Folyton nyúznak a gyerekek, hogy ne csak karácsonykor legyen mézeskalács, mert annyira imádják. Én viszont szeretném, ha ez a finomság megmaradna kuriózumnak és nem válna mindennapos rágcsálnivalóvá. Ezért arra gondoltam, hogy készítek egy kekszet, amelynek az íze hasonlít kicsit a mézeskalácséhoz. Kevésbé fűszeres, viszont cserébe csodásan roppanós. Kapott egy réteg csokit is az aljára (bár szerintem anélkül is tökéletes) így nagyon hasonló lett az íze, mint gyermekkori kedvencünknek, a Mesekeksznek.
És mintha a sors akarta volna, hogy a recept megszületésével egy időben találtam rá a Sajátsüti nevű csapatra a Facebookon, akik egyedi tervezésű süti kiszúrókat készítenek. Megnéztem a munkáikat és leesett az állam. Rögtön tudtam, hogy én is szeretnék egy saját gasztrozsenis süti kiszúrót. Írtam nekik, és pár órán belül már tudtam, hogy nagyjából egy hét és a kezemben tarthatom a saját süti kiszúrómat. Annyira izgultam, hogy milyen lesz, és amikor megkaptam róla képet már nagyon be voltam sózva, hogy kipróbálhassam.
Az eredmény pedig itt látható. Szerintem csúcs szuperek lettek. Ha te is szeretnél egyedi süti kiszúrót vagy meglepnél vele valakit, álmodd meg milyen legyen és keresd a Sajátsütit a Facebookon! Ja és akkor sincs gond, ha nem vagy jó a tervezésben, abban is kapsz segítséget.
Most pedig jöjjön a recept.
Hozzávalók (30 nagyobb vagy 50 kisebb kekszhez):
- 12 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 csipet só
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kávéskanál őrölt vanília
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 tojás
- 35 dkg liszt
- 2 evőkanál tej
- 20 dkg (2 tábla) legalább 50%-os étcsoki a bevonáshoz
A vajat egy kézi mixerrel keverd habosra a porcukorral. Ezután add hozzá a fűszereket (a sót, a fahéjat, a szegfűszeget, a vaníliát és a szerecsendiót). A mixerrel keverd tovább, mehet bele a tojás is. Ezután add hozzá a lisztet és a tejet, egy fakanállal keverd el a tésztát. Szép sima, puha tésztát fogsz kapni.
Csomagold be a tésztát egy frissen tartó fóliába, így nem szárad ki. Mehet a hűtőbe 1-2 órára.
Ha lejárt a hűtési idő kapcsold be a sütőt 180 C fokra.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát nagyjából 2-3 mm vastagra.
Szaggasd ki a tésztát. Ha megtelt a tepsi mehetnek is a sütőbe 20-25 percre. Ez a keksz akkor a legfinomabb, ha van egy kis barna színt.
Amíg a kekszek hűlnek, olvaszd fel a csokit gőz fölött.
A kekszek talpát mártsd bele a csokiba, majd a csokis felükkel felfelé tedd őket rácsra. Ha megvan, az összes tedd hűvös helyre, hogy a csoki szépen megdermedjen rajtuk.
Amikor a csoki már szilárd mehetnek a sütis dobozba, már amennyiben nem fogy el még a készítés során.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Ágnelli Lajosné (Júlia) mondta
Kedves Dia! :) Köszönöm szépen a keksz receptjét nagyon finomnak tünik. Kifogom próbálni