A krumpli mellet a másik mumus, a rántott ételek széles választéka. Sokan fordultok hozzám olyan kérdésekkel, hogy hogyan tegyétek egészségesebbé táplálkozásotokat lemondások nélkül. Íme egy újabb praktika. Még egy ilyen kevésbé egészséges ételt is el lehet készíteni egészségesebb verzióban, és nem is kell hozzá túl sok trükk.
Az apró praktikák pedig a következők: használj teljes kiőrlésű zsemlemorzsát, már lehet kapni boltban is, de ha sokallod az árát Te is készíthetsz otthon. Ezen kívül a sajtot olívaolajban süsd. És a legfontosabb, hogy jó sajtot használj, lehet akár pizza mozzarella sajt is, de jó minőségű trappista is megfelel.
És, ha igazán különleges íz világot szeretnél, akkor a zsemlemorzsába keverj darát diót.
Hozzávalók 2-3 személyre:
- 30 dkg pizza mozzarella vagy trappista sajt
- 2 db tojás
- 1/2 dl tej
- teljes kiőrlésű Graham-liszt
- teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 2-3 evőkanáldarált dió
- 1/2 kávéskanál só
- zöldfűszerek
A sajtot szeld fel körülbelül 1 cm vastag szeletekre. A tojásokat verd fel, mehet hozzá a tej és a só. Én szoktam zöldfűszereket (oregánó, bazsalikom, kakukkfű) is szórni a tojásba, amitől nagyon pikáns íze lesz.
A sajtokat először forgasd bele a teljes kiőrlésű Graham-lisztbe, majd a tojásba és végül a darált dióval elkevert, teljes kiőrlésű zsemlemorzsába. És most jön az egyik trükk, minden sajt estében a tojásozós és zsemlemorzsázós részt ismételd meg. Így kapsz egy dupla bundát.
Ha minden sajtszeletet bepaníroztál, jöhet a második trükk 15 percre tedd a bepanírozott sajtokat a fagyasztóba. Így megszilárdulnak és minimálisra csökkented az esélyét annak, hogy sülés közben megszökjön a bundából a sajt.
Ha lejárt a hűtési idő, melegítsd fel az olívaolajat. Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha beleszórsz egy csipetnyi zsemlemorzsát és az rögtön, sisteregve feljön az olaj tetejére. A sajtok, darabonként körülbelül 3-5 perc alatt (fordítással együtt) elkészülnek.
Tálalhatod álmajonézzel vagy akár áfonyalekvárral is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Márta mondta
Én is magam darálom a zsemlmorzsát. A maradék kenyereket kár kidobni. A széleit levágom, a többit ujjnyi csíkokra, és mehet száradni. Ha csont száraz, lehet darálni. Én is ezzel panírozok. A tojásba zöldfűszerek ötletet kipróbálom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Márta,
Én a kenyér széleit rajta szoktam hagyni és azt is ledarálom.
Beleznay Gyuláné mondta
Nagyon hasznos tanácsot kaptam a zsemlemorzsával kapcsolatban,imádom a rántottszeleteket.A zöldfűszereket bátrabban fogom használni és köszönöm
Beleznay Gyuláné mondta
Kedves Dia!
Elkészítettem a rántott sajtot zöldfűszerekkel és elnyerte a tetszésemet.Nagyon finom,köszönöm szépen
Marika
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Örülök, hogy ez a recept is elnyerte a tetszésed.