A hagyományos rakott krumplinál egyszerű a képlet. A krumplit és a tojást meg kell főzni, aztán összeállítani az ételt. Ennél a variációnál sem bonyolult az elkészítési mód, viszont egészen új íz világgal találkozhatsz, ha így készíted el.
És nem csak az elkészítés bizonyos fázisaiban más ez a rakott krumpli, mint a megszokott, de abban is, hogy kevesebb rétegből áll és így sokkal intenzívebbek az ízek is.
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 6 db közepes krumpli, körülbelül 70-80 dkg
- 4 db keményre főzött tojás
- 5-10 dkg mangalica kolbász vékony szeletekre vágva
- 1/2 kávéskanál só
- 7-8 tekerés színes bors
- 2-3 csipet kakukkfű
- 2-3 csipet egész köménymag (ha nem szereted az egész köménymagot használhatsz őrölt köményt is)
- olívaolaj
- zsemlemorzsa
Hozzávalók „borításhoz”:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál só
- 1 teáskanál őrölt piros paprika
- 375 gr 12 %-os tejföl
- 30 dkg reszelt trappista sajt
A krumplit pucold meg, majd karikázd fel körülbelül fél cm vastag szeletekre. Egy olyan méretű tepsit, amiben elfér egymás mellett az összes krumpli, kenj ki vékonyan olívaolajjal, majd tedd 180 C fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 10 perc után fordítsd meg a krumplikat, és ismét süsd 10 percig. Akkor jó, ha mind a két felük szép piros színű és át is sültek. Így sokkal jobb a krumpli állaga az elkészült ételben is.
A tojásokat mosd meg, és körülbelül 10-15 perc alatt főzd keményre őket. Ha megfőttek a tojások pucold meg, és tojásszelővel szeleteld fel.
Közben készítsd el a tejfölös mártást, ami a rakott krumplira kerül. Ehhez a hagymát pucold meg, kockázd fel apró kockákra és egy evőkanál olívaolajon párold üvegesre. Amikor a hagyma már teljesen megpárolódott keverd hozzá az őrölt piros paprikát, kicsit pirítsd meg pár másodperc alatt. Ha megvan, vedd le a tűzről, keverd hozzá a tejfölt és a sót. Kóstold meg, hogy elég ízletes-e.
A sütőt tekerd fel 200 C fokra.
Egy, az előzőnél kisebb tepsit kenj ki vékonyan olívaolajjal, és szórd meg zsemlemorzsával. Rakj bele egy réteg krumplit (a teljes mennyiség felét), szórd meg sóval, erre jöhet a felszeletelt tojás. Szórd meg a borssal, a kakukkfűvel és a köménymaggal. Erre jöhet a kolbász, és végül ismét egy réteg krumpli. A krumpli tetején oszlasd el egyenletesen a tejfölös mártást, majd szórd rá a sajtot.
Mehet a sütőbe nagyjából 20 percre.
Amikor már szép piros a sajt a tetején, el is készült a rakott krumpli. Savanyú vagy kovászos uborkával a legízletesebb.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Pikali Istvánné mondta
Ez valami isteni lehet. Kifogom próbálni.
köszi.
Szép napot, jó főzőcskézést kívánok Neked és a többi tanulónak.
Gasztrozseni mondta
Kedves Iduska,
Örülök, hogy tetszik a recept. Bízom benne, hogy kipróbálod és ízleni fog.
BENE GÉZÁNÉ mondta
Kedves Dia nagyon jó a rakott krumpli kipróbálom,biztos sikere lesz.
A spenótot én már készítem igy is néha a tetejére sajtot is reszelek,
nálunk a spenót és a mángold nagy kedvenc minden féle formában.
Köszi a jobbnál jobb recept még sok hasonlót üdv: Edit
Fejszák István mondta
Jók ezek az “újragondolt” elkészítési módok.
Gasztrozseni mondta
Kedves István,
Örülök, hogy tetszik a recept.