Ezt a tipikusan görög ételt évekkel ezelőtt zakynthosi nyaralásunk alkalmával volt szerencsém megkóstolni először. Érdekes volt az ízvilága. Ez nem pusztán egy rakott padlizsán. A fűszerek nagyon meghatározzák az étel karakterét. Amikor hétvégén gyönyörű padlizsánra bukkantam, rögtön jött a muszaka ötlete.
Az eredeti muszaka bőven tartalmaz olajat, és nem csak padlizsánból készül. Tájegységenként, de akár éttermenként is változó lehet az összetétele. Lehet benne cukkini, krumpli vagy akár rizs is. Készülhet marhából, sertésből vagy akár birkából is. Én most marhahúsból készítettem, és a zöldségek közül, csak padlizsánt tettem bele.
Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 50 dkg darált marhahús (én hátszínnel készítettem)
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- 2 db paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 csomag petrezselyem
- 3-4 szál friss vagy 1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
- 2 szál friss vagy 1/2 kávéskanál szárított oregánó
- 1 dl száraz vörösbor
- bors
- fahéj
- szerecsendió
- só
Hozzávalók a besamell mártáshoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű Graham-liszt
- 5 dl 1,5%-os tej
- 2 teáskanál só
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
- 1 kávéskanál szárított oregánó
- 1 kávéskanál szárított kakukkfű
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, kockázd fel, és az olívaolajon párold üvegesre. Ha megvagy add hozzá a darált húst, és gyakori kevergetés mellett pirítsd meg. Majd mehet hozzá az apró kockákra vágott paradicsom és a vörösbor. Adj hozzá 1 teáskanál sót, 6–7 tekerés tarka borsot, a kakukkfüvet és az oregánót. Fedő alatt párold legalább 15-20 percig, hogy a marhahús tökéletesen átpuhuljon.
A padlizsánokat mosd meg (nem kell meghámozni), hosszában szeleteld fel, körülbelül 0,5 cm vastag szeletekre. Sózd be a szeleteket és, hagyd állni így 20-25 percet.
Közben készítsd el a besamell mártást. A lisztet az olívaolajon pirítsd meg. Akkor jó, ha a liszt kis gombócokká áll össze. Ekkor öntsd fel a tejjel. Egy szűrő segítségével keverd szét a lisztgombócokat, hogy a mártás ne legyen csomós. Add hozzá a sót és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a mártás puding sűrűségű lesz.
A sózott padlizsánokat kevés olívaolajon süsd elő.
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
Most már csak az van hátra, hogy egymásra pakold a rétegeket.
Egy jénait, vagy egy tepsit (igazából bármelyik lehet, mivel most nem szükséges lefedni az edényt) kenj ki olívaolajjal vagy vajjal. Alulra kerül egy réteg padlizsán, erre egy darált húsos réteg, majd egy besamell mártás réteg kerül. Lehelet finoman szórd meg fahéjjal és szerecsendióval. Most ismét jöhet egy réteg padlizsán. Én két réteget csináltam, ami úgy végződött , hogy a felső réteg a besamell mártás, melynek a tetejére ismét lehelet finoman fahéj, szerecsendió, majd a sajt kerül.
Tedd az előmelegített sütőbe 20 percre. Ennyi idő alatt készre sül.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
bosco mondta
A héten megcsináltam, jó sok idő volt, de nagyon-nagyon finom lett!!! Legközelebb a fahéjat kihagyom, szerencsére az egyik rétegnél el is felejtettem, így nem lehetett érezni mindenhol, nekem nem illik bele. Sok padlizsánom maradt, mert 2-t írt a recept és hát van kicsi is, meg nagy is, nekem a nagyobb volt. :)
Besamelt most csináltam először és nagy dilemmában voltam, hogy mit jelent az, hogy keverjem, amíg besűrűsödik. Mennyire kell sűrűnek lennie?
Gasztrozseni mondta
Kedves Adrienn,
A fahéj tekintetében nem foglalnák állást, ez ízlés dolga. Az általam megjelölt mennyiség igen csekély. A besamell mártás akkor jó, ha puding sűrűségű. Ezzel a részlettel ki is egészítettem a receptet.
RosTi mondta
Én nem csináltam meg – de a fahéjat én is túlzásnak tartom… Ha mindenáron meg akarod vadítani, javaslom az édesköményt vagy ánizst – de csak egy pár szemet megőrölve. Ezenkívül a húst kell először az olajon átpirítani – aztán hozzáadni a hagymát és a fokhagymát, majd a paradicsomot és legvégül a fűszereket (a sót is). Ez inkább autentikus szerintem
Mancika mondta
Én elkészítettem, ahogy a receptben van és szerintem meg pont a fahéj adja a rafinériát hozzá! Nagyon különleges lesz tőle. Mondjuk, aki nem szereti a fahéjat, ne tegyen rá.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mancika,
Nagyon örülök, hogy ízlett.
Szabó Imre Lajosné-Ica mondta
Kedves Dia.
El készítem ,mert ez roppant izgalmas, csupán egy kérdésem van,
A padlizsánt hámozva használjuk vagy csak mossuk meg?
Gasztrozseni mondta
Kedves Ica,
Nem kell meghámozni a padlizsán, elég csak alaposan megmosni.
Marcsi mondta
Kedves Dia!
Hasonlót már készítettem csak én főtt barnarizst is raktam a rétegek közé,laktató és finom.Üdv Marcsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Biztosan úgy is nagyon finom.
Szabó Imre Lajosné-Ica mondta
KÖSZÖNÖM SZÉPEN A VÁLASZT.ICA.
MÓZES IMRÉNÉ mondta
Kedves Dia!
Köszönöm az isteni finom receptet. Én sertéshússal csináltam, más egyebet ugyanúgy ahogy írtad. A besamellt egyébként is nagyon szívesen használom, még a rokott krumpliba is teszek. Finom szaftos lesz tőle. Ha csomós, márpedig rendszerint az, akkor rúdmikszerrel teszem pudingszerűvé. A fűszerezés nagyon ízlett a családomnak. Még sosem használtam fahéjat húsokhoz, de tényleg megbolondítja az ételt. Nekem negyonis illett hozzá.
Máskor is megfogom csinálni!
Üdv. Zsóka
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsóka,
Örömmel olvastam soraidat, és nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem a benyomásodat.
Szabó Imre Lajosné-Ica mondta
Kedves Dia.
Nagyon köszönöm a sok finom receptet, valóban érdemes elkészíteni többségüket.
Kérésem volna ,és pedig a Zakuszka receptet ha közzé tenné jó volna.
Segitségét köszönöm Ica.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ica,
Nagyon szívesen a recepteket! Eddig még nem készítettem zakuszkát, bár én is szeretem. Felveszem a listámra.
bosco mondta
Hűűű, egy jó zakuszka receptnek én is nagyon örülnék! :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Adrienn,
Rendben, felveszem a kívánságlistára.