Talán emlékszel még, hogy többször is elmélkedtem már a rendelős ételekről. Most nem pizzára és társaira gondolok, hanem olyan ételszállítókra, ahonnan napi rendszerességgel rendelsz ételeket. A tavalyi év végén teszteltük a Polcz Speciál több ételét is, amelyek kifogástalan minőségűek voltak. Ezen felbuzdulva és az időhiány miatt jutottunk arra a döntésre pár hónappal ezelőtt, hogy hétköznapra több alkalommal is rendelünk ebédet, és csak a hétvégén főzök, amikor nincs rajtam nyomás az idő miatt.
Választottunk egy olyan céget, akiknél napi 30-40 féle ételből lehet választani. Míg Párom a rántott ételek mellett tette le a voksát, én megcéloztam a diétás menüt, mert az étek nevei és összetételei alapján ezek tűntek a legközelebb állónak az általam készített ételekhez. Látszólag…Ugyanis a hangzatos név hallatán, (amihez vagy tartozik kép vagy nem) elképzelsz egy ételt, már szinte a szádban érzed az ízét, amikor megérkezik, kibontod, megkóstolod, és rájössz, hogy ez nem olyan, mint amit a lelki szemeid előtt láttál.
A zöldségek elkészítését külön kellene tanítani. Semmi gond nincs azzal, ha mirelit zöldséget használnak fel. Sőt! Én is szoktam mirelitből dolgozni, egy jó minőségű alapanyag tökéletesen elkészíthető. De jelen esetben a párolt zöldség minden alkalommal olyan volt, mintha csak vízben megfőzték volna, és hagyták volna abban is kihűlni, hogy minél több vizet tartson magában. Így a párolt zöldséges ételek egy hét után kiestek a rostán. Aztán jöttek a sült húsok és halak, amelyek mindig ugyanolyan fűszerezést kaptak. Az egy dolog, hogy nagyon unalmas, de az emésztőrendszerem sem tudott megbarátkozni vele. Jó választásnak tűntek a rakott ételek (káposzta, karfiol, brokkoli), de az ázott zöldség probléma ott is fenn állt és hát, ha még ezzel meg is tudtam volna barátkozni, minden héten ezt enni elég uncsi. Rendeltem salátákat is, de a melléjük tálalt húsok és halak a fent említett okok miatt szintén kiestek a rostán. A rizs és tészta nálam ritkán kerül a tányérra, ezért szépen lassan bezáródott a kör. Ráadásul az étlap 4 hetente majdnem teljesen ismétlődött. Pár hét után a megrendelés leadásának utolsó napja számomra mindig egy tortúra volt, hogy mit is válasszak.
Párom szerint nekem túl nagyok az igényeim és nyilván azért működik már sok éve ez a cég (és a többi másik hasonló is), mert a legtöbb embernek ezek az ételek tökéletesen megfelelnek. Lehet, hogy így van. Pedig nem vártam el éttermi minőséget, csupán annyit, hogy legyen legalább olyan jó, mint az én főztöm. De megértem azokat akik beérik ennyivel, hiszen nem kell órákat a konyhában tölteniük, sokféle étel közül választhatnak, és megüti a „nem rossz” szintet. Hát nálam nem ütötte meg, pedig Isten látja lelkem, nagyon igyekeztem.
Miután ez a cég nem jött be, próbálkoztunk még egy másikkal is, igaz ott már csak egy hetet teszteltünk. Itt csak egészséges ételeket lehetett rendelni. Az ízek nagyon rendben voltak, és az elkészítési mód is tökéletes volt, viszont az adagokat meglehetősen szűken mérték.
Így két hónapnyi szenvedős rendelgetés után meghoztuk (meghoztam) azt a döntést, hogy nem rendelünk tovább. Inkább este tízkor kapcsolom le a tűzhelyet, de így legalább olyan étel kerül az asztalra, amelynél nem kell kompromisszumot kötnünk. Megérdemeljük, hogy minőségi ételt együnk minden nap nem csak hétvégente.
Megjegyzés: a képen látható ételt csak illusztráció a bejegyzéshez, nem rendeltük, én készítettem.
Horváth Zsuzsanna mondta
Kedves Dia !
Már régóta készítem a banános palacsintát, de nem olíva olajjal, hanem a semleges ízű : Floriollal ! Olcsóbb is, és nincs mellékíze. Próbáld ki Te is.
Küldök érdekes új receptet, amit szintén régóta fogyaszt a családunk :
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsanna,
Köszönöm a tippet, és a recepteket is!
Horváth+Zsuzsanna mondta
Próbáld ki Floriol olajjal ( semleges ízű ! ) az Olíva helyett !
Avokádós csoki krém !
======================
1 db érett, hámozott , magtalanított avokádó darabolva, kevés tejszín ( kb 1/2 dl ), de lehet zsírszegény tej is.
1 evő kanál cukrozatlan ( keserű ) kakaó por,
1 kávés kanál citromlé,
Pár csepp vanilia kivonat ( vagy igazi vanília mag,
méz izlés szerint.
Mixerben ( aprítógépben ) kikeverni, kicsit állni hagyni ( vagy utána mézzel még ízesítheted. Hidegen tálald.
Citrusos avokádó krém
=========================
1 db éret, hámozott, felkockázott , darabolt avokádó,
1 teás kanál citromlé ( Igazit használj, ne az Olympost !!!!!!
1 kevés vanília aroma, vagy igazi mag !,
1/2 narancs leve,
1/2 narancs héja finomra reszelve a FEHÉR RÉSZE NÉLKÜL !
Aprító, vagy turmix gép, krémesítés.
A variációk számosak lehetnek, csak hűtsd be.
Isteni az állaga és percek alatt kész !
Remek, ha váratlan vendég esik be !
Üdv :
Zsuzsanna
pár
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsanna,
Köszönöm a recepteket!