Te szeretted gyerekkorodban a főzelékeket? A főzelék az az étel, amelyeket kicsi korban már elkezdenek adni a gyerekeknek, aztán ahogy telik múlik az idő, az ízletesebb szilárd ételek kiszorítják a főzeléket a megszokott étrendjükből. A menzákon pedig nem fordítanak elég hangsúlyt a főzelékek ízesítésére, ezért a legtöbb gyerek igyekszik elbliccelni az elfogyasztásukat.
A finomfőzelék nálam sem szerepelt a népszerűségi lista élén. Egészen addig, amíg kitaláltam, hogy nekem hogy is ízlene a legjobban. Mert az a legnagyobb probléma, hogy a főzelékeket az emberek valahogy nem szeretik fűszerezni.
Ideje nyitnod kicsit az új felé, használj fűszereket, a megszokott rántás és habarás helyett, használj keményítőt!
Hozzávalók:
- 20 dkg friss karalábé
- 15 dkg sárgarépa
- 15 dkg zöldborsó
- 1/2 liter tej
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 kávéskanál tárkony
- 2-3 csipet kakukkfű
- 4-5 levél csíkokra vágott bazsalikom levél
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 kávéskanál só
- 6-7 tekerés színes bors
A karalábét és a sárgarépát pucold meg, majd vágd fel kis (fél kockacukor nagyságú) kockákra.
Kevés vizet, körülbelül 1 dl-t tegyél a fazék aljára, tedd bele a zöldségeket, add hozzá a sót, és tedd rá a fedőt, hogy a zöldségek átpárolódjanak. A sárgarépának és a karalábénak körülbelül 15-20 perc kell. Figyelj rá, hogy a zöldségek ne főjenek szét, az állaguk maradjon masszív.
2 dl tejet melegíts fel. Nem kell, hogy forró legyen, elég ha kéz meleg. Keverd hozzá a keményítőt. Alaposan keverd el, csomómentesre. A keményítős tejet add hozzá a megfőtt zöldségekhez, majd add hozzá a többi tejet is. Mehetnek bele a fűszerek és a zúzott fokhagyma.
Közepes lángon, folyamatos keverés mellett a keményítő szépen besűríti a tejet. Figyelj rá, hogy ne forrald fel, mert a keményítő hatása csökkenhet.
Körülbelül 5-7 perc alatt a főzelék állaga tökéletes lesz.
A tárkony, a bazsalikom és a kakukkfű igazán különleges ízt ad a finom főzeléknek.
Próbáld ki, egészen más lesz, mint ahogy az emlékeidben él.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Óvodás korom óta nem eszem a finomfözeléket. Ott nagyon megutáltatták velem. Nem is főztem soha. A receptedet olvasva egészen más így a finomfözelék.
Köszönöm! Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Remélem kipróbálod, és ízleni fog.
Nacsák Erzsébet mondta
Sürü főzelék készitő vagyok, a problémám, hogy ritkán találom el a keményitős süritést. Nem beszélve arról, hogy állás-, illetve melegitéskor felhigul a keményitő. Nem adom fel, akkor is ezt használom liszt helyett, illetve még zabpehely lisztet.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Az elején nekem is akadtak gondjaim a keményítővel, mert nem vettem figyelembe, hogy, ha túl forralom az ételt miután beletettem a keményítőt, akkor csökkenni fog a hatása. Most már úgy érzem megtaláltam a megfelelő arányt, és technikát.
Anikó mondta
Én szeretem a finomfőzeléket, ilyen ízesítéssel is ki fogom próbálni.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anikó,
Remélem ízleni fog!
Valéria mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a recepteket, szeretem a főzelékeket, finomfőzeléket nem szoktam készíteni, de így én is kipróbálom. A tojásos galuska nagyon finom, főleg salátával. Üdvözlettel. Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Nagyon szívesen! Bízom benne, hogy ízlik majd a finomfőzelék.
Kovács Jánosné mondta
Kedves Dia! Én nagyon szeretem a főzelékeket, ilyenkor kellemesen hűsít a rebarbara, ezt szoktam készíteni különböző képen,pl levesnek, mártásnak ,üdítőnek,stb. Javaslom a fogyasztását mindenkinek és nem hizlal . Üdv Erika
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
A rebarbara is repertoáron lesz hamarosan. Én is nagyon szeretem, szüleimnél van a kertben bőven, úgyhogy számíthattok rebarbarás receptekre is.Köszönöm, hogy eszembe juttattad!
Erzsébet mondta
Kedves Dia!
Nagy főzelék kedvelő vagyok, de ebben a formában, ezekkel a fűszerekkel még nem készítettem,ki fogom próbálni.
A tojásos nokedlit már többször csináltam,mert van a virágos kertünkben, saját vegyszer mentes salátánk, párja nincs.
Köszönöm, üdv: Erzsó
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsó,
Teljesen egyetértek veled. A házi zöldségeknek gyümölcsöknek, tényleg nincs párja. Nem csak a tudat, hogy tudod, hogy került e rá vegyszer, vagy sem, hanem az ízek, azok semmihez nem foghatók.
erika mondta
Kedves Dia! Mindig szerettem a finomfőzeléket, de igy sokkal finomabb.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Nagyon örülök, hogy ízlett!