Ki ne ismerné a hagyományos magyar konyha egyik alapdarabját, a paradicsomos húsgombócot? Én nagyon szeretem, gyerekkorom óta nagy kedvencem. Az elkészítése viszonylag egyszerű, és kiszámíthatóan finom lesz. Ám annak ellenére, hogy nagyon szeretem, kísérletezni is szeretek, és most kicsit megreformáltam a régi receptemet.
Ez a paradicsomos húsgombóc abban különbözik a hagyományostól, hogy a gombócokat sütöm, majd a paradicsommártásban főzőm készre. A sütéstől a gombóc kap egy kis sült ízt, valamint kap egy kérget, amitől sokkal masszívabb lesz.
Hozzávalók a húsgombóchoz (6 adaghoz):
- 50 dkg darált csirkemell, pulykamell, vagy pulyka comb
- 10 dkg gersli
- 1 egész tojás
- 1 kis fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- 2 kávéskanál só
- 4-5 tekerés bors
- 1 kávéskanál őrölt piros paprika
- 1 nagy csipet kakukkfű
Hozzávalók a paradicsommártáshoz:
- 2 db 50 dkg-os paradicsom püré (én a papírdobozost szoktam használni, mert nincs konzerv íze)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 egész paprika
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 2 kávéskanál só
- 6-7 tekerésnyi színes bors
- 1 db babérlevél
- 2 evőkanál olívaolaj
A húsgombócokhoz a gerslit főzd meg 1 kávéskanál sóval, kétszer annyi vízben, mint amennyi a gersli mennyisége.
Míg a gersli elkészül, a darált húst keverd össze a fűszerekkel és a hagymával. Az elkészült gerslit és a tojást add a fűszeres darált húshoz. Alaposan keverd össze. A masszából vizes kézzel formázz gombócokat.
Egy magas serpenyőben vagy fazékban (amiben később az étel el fog készülni) melegítsd fel az olívaolajat. A felmelegedett olajba tedd bele a húsgombócokat. Közepes hőfokon, gyakori megforgatás mellett, süss rájuk piros kérget. Nem kell átsütni őket, mivel a paradicsom szószban jól át fognak főni.
Amikor az összes húsgombócot elősütötted mehet rájuk a paradicsompüré. A pürébe tedd bele az egész fej vöröshagymát, az egész paprikát, a fűszereket és a cukrot. A cukor azért kell, hogy elvegye a paradicsom savasságát. Fedd le, és közepes hőfokon főzd 40-50 percig. Ennyi idő alatt a húsgombócok tökéletesen átfőnek, mégsem esnek szét a rájuk sütött kéreg miatt.
A szokásos főtt krumpli helyett készíts hozzá sütőben sült krumplit vagy steak burgonyát.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Repka Györgyné mondta
Kedves Dia!
Szeretném megcsinálni ezt a receptet.Kérdezem, hogy kávéskanál alatt teáskanalat, vagy mokkáskanalat kell érten?
Köszönettel: Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Tudomásom szerint a kávéskanál felel meg a mokkás kanál méretének. E a legkisebb méretű kanál. A teáskanál már egy mérettel nagyobb.
Ágnelli Lajosné Julia mondta
Kedves Dia! Nagyon szépen köszönöm a recepteket! Én is nagyon szeretem a paradicsom szószos hús gombócot.