A minap kitaláltam, hogy csinálok egy kis túrógombócot, úgyis már régen volt. Vettem is hozzá túrót. Nagy boldogan hazavittem, össze is kevertem a tojással és mikor a búzadarát készültem hozzáönteni, észrevettem, hogy a hermetikusan lezárt grízes dobozban apró barna bogarak mászkálnak. Na a túrógombócnak fuccs, gondoltam. Aztán mentő ötletem támadt.
Eszembe jutott, hogy pár hónappal ezelőtt vettem búzacsíra pelyhet, hogy kipróbáljam. Osztottam szoroztam, végül úgy gondoltam vesztenivalóm nincs. Össze is kevertem a túrógombóc masszáját és gondoltam, míg a búzacsíra pehely akklimatizálódik a túróban, megpirítom a zsemlemorzsát. Na ekkor jött a második meglepetés, ugyanis teljesen elfelejtettem, hogy a zsemlemorzsát pár nappal korábban elhasználtam.
Hozzávalók 12 gombóchoz:
- 50 dkg zsírszegény vagy félzsíros túró
- 2 db tojás sárgája
- 2 db tojás fehérje, kemény habbá verve
- 3 evőkanál búzacsíra pehely
- 1 csipetnyi só
- 10 dkg pirított szeletelt mandula
Verd fel a tojások fehérjét, ettől légiesen könnyű lesz a gombóc. A túrót egy villa segítségével törd át, hogy ne legyen túlságosan összeállva, illetve, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. Add hozzá a tojások sárgáját, a búzacsíra pelyhet és egy csipet sót. Ha jól összekeverted, mehet bele a felvert tojásfehérje. Óvatosan keverd össze, mint a piskótánál, hogy a hab ne törjön össze. Ezután tedd félre kicsit.
Egy nagy fazékban, egy csipet sóval, forralj vizet.
Míg a massza összeáll, pirítsd meg a szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben. Folyamatosan kevergesd, rázogasd a serpenyