A rakott ételek nagy kedvenceink, mert amellett, hogy finomak nagyon táplálóak is. Hiszen van bennük minden hús, zöldség, szénhidrát. Ez a lazacos verzió úgy született, hogy kitaláltam, hogy készítek egy adag rakott brokkolit, de a darált húst elfelejtettem kivenni a fagyasztóból.
Kicsit be is pánikoltam, hogy most akkor mi legyen, mire eszembe jutott, hogy van egy kis lazac a fagyasztóban, amely azért sokkal gyorsabban kiolvad mint a darált hús, így már csak azt kellett kitalálnom, hogy kerül bele az ételbe, de végül azzal is megbirkóztam és a végeredmény isteni lett.
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 2 nagy fej brokkoli (a tisztított brokkoli rózsák súlya legalább 1 kg legyen)
- 20 dkg lazac filé
- 20 dkg basmati rizs
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 pohár (450gr-os) 12 %-os tejföl
- 30 dkg trappista sajt reszelve
- 3 kávéskanál só (összesen)
- 7-8 tekerés színes bors
- 0,5 kávéskanál kakukkfű
- 0,5 kávéskanál oregánó
- 0,5 kávéskanál borsikafű
- 1 kávéskanál kapor
- 1 dkg vaj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
A brokkoli rózsákat főzd elő. Ehhez egy jó nagy fazékban forralj vizet és dobj bele 1 kávéskanál sót. A lobogó vízben körülbelül 8 percig főzd a brokkolit, majd vedd ki őket, és egy szűrőben csepegtesd le.
Közben a rizst is főzd meg 1 liter vízben és 1 kávéskanál só hozzáadásával, közepes lángon, lefedve. Körülbelül 10 perc alatt elkészül.
A lazac filét az olívaolajon süsd meg. Érdemes magas hőfokon sütni, így nem szárad ki, szaftos marad. Minden oldalát süsd 1-1 percig. Az sem baj, ha belül nem sül át teljesen, hiszen úgyis bekerül még a sütőbe, ahol tökéletesen átsül. Amikor a lazac elkészül, villával törd össze, majd keverd össze az egyik pohár tejföllel, 1 kávéskanál sóval, a borssal, a kakukkfűvel, az oregánóval, a borsikafűvel és a kaporral.
Ha minden réteg elkészül állítsd össze. Jénaiban vagy tepsiben is készítheted. A lényeg, hogy legalább 25 x 20 cm-es legyen, illetve, hogy elég magas legyen hiszen 3 réteg lesz.
A tepsit kend ki egy kevés vajjal és szórd meg vékonyan zsemlemorzsával. Alulra kerül a brokkoli fele, erre tedd a rizs felét, majd jöhet a lazacos réteg, most ismét a rizs következik, majd a brokkoli másik fele. Most jöhet a második pohár tejföl.
A tetejét szórd meg a reszelt sajttal. Tedd rá a jénai tetejét, és körülbelül 15-20 perc alatt süsd készre.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hudi István mondta
A brokkolit nem szabad többet mint 2-3 percet fözni!! Inkáb párolni . Egésségeseb!!
F.V.Zsuzsa mondta
Nagyon ízletes, Ajánlom másoknak is kipróbálásra.