Eper. Egy nagyszerű gyümölcs, amelynek az ízét télen is élvezheted, ha ügyes tartósítod. Csak semmi agyoncukrozás, szalicil és társai. Ha a gyümölcs valódi ízét szeretnéd élvezni, ne nyomd el a cukorral. Mutatok egy nagyon egyszerű dzsemkészítési módszert, amellyel nem csak gyorsan készítheted el a dzsemet, de megőrizheted az eper lényegi tulajdonságait az ízt, az illatot és a színt.
Ennél a dzsemnél Dr. Oetker Dzsemfix Extra 2:1-bent használtam, amelynek a lényege, hogy kevés cukor hozzáadása mellett is tökéletes dzsemállagot eredményez.
Ha teheted menj és magad szedd az epret. Mi így tettünk. Megnéztük hol van a környékünkön szedd magad eper, odamentünk és annyit szedtünk amennyire szükségünk volt. Nem, annál igazából sokkal többet, mert még szedni is nagyszerű volt az epret. Arról nem is beszélve, hogy így pont fele annyit fizettünk az eperért, mintha zöldségesnél vagy boltban vásároltuk volna.
Hozzávalók:
- 2,4 kg eper
- 2 csomag Dr. Oetker Dzsemfix Extra 2:1
- 20 dkg akácméz
- 1 db citrom leve
Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.
Az eprek csumáját távolítsd el és mosd meg őket alaposan. A gyümölcsöket terítsd ki papírtörlővel bélelt tálcára, hogy mielőbb megszáradjanak.
Miután az eprek megszáradtak darabold fel őket apró kockákra. A felvágott epreket tedd egy kellően nagy fazékba. Add hozzá a dzsemfixeket és alaposan keverd össze. Mehet bele a citromleve és a méz is. Nagy lángon tedd fel főni.
Nagyon gyakori kevergetés mellett, várd meg, hogy a lekvár elkezdjen forrni. Ezután még 5 percig forrald, majd vedd le a tűzről.
Ekkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni.
Kezd el megtölteni az üvegeket. Úgy merj a lekvárból, hogy minden részéből kerüljön az üvegbe. Gondolok itt a gyümölcsre és a lére. Ha megtelt az üveg, alaposan csavard rá a tetejét, majd fordítsd fejre 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.
Ennyire egyszerűen lehet tökéletes eperdzsemet készíteni. Nagyon fogod szeretni télen vajas kaláccsal vagy pirítóssal. Ha kibírod addig, hogy ne kóstold meg.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Godoné Erzsi mondta
Kedves Dia!
Nagyon köszönöm az eperdzsem receptet.
Valóban nagyon egyszerü igy eltenni.
Köszönöm,szépen.Szép napot Erzsi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept!
Szucs Eva mondta
Szia Dia!
Csak azt szeretnem kerdezni, hogy a mezert nem kar-e , ha azt raksz az eperhez? Mert ha felfozod az eperrel elvesziti azokat a vitaminjait amik ertekesek benne. Mi a velemenyed? Lehet, hogy en tudom rosszul.
Koszonom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
A vitaminjai elképzelhető, hogy károsodnak, viszont az ásványi anyag tartalmát a hő nem befolyásolja. Én elsősorban azért használtam mézet, és nem cukrot, mert édessége miatt kevesebb elég belőle, mint a cukorból.
Judit mondta
ZSENIALIS MIT TE EGESZEBEN
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nagyon aranyos vagy!