A szörp szó hallatán szerintem az emberek többségének egy édes, mű ízű, természetellenesen élénk színű folyadék jut eszébe. Pedig az igazi házi szörpök milyen finomak. Nekem volt szerencsém úgy tölteni a gyermekkoromat, hogy finomabbnál finomabb szörpöket ihattam. Bodza, málna, meggy, ribizli még most is emlékszem az ízükre.
Gyömbér szörpöt Nagymamám nem készített, de itt az ideje bővíteni a repertoárt. Ez a szörp rendkívül üdítő, kellemesen citrusos és enyhén csípős utóízzel rendelkezik. Isteni! Bár az enyém lenne az alapötlet, de tisztességtelen lenne ezt állítani. Először nagynéném gyömbér szörpjét kóstoltam, amely ez alapján a recept alapján készült. Kiindulási alapnak nagyon jó volt. Az általam készítettbe belevittem a saját egyéniségem, így pont olyan lett amilyet elképzeltem.
Hozzávalók körülbelül 3 liter szörphöz:
- 50 dkg gyömbér megpucolva
- 5 db kezeletlen citrom leve (3 db-nak a héja is felhasználásra kerül)
- 2 kg barna nádcukor
- 6 dkg citromsav
- 2 kávéskanál nátrium-benzoát
- 1,8 liter víz
20 dkg cukrot alacsony lángon kezdj el karamellizálni abban az edényben, amelyben a szörpöt fogod készíteni.
Amíg a cukor karamellizálódik készítsd elő a citromot és a gyömbért. A citromokat mosd meg. 3 db-ot hámoz meg, lehetőleg úgy, hogy a fehér részüket ne vág le, mert attól keserű lehet a szörp. Ezután mindnek csavard ki a levét. A gyömbért pucold meg és karikázd fel körülbelül 2-3 mm vastag karikákra.
Amikor a cukor fele már karamellizálódott, az edény mozgatásával óvatosan keverd össze, így az összes cukor felolvad, de nem ég meg, így nem keseredik meg. Ha már szép homogén a karamell állaga, adj hozzá 3 dl vizet, hogy felolvadjon. Óvatosan csináld, nehogy rádfröccsenjen. Most felcsavarhatod a lángot közepes hőfokra, hogy hamar végbemenjen a folyamat.
Ha a karamell felolvadt, hozzáöntheted a maradék (1,5 l) vizet, a maradék (1,8 kg) cukrot, a felkarikázott gyömbért és a citrom héját. Tegyél rá fedőt, úgy hogy egy fakanalat teszel az edényre így a keletkező gőz távozni tud. Közepes hőfokon főzd, forrásig. Forrás után még hagyd főni 5 percet, ekkor mehet bele a citromsav, (csak fokozatosan adagolva, mert különben nagyon habzik) és forrald további 5 percig. Amikor lekapcsolod a gázt, öntsd hozzá a citromok levét. Keverd össze és fedd le. Így lefedve hagyd kihűlni. Ez akár 3-4 órát is igénybe vehet.
Amikor a szörp már teljesen kihűlt keverd hozzá a nátrium-benzoátot, és hagyd így lefedve, hűvös helyen egy éjszakát. Ez idő alatt a gyömbérnek nem csak az íze, de a kellemes csípőssége is kioldódik. Másnap mehet a palackozás.
Az üvegeket jó alaposan mosd ki. Én mosogatógépben szoktam magas hőfokon, így csíramentesek lesznek az üvegek, és nem forr meg, nem lesz penészes a szörp. Kézi mosogatás esetén így csírátlaníts: a sütőt csavard fel 80 C fokra. Tedd az elmosott üvegeket és a kupakokat lefelé fordítva, még nedvesen egy tepsire. Mehetnek a sütőbe 25 percre. Ha lejárt az idő vedd ki őket a sütőből. Vigyázz forró! Amikor kihűltek már használhatod is őket.
A szörpnek a legjobb, ha viszonylag sötét, hűvös helyre tudod tenni, így sokáig megőrzi a minőségét.
Fogyaszd egészséggel!
Péter mondta
Kedves Dia!
Miért fontos, hogy nádcukrot használjunk? Már több szirupot is készítettem(mentha, lime, levendula) normál kristálycukorral és nagyon jók lettek. Szerintem ez inkább csak egy jól csengő celeb hivalkodás.Ízre biztos nincs különbség.
Üdv!
Péter