A legjobb móka a karácsonyi készülődésben, amikor együtt készítjük a mézeskalácsot. Mindenki kedvére választhat formákat, díszíthet. A fantázia és a kreativitás csak úgy szárnyal! A sülő mézeskalács fűszeres illata betölti az egész házat, mintha már most karácsony lenne.
Már sok receptet próbáltam, minden évben csinálok mézeskalácsot és mindig finomitgatom a már meglévő receptet. Úgy gondolom ez eddig a legjobb.
Hozzávalók:
- 50 dkg tönköly finomliszt vagy sima liszt
- 25 dkg felmelegített akácméz
- 10 dkg barna nádcukor (elhagyható, a méztől is elég édes lesz és akkor a fűszerek is intenzívebben érződnek)
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 egész tojás + 2 tojás sárgája
- 2 cm-es friss gyömbérdarab reszelve vagy 2 kávéskanál szárított őrölt gyömbérpor
- 1 kávéskanál vanília őrlemény
- 1 nagy csipet só
- 1 kávéskanál szódabikarbóna (ha azt szeretnéd, hogy rögtön puha legyen, akkor 2 teáskanállal tegyél bele)
- 5 tekerés színes bors
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 kávéskanál őrölt kardamommag
A díszítéshez:
- 1 tojásfehérje a kenéshez (ha magokat használsz a díszítéshez, akkor kend le, ha utólag szeretnéd díszíteni, akkor ne kened le sütés előtt, úgy szebben lehet díszíteni)
- 1 tojásfehérje + 20-25 dkg porcukor + 2 teáskanál ecet
- 10 dkg legalább 60%-os étcsokoládé
- dió
- mandula
- tökmag
- gumicukor
- színes cukorka
- ánizsmag
A mézet, a cukrot és a vajat gőz fölött olvaszd fel. Amikor kihűlt add hozzá a tojást és a tojások sárgáját,keverd össze majd dolgozd hozzá a liszthez, amiben elkeverted már a szódabikarbónát és a fűszereket.
Én kézzel szoktam összedolgozni, úgy jobban érzem az állagán, hogy kell e még hozzá valami.
Ha a tészta szépen összeállt, formázz belőle gombócot, csomagold frissen tartó fóliába és tedd hűtőbe 1,5-2 órára vagy akár egy egész éjszakára. Ha nincs időd még aznap megcsinálni, másnap is kisütheted.
Ha lejárt a hűtési idő, a tésztát még egyszer alaposan gyúrd át, majd körülbelül 3 mm vastagra nyújtsd ki.
A sütőt melegítsd elő 170 C fokra.
A tésztából szaggasd ki a formákat. A diót, tökmagot és kardamommagokat a sütés előtt nyomkodd a tésztába. A cukormázzal utólag sülés után díszítsd. A tésztákat kend meg a tojásfehérjével, és vajjal kikent, liszttel megszórt (vagy sütőpapíros) tepsiben, 9-10 perc alatt süsd meg őket. A tojásfehérjétől szép fényes lesz és nem szárad ki.
A cukormázhoz a tojásfehérjét 20-25 dkg átszitált porcukorral keverd gépi habverővel 6-7 percig. Addig kell keverni, amíg már nem folyik, inkább leesik a keverőlapátról. Ekkor adhatsz hozzá 1-2 teáskanál ecetet, ha szép fényes hatást szeretnél elérni. Tedd a tojáshabot egy masszív zacskóba. Vágj pici lyukat az egyik sarkán, töltsd meg a tojáshabbal, és díszítsd vele a mézeskalácsokat. A száradási idő jó pár óra, ezért tedd őket olyan helyre, ahol nem lesznek útban.
Díszítheted a mézeskalácsokat aszalt gyümölccsel, magvakkal, de olvasztott csokival is.
Jó szórakozást hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Edina mondta
Kedves Gasztrozseni,
Nekem tetszik a recept! Aki pedig teljesen egészséges ételt akar enni, az ne a mézeskalács receptet nézegesse!
Gasztrozseni mondta
Kedves Edina,
Köszönöm a kedvességed!
jidit mondta
Kedves Dia! Köszi a receptet, ki fogom próbálni, holnap a gyerekekkel sütjük. Egy egyszerűbb receptet szeretnék megosztani Veled. Gesztenyés korongok – 4 t.. fehérjét 20 dkg cukorral 2 van. cukorral gőz felett kikeverni, majd bele 1 gesztenye masszát, 1 ek. rumaromát, 1 csomag kókuszreszelék, 1 csom. szeletes mandula ledarálva, 1 kk. sütőpor. Evőkanállal muffinpapírokba adagoljuk, tetejükre 1-1 szem magozott meggy kerül. Előmelegített sütőbe tesszük, vigyázni kell, könnyen megég.Fémdobozba raktam, de mindhiába, nem érte meg a karácsonyt. Főleg másnap, kihűlve finom. Azt hiszem ezt meg kell ismételnem.
Kellemes ünneoeket, Üvözlettel – Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Köszönöm, hogy megosztottad velem a recepted, nagyon jól hangzik! Békés, boldog ünnepeket kívánok!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Nagyon remekelsz ezekkel a jó receptekkel,a mézeskalács recepted nagyon tetszik,valószínű kipróbálom,és a barátaimnak is ajánlom.
Kellemes Karácsonyt,és sikerekben gazdag boldog Új Esztendőt kívánok
Pallér Gabriella.
2013.12.20.-22:05
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Köszönöm a kedvességed! Békés, boldog ünnepeket kívánok!
Erzsi mondta
Kedves Dia
Nagyon köszönöm a receptet, el fogom készíteni.
Kellemes karácsonyt és bodog új évet kivánok sok szeretettel
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Boldog ünnepeket kívánok!
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a recepteket, igazán jól hangzik Annit kérdeznék, hogy mennyire puha és mikortól ehető? 2 ésfél éves unokámmal szeretném megcsinálni, nagyon szert sütügetni.
Kívánok áldott, békés ünnepeket. Szerencsés, boldog új évet, sok jó recepttel.
Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Ebben a mézeskalácsban pont az a jó, hogy már amikor megsül, akkor is puha, úgyhogy ha kihűlt lehet is fogyasztani. Boldog ünnepeket kívánok!