Van egy kedvenc thai éttermünk, ahová bizonyos időközönként ellátogatunk. Isteniek az ételek, remek a kiszolgálás, eddig mindig csak pozitív tapasztalataink voltak. Az étkezéseket mindig a ragacsos rizzsel zárjuk, amit érett mangóval tálalnak. Nagyon finom, és különleges desszert. Ezt igyekeztem most itthon elkészíteni.
A legfontosabb hozzávaló ennél a desszertnél a mangó. Tökéletesen érett gyümölcs nélkül nem érdemes nekilátni. A másik fontos hozzávaló egy speciális rizsfajta, amit kifejezetten ehhez a desszerthez ajánlanak. “Sticky rice”, „glutinous rice” vagy „sweet rice” néven találod meg. A különlegessége, hogy hiányzik belőle az amilóz aminek következtében főzéskor a szemek összetapadnak. Az egyetlen bökkenő vele csak az, hogy nagyon kevés helyen lehet beszerezni. Ez alkalommal nekem sem sikerült, így basmati rizzsel készítettem, de úgy gondolom, hogy ez nem vont le semmit az értékéből.
Hozzávalók:
20 dkg basmati rizs
2 dl víz
1 csipet só
10 dl kókusztej
10 dkg barna nádcukor
1 teáskanál őrölt Bourbon vanília
Hozzávalók még:
2 db érett mangó
Tedd a rizst és a vizet egy fazékba. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig főzd addig, amíg az összes víz eltűnik. Ekkor jöhet hozzá a kókusztej és mehet bele a só.
Gyakori keverés közben, főzd addig a rizst, míg teljesen megpuhul, de még folyékony a ragacsos rizs állaga. Ekkor vedd le a tűzről. Add hozzá a barna nádcukrot, és az őrölt vaníliát. Fedd le, és hagyd állni egy órát. Így az állaga tökéletes lesz.
Közben pucold meg a mangót, és vágd fel apró kockákra.
Amikor eltelt az egy óra, porciózd ki a rizst kis tálkákba és mehet a tetejükre egy-egy adag mangó.
Langyosan az igazi, de kihűtve is fantasztikus csemege.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Vélemény, hozzászólás?