Ismered a pelmeyit? Ez egy orosz étel, gyakorlatilag darált hússal, hagymával, töltött tészta, melyet ecettel meglocsolva fogyasztanak. A tortellinit, gondolom kérdeznem sem kell, hogy ismered e. Ki ne ismerné a sonkával, gombával vagy ricottával töltött tésztát? A pelmenyiben a tészta tetszett, a tortelliniben a töltelék, így a kettőt kereszteztem.
Mivel kaptam pelmenyi készítőt, nem volt kérdés, hogy ki kell próbálnom. Viszont az eredeti recepttel voltak fenntartásaim, ezért a szokásos módon bele vittem az egyéniségem.
Természetesen ez attól, hogy teljes kiőrlésű lisztből készül, még tészta féle, ezért ne vidd túlzásba a fogyasztását.
Ha nem lenne pelmenyi készítőd, akkor sincs okod az aggodalomra, mert egy pogácsa szaggatóval is elkészítheted a kis töltött tésztákat.
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg finomra őrölt teljes kiőrlésű Graham vagy tönkölybúza liszt
- 1,5-2 dl víz
- 1 tojás
- 1 kávéskanál só
Hozzávalók töltelékhez:
- 25 dkg sonka (csak húsos része)
- 1 fej vöröshagyma
- 5-6 tekerés színes bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 tojás
Hozzávalók a sajtszószhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű Graham vagy tönkölybúza liszt
- 3 dl tej
- 10 dkg parmezán sajt
- 1 teáskanál só
- 1/2 kávéskanál szárított oregánó
- 1/2 kávéskanál szárított bazsalikom
- 1 csokor friss petrezselyem
Először készítsd el a tésztát.
A liszthez add hozzá a sót, és a tojást. Folyamatos dagasztás mellett adagold hozzá a vizet. Ne öntsd bele egyszerre az egészet, mert a liszttől függ, hogy mennyit fog felvenni. Addig gyúrd, míg a tészta szép egyenletes lesz. Ruganyos, közepesen kemény tésztát kell kapnod. Fontos, hogy ne legyen túl kemény, mert akkor nem fogod tudni kinyújtani. de túl puha se legyen, mert akkor szakadni fog.
Ha megvagy a tésztával, akkor takard le egy konyharuhával, és tedd félre hűvös helyre 20-30 percre.
Míg pihen a tészta, készítsd el a tölteléket.
A sonkát és a hagymát kockázd fel, körülbelül 0,5 cm x 0,5 cm-es kockákra. A hagymát párold meg az olívaolajon. Ha már majdnem teljesen megpuhult, add hozzá a felkockázott sonkát, a borsot és 0,5 dl vizet. Tegyél rá egy fedőt és 10-15 percig párold a sonkát.
Ezután vedd le róla a fedőt, hagyd, hogy elpárologjon a leve és picit pirítsd meg. Ha már megpirult a sonka vedd le a tűzről. Ha van darálód, daráld le, vagy ha van aprító géped, akkor aprítsd össze vele. 1 tojást villával kicsit verj fel, és keverd a töltelékhez. Ez fogja összefogni.
Egy nagy edényben forralj vizet.
A tésztát vedd két gombócra. Mindegyik gombócot nyújtsd ki, úgy, hogy lehetőleg kör alakú, körülbelül 2-2,5 mm vastag legyen a tészta.
A pelmenyi készítőt kend meg vékonyan olívaolajjal. Tedd rá az egyik adag tésztát. A mélyedésekbe be fog süllyedni a tészta. A mélyedésekbe tegyél tölteléket, majd fedd le a másik adag tésztával.
A sodrófát told végig a tésztán. Ekkor a pelmenyi készítő szépen ki fogja vágni a töltött tésztácskákat. Most fordítsd meg és a tésztácskák ki fognak esni belőle. Nincs más dolgod, mint a forrásban lévő vízben 5-10 perc alatt készre főzni. Akkor jó, ha tészták feljönnek a víz tetejére.
Pelmenyi készítő nélkül:
Egy 3-4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggass korongokat a kinyújtott tésztából. A korongok felének közepére tegyél tölteléket. A maradék koronggal fedd le őket. Egy villa ágai segítségével, jól nyomd össze a tésztákat, hogy ne nyíljanak szét. Aztán mehet is a forró vízbe.
A sajtszószhoz pirítsd meg a lisztet az olívaolajon, míg kis gombócokká összeáll. Ekkor öntsd fel a tejjel, és a szűrőt a mártásba helyezve keverd el a lisztet, hogy csomómentes legyen. Ahogy a besamell mártás besűrűsödött, add hozzá a reszelt sajtot. Jól keverd össze, majd add hozzá a zöldfűszereket is.
Ha megfőnek gyakorlatilag készen is vagy.
Tálalhatod reszelt sajttal vagy sajtszósszal.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
iván lászlóné mondta
Kedves Dia. köszönöm a recepteket. nem ismertem a pelmenyit . de nagyon jól hangzik és egy jó napomban elkészitem a családnak. Mit irjak ha hideg vagy melleg van minden nap főzni kell, aktiv koromban mindig konyhán dolgoztam gyermek étkeztetésben és ott igazán melleg volt. puszillak, szép napot Teri
Gasztrozseni mondta
Kedves Teri,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Kíváncsian várom majd, hogy hogy ízlett a családnak. Abban biztos vagyok, hogy egy igazi nagyüzemi konyhán nehéz lehet bírni a hőmérsékletet, de a repetázó gyerekeknél nincs nagyobb érdem.
beáta mondta
Szia Dia
Honnan lehet ilyen permenyi vas szaggatót beszerezni?Tudnál nekem ebben segíteni?Köszönettel B.
Gasztrozseni mondta
Kedves Beáta,
Az a helyzet, hogy nekem úgy hozták Ukrajnából. Időnként hirdetik a vaterán (most éppen lejárt az aukció, de pár hét múlva lesz, ahogy olvastam, itt a link: http://bit.ly/zoQoT8) és vásárcsarnokokban lenne érdemes még megnézned, ott ahol árulnak hagyományos zománcos edényeket, meg sajtostallér sütőket.
beáta mondta
Kedves Dia !
Nagyon köszönöm :)
B.
Németh Istvánné mondta
Kedves Dia!
Igazán köszönöm, hogy megoldottad a problémámat, hogy nincs permenyi szaggatóm, másképp is meg lehet oldani, tökéletes lesz szaggató nélkül, és még tudod mi jutott az eszembe, tulajdonképpen derelye szaggatóval is körbe lehetne keríteni, hogy összeálljon a két tészta, de írtad, hogy kézzel is össze lehet nyomni és nem folyik ki belőle a töltelék. Nagyon tetszik a recept is, meg az ötlet, hogy hogyan lehet helyettesíteni a szaggatót. Köszönöm, hogy időt szakítottál, elég sok idődet elrabolunk, de gondolom szívesen tetted.
Üdvözlettel : Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Nagyon szívesen segítek! A derelye szaggató is kitűnő ötlet.
Pretz Irma mondta
Én is kaptam a lányomtól pelmenyi készítőt, most akarom kipróbálni, ezt a receptet választottam.
Gasztrozseni mondta
Kedves Irma,
Remélem ízleni fog!