Rakott cukkini

Címkék: ,

Ezt az összeállítást most készítettem először. A rakott zöldségeket imádom, a cukkiniért rajongok, úgyhogy nem volt kétségem afelől, hogy ez egy jó kis recept lesz. Szerencsére igazán zsenge saláta cukkinit kaptam, így az elkészítés sem tartott sokáig.


 

Hozzávalók:

  • 2-3 db kisebb cukkini (körülbelül 50-60 dkg legyen)
  • 70-80 dkg darált csirkemell
  • 10 dkg árpagyöngy megfőzve
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 pohár 330gr-os 12 %-os tejföl
  • 20 dkg trappista sajt reszelve
  • 3 teáskanál só (összesen)
  • 4-5 tekerés tarka bors + 3 tekerés
  • 1/2 kávéskanál kakukkfű + 1 csipet
  • 1/2 kávéskanál oregánó + 1 csipet
  • 1/2 kávéskanál bazsalikom + 1 csipet
  • 1/2 kávéskanál majoranna + 1 csipet

A cukkinikat vágd fel hosszára, körülbelül 1,5 cm vastag szeletekre. Tedd a szeleteket egymás mellé egy tányérra, és sózd be, hogy a felesleges víz távozzon belőle.

Közben az árpagyöngyöt főzd meg. 1,5-szer annyi vízben és 1/2 teáskanál sóval közepes lángon lefedve, körülbelül 15 perc alatt elkészül.

A hagymát pucold meg, kockázd fel, és az olívaolajon párold üvegesre. Ha megvagy add hozzá a darált húst, 1 teáskanál sót, 1/2 kávéskanál kakukkfüvet, 1/2 kávéskanál oregánót, 1/2 kávéskanál bazsalikomot, 4–5 tekerés tarka borsot és gyakori kevergetés mellett pirítsd meg.

Ha minden réteg elkészül állítsd össze. Jénaiban vagy tepsiben is készítheted. A lényeg, hogy legalább 25 x 20 cm-es legyen, illetve, hogy elég magas legyen, hiszen 3 réteg lesz.

A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.

A tepsi aljára kerül a lecsepegtetett cukkini fele, erre tedd az árpagyöngyöt, majd jöhet rá a darált hús. Erre egy doboz tejföl kerül, majd a cukkini másik fele. Most jöhet a 3 tekerés tarka bors, a csipetnyi kakukkfű, a csipetnyi oregánó, a csipetnyi bazsalikom, a csipetnyi majoranna és jöhet rá a második pohár tejföl.

A tetejét szórd meg a reszelt sajttal. Körülbelül 15–20 perc alatt készre sül. Ha a hozzávalókat nem főzted, pirítottad meg készre, akkor fedd le alufóliával vagy a jénai tetejével és először, hagyd, hogy párolódjon 10-15 percet, majd utána pirítsd.

Ne ijedj meg, ha levet ereszt, ez természetes, hiszen a tejfölből és a cukkiniból is távozhat még víz.

Jó étvágyat hozzá!

Bonyolultság:
Hozzávalók ára:
Elkészítési idő:
Fitness mutató:
Vega: nem

Tetszett a bejegyzés? Nyomd meg a gombokat!

Hozzászólások

21 Hozzászólás | Rakott cukkini
  1. Hibszky Anna szerint:

    Kedves Dia!

    Nagyon szeretem a cukkinit. Télen is lehet kapni. Nyáron meg a kertem terem. Ez a recept nagyon tetszik. Meg fogom csinálni.

    Köszönöm! Anna

  2. Lippai Ferencné szerint:

    Kedves Dia!
    Gratulálok a sikeres vizsgádhoz. A cukkinit én is nagyon szeretem minden változatában. Ez jónak igérkezik, ki fogom próbálni. Az én kis kertecskémben most kelt ki, így várnom kell egy kicsit mig élvezhetőre érik. Üdv Ágnes

  3. Valéria szerint:

    Kedves Dia!

    Először is gratuláluk a sikeres vizsgádhoz, köszönöm a recepteket, mi is szeretjük a cukkinit, hamarosan el fogom készíteni, nagyon ízletes lehet, még olvasni is jó a sok finomságot. A továbbiakban is jó hétvégét kívánok. Üdvözlettel: . Valéria

  4. biacsi edit szerint:

    Kedves Dia gratulálok a vizsgáidhoz csak így tovább.
    Az új cukkini recepted kitűnő és nagyon finom még sok ilyet találj ki köszönjük,
    üdv Edit.

