Készítettem már csokis meggylekvárt, fahéjas-szegfűszeges meggylekvárt, és most a narancsos verzió mellett döntöttem. Mivel lekvárokat, dzsemeket leginkább télen szoktunk fogyasztani, ezért igyekszem olyan íz párosításokat kitalálni, amelyek télen különösen melengetik a testet és a lelket.
Ennél a dzsemnél Dr. Oetker Dzsemfix Extra 2:1-bent használtam, amelynek a lényege, hogy kevés cukor hozzáadása mellett is tökéletes dzsemállagot eredményez.
Hozzávalók:
- 1,1 kg magozott meggy
- 1 csomag Dr. Oetker Dzsemfix Extra 2:1
- 20 dkg akácméz
- 2 db narancs leve
- 1 db narancs reszelt héja
Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.
A meggyet mosd meg és magozd ki, majd tedd egy kellően nagy fazékba. Add hozzá a narancsok levét, és botmixer segítségével turmixold össze úgy, hogy kissé darabos maradjon. Keverd bele a dzsemfixet, a narancs héját, és a mézet is. Nagy lángon tedd fel főni.
Nagyon gyakori kevergetés mellett, várd meg, hogy a dzsem elkezdjen forrni. Ezután még 5 percig forrald, majd vedd le a tűzről.
Ekkor még nagyon híg a dzsem, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni.
Kezd el megtölteni az üvegeket. Úgy merj a dzsemből, hogy minden részéből kerüljön az üvegbe. Gondolok itt a gyümölcsre és a lére. Ha megtelt az üveg, alaposan csavard rá a tetejét, majd fordítsd fejre 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.
Ennyire egyszerűen lehet tökéletes meggydzsemet készíteni. Nagyon fogod szeretni télen vajas kaláccsal vagy pirítóssal. Ha kibírod addig, hogy ne kóstold meg.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Zsóka mondta
Kedves Dia!
Tavalyelőtt hatalmas lázban adtuk egymásnak a bötűket(szavakat) Mindenkinek volt egy jó receptje.Nekem a kedvencem lett a sherry meggy,avagy adj a meggyhez csokoládét: Hát nagyon finom lett.!Lehet sherry aromával,vagy csokival.Én az utóbbit próbáltam ki.Igen finom lett,nem is tartott sokáig! Ha gondolod,kísérletezz!
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsóka,
Megosztanád, hogy hogy készül a sherry meggy?