A magyar és az olasz ízek ötvözéseként jött létre ez az étel. Ha már volt itthon egy zacskó igazi színes olasz tészta, úgy gondoltam, hogy egy hozzáillő mártást készítek. De ha már éppen medvehagyma feldolgozásban voltam, került bele a medvehagymából is. Szerintem a lágy, bársonyos mártás kiválóan harmonizál a medvehagyma ízével.
Ha szeretnél feltankolni medvehagymából az év hátralevő részére is, itt találsz hozzá tartósítási eljárásokat: medvehagyma tartósítás.
Hozzávalók:
- 4 levél friss vagy 4 jégkockányi fagyasztott medvehagyma
- 10 dkg leveles spenót felcsíkozva
- 3 dl 1,5 %-os tej
- 3 dkg reszelt grana padano vagy parmezán sajt
- 2 teáskanál keményítő
- 2 dkg fenyőmag
- 4 dkg dió
- 2 dk kókuszzsír
- 2 kávéskanál só
- 10 tekerés színes bors
- 3 csipet szárított kakukkfű
Hozzávalók még:
- 25 dkg durum tészta
Mivel ez a szósz igen gyorsan elkészül, nyugodtan fel is teheted a vizet a tészta főzéséhez.
Közben első lépésként egy száraz serpenyőben pirítsd meg a diót és a fenyőmagot.
Amíg a magok pirulnak, a kókuszzsírt olvaszd fel egy másik edényben. Amikor már langyos a kókuszzsír add hozzá a medvehagymát, és a csíkokra vágott spenótlevelet, és fedd le az edényt. Nagyjából 5-7 perc alatt a medvehagyma és a spenót is szépen megpárolódik, úgyhogy mehet is hozzá a tej nagy része. Nagyjából fél dl tejet tegyél félre, mert abban kell majd elkeverned a keményítőt.
Mindeközben ne feledkezz meg a magokról, és a tésztáról! A tészta akkor jó, ha nem főzöd túl.
Amikor a tej már majdnem forr, add hozzá a hideg tejben elkevert keményítőt. Hozzáadhatod a fűszereket is. Gyakori kevergetés mellett a mártás szépen be fog sűrűsödni. Utolsó mozzanatként beleszórhatod a reszelt sajtot és a magokat is.
Nincs más hátra, mint szépen megteríteni, és a megfőtt tésztát gazdagon meglocsolni a medvehagymás-spenótos mártással.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Füzesiné Hajdu Klára mondta
Kedves Dia!
Magam is nagy medvehagyma kedvelő vagyok, már a kertemben is kezd szépen elszaporodni (nem igazán kerti növény), de arra kiváló, hogy mindig frissen lehessen egy-két levelet lecsippenteni a reggelihez, vagy a vacsorához. Hasonló tésztát készítettem , de spenót helyett én egy kis csokor saláta-boglárkát, tyúkhúrt, snidlinget is kevertem hozzá . Van amikor tojást ütök rá, lágyra sütve, kis tejföllel és ez adja a mártás jellégét a keményítő helyett, vagy apróra vágott sonkát keverek bele ( a fiúk így szívesebben eszik). Ugyanezt a keveréket – természetesen nyersen- a tejfölös túróba is belekeverem, isteni és egy vitamin bomba.
Üdvözlettel Klára
Gasztrozseni mondta
Kedves Klára,
Nagyon innovatív vagy a zöldségek területén. Köszönöm a tippeket!
Sallai Éva mondta
Kedves Dia!
Nagyon szimpatikus ez a mártásos tészta és könnyen át tudom alakitani makrobiotikusra most hétvégén elkészitem! Bár a leirtakból tudom hogy nagyon finom lesz! Köszönöm!!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Bízom benne, hogy valóban ízleni fog!