  5. Lippai Ferencné szerint:

    Kedves Dia!
    Már nagyon régen kaptam Tőled finom receptet.Üdv: Ágnes

  6. Beleznay Gyuláné szerint:

    Kedves Dia!
    Elkészítettem a rakott cukkinit,nagyon,nagyon finom.Gratulálok az ízletes összeállításhoz
    Üdv.Beleznayné Marika

  7. Rásó Lenke szerint:

    A cukkinit felkaríkázva megsózom soronként kissé: kb. 1 ó állni hagyjuk. kizsírozott , zsemlemorzsával gazdagon /lehet saját reszelésű-durvább/ meghintett tepsibe 1 sort lerakunk – a hézagokat kisebb darabokkal egészítjük ki. Meghintjük zsemlemorzsával vékonyan és rádarabolunk párizsit vagy krinolint 1 réteget. 4 – 5 tojást villával felverünk + 1 nagy pohár tejföl, 4 – 5 nagy fokhagyma gerezd belepréselve, jól összekeverve: ebből felét rámerjük 1 rétegben – zsemlemorzsa – és a maradék cukkini 1 rétegben, kacsazsírt foltokban, vagy sűlt hús megmaradt zsírját, majd az öntet másik fele rá. Hagyományos gáz-sütőt 10 p. előmelegítjük:, – betéve a sütni valót kb. 15 p. egész lángon, majd fél órát takarékon sütjük. Meg lehet néha fordítani a tepsit, hogy a külső része belülre kerüljön és fordítva. Majd ismét egész lángra vesszük 10 – 15 percre: saját zsírjával meglocsolgathatjuk a tetetjét. és figyeljük, hogy a szélein eléggé prirosodott-e már? Meg a teteje is kezd pirulni? Ekkor elzárhatjuk: a sütőt. 15 percig bent hagyjuk, hogy megnyugodjon és még “dolgozzon”. Lazán teszünk rá alufóliát. és a sütőben hagyjuk még hűlni.
    Az idén sok cukkinit kaptam, és életemben először bundázva palacsinta tésztában kisütöttem /olajban/, mellé bundázott krinolint és később ezt a rakottat, – de bármit vagy lesózva enyhén, vagy előre párolva /hús nélkü is/ – ezzel a fokhagymás-tojásos-telföllel meglocsolva: elkészíthetünk. Besamelt én a liszt miatt nem használom, a főzelékeket is rántás és habarás nélkül rövid lével készítem: és már sok étket kihagytam a táplálkozásomból így 65 évesen.
    Az Ön receptje is finom lehet! Sok sikert kívánok.

  8. Némethné Icuka szerint:

    Diácska..Ezek a receptek nekem valók..A kertemben,zöld,csikos,sárga cukkini terem..A sárga csoda fehér…Ma rántott cukkini volt +petr.burg+ ubi saláta…ennél jobb nincs a világon…Minden recpted kiirom+ van könyvem is ezekről a tökökről…Icuka

  9. Pintér Éva szerint:

    Kedves Dia!
    Ezt a receptet brokkolival, karfiollal, kelkáposztával én is csinálom, cukkinival is kipróbálom. a rántott cukkinit régóta csinálom, úgy. hogy kicsit besózom, lisztbe beleforgatom (teljes kiörlésű) majd sűrű palacsinta tésztába forgatom és olajban kisütöm. paradicsom salátával is nagyon finom.

  10. Ambrusné Vadas Ágnes szerint:

    Jól néz ki a rakott cukkini,biztos,hogy megcsinálom,de előbb cukkini krémlevest
    szeretnék készíteni.Te hogyan csinálod?

  11. Szabóné Tóka Melitta szerint:

    Kipróbálom!!! :) Idén kétszer készítettem rakott cukkinit, egy nagyon jó tippet felhasználva, rizs vagy árpa helyett zabpelyhet szórtam a tepsi aljára, és a tepsit a sütés első fázisába lefedtem, így megspóroltam egy előmunkálatot, de a zabpehely így is megpuhult a lefedett tepsiben. Csak érdemes jó sok szaftot hagyni a húson, hogy biztosan megpuhuljon (elsőre csak a felső része puhult meg, az alja nem). Ja, és mennyivel egészségesebb! :)
    Kedves Gasztrozseni! Lesz esetleg lehetőség arra, hogy az oldaladon regisztráljunk, és belépve a böngésző helyett itt helyben mentsük el a recepteket, cikkeket?

Szólj hozzá!