyiség.
Hozzávalók:
- 2 kg sárgabarack
- 2 dl víz
- 20 dkg barna nádcukor
- 2 teáskanál citromsav
A sárgabarackokat mosd meg, és magozd ki, majd mehetnek a fazékba. Hogy ne kapjon le, a biztonság kedvéért önts a barackok alá 2 dl vizet, és tedd fel főni.
Amikor a barackok már teljesen megfőttek, vedd le az edényt tűzről, és egy botmixer segítségével turmixold össze őket. Most add hozzá a barna nádcukrot és a citromsavat, majd tedd vissza a tűzre, és újra forrald fel.
Ha főzés közben képződik hab, azt egy szűrő segítségével szedd le róla.
Amikor a sárgabarack lé újra felforrt, forrald még 2-3 percig majd vedd le a tűzről, és kezdd el üvegekbe tölteni. Ha megteltek az üvegek, alaposan csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket. Ezután csavard az üvegeket így fejre fordított állapotban egy jó vastag takaróba, és hagyd, hogy így hűljenek ki. Én pokrócostól egy kosárba raktam az üvegeket, hogy ne dőljenek el. Nekem körülbelül 1 nap volt amire teljesen kihűltek. Ekkor már nincs más dolgod, mint bepakolni őket a spájzba.
Lehet kicsit hígítani egy kis vízzel, bár amiatt, hogy nincs benne túl sok cukor nem túl tömény.
Jó szürcsölést hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Kaptam én is sárgabarackot,de nem akarok lekvárt főzni belőle,már tettem a fagyasztóba,csináltam gombócot,rengeteget ettünk,de még maradt bőven,és ezt a receptet is köszönöm,,megcsinálom,
Üdvözlettel Gabi
2013.07.27.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Nagyon szívesen!