Nem szoktam ételrendelős cégektől rendszeresen ételt rendelni. Nagy ritkán egy-egy pizza rendelésében kimerül az ilyen jellegű tevékenységem. Elképzelhetetlennek tartom, hogy napi rendszerességgel olyan ételt együnk, amit nem én készítettem. Nem azért mert nem jók, hanem azért mert szeretem én meghozni a döntést, hogy mi kerül az ételbe.
A frász tör ki az amerikai filmekben a mikrós műanyagdobozos családi vacsorák láttán. Pedig ez valóság. Bár talán nálunk még nem öltött ekkora méreteket a dolog, hogy otthon vacsorára is rendelt étel kerüljön az asztalra, de munkahelyi ebéd gyanánt nagyon sokan fogyasztják az ilyen ételeket. Nincs is ezzel semmi probléma, ha az ételkészítő cég, kellő gondossággal készíti az ételeket, tartósítószer-, ízfokozó-, és adalékmentesen. Így viszont már szűkül a kör.
Amikor egy kedves ismerősöm jelezte felém, hogy most fog indulni egy új ételrendelős cég, ahol tesztelőket keresnek és a hangsúly az egészséges ételeken van, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat, tartósítószert, ízfokozót, cukrot és hagyományos eljárással hőkezelik őket, felkeltette az érdeklődésemet. Jelentkeztem is tesztelőnek. Egyetlen aggályom volt az ételekkel kapcsolatban az pedig a xilit. Ugyanis nem szeretem, hogy az utóhatása ugyanaz, mint a nem természetesen édesítőszereknek (szájszárazság, édes utóíz, még órákkal az étkezés után is).
Öt ételt kaptam a csomagba: gyömbéres sárgarépa krémleves, mediterrán paradicsomleves, zöldborsós csirke, ananászos csirke, és mustáros marhahús.
Az első étel ami kóstolásra került a gyömbéres sárgarépa krémleves volt. Már az illata is nagyon kellemes volt számomra, mert az indiai konyhát juttatta eszembe, amit imádok. Az íze sem okozott csalódást. Nagyon jól volt fűszerezve. Az állaga rendkívül krémes, és selymes volt.
A következő a mediterrán paradicsomleves volt. Szeretem a fűszeres paradicsomlevest, én is gyakran készítek, ezért ez az ízvilág is ismerős volt számomra. A zöld fűszerek aránya ennél a levesnél is nagyon jó volt. A sózással volt egy pici probléma, de ez korrigálható. Ahogy a képen is látszik a leves kellemesen sűrű állagú volt.
A harmadik és a negyedik ételt a zöldborsós és az ananászos csirkét egyszerre fogyasztottuk el. A kibontáskor látványra nem voltak túl megnyerők számomra. Mivel mind a két ételhez rizs tartozott, én arra számítottam, hogy egy osztott dobozban lesz az étel, külön a szószos rész és külön a köret. Ezzel szemben előre össze volt keverve, ami a kellemes illatuk ellenére, hidegen, összeállva kifejezetten nem keltette fel az érdeklődésemet. Aztán megmelegítettem őket és kellemesen csalódtam. Mind a két étel nagyon ízletes, igazán házias ízű volt. Bár én az ananászos csirkéből biztosan kihagytam volna a xilitet, mert egyáltalán nem hiányzott belőle az édes íz.
Az utolsó étel a mustáros marha volt. Nagyon vártam a kóstolását, mert a neve alapján nem tudtam pontosan mire is számítsak. Igazából ez egy vadas volt, és nagyon jól sikerült. Finom volt, a hús omlósan puhára főtt, és ennél az ételnél is a házias ízek voltak a jellemzőek. Mivel ehhez az ételhez nem tartozott köret, azt én készítettem hozzá, így igazán nagy adag volt.
Mindegyik ételről elmondható, hogy kiadós volt, és nagyon jól fűszerezett. Ahogy az elején is említettem a xilit nálam a mumus. Én helyette inkább mézet használnék, de természetesen akkor már nem lenne cukormentes. Esetleg én alternatívaként a xilites ételeket készíteném mézes vagy barna cukros verzióban is.
Azt gondolom, hogy a Polcz Speciál megálmodói nagyon jó irányvonalat találtak, és ha így folytatják komoly sikereket fognak elérni. Még engem is sikerül meggyőzniük, hogy a rendelős ételben is van fantázia, sőt lehet finom és egészséges.
[…] ahonnan napi rendszerességgel rendelsz ételeket. A tavalyi év végén teszteltük a Polcz Speciál több ételét is, amelyek kifogástalan minőségűek voltak. Ezen felbuzdulva és az időhiány […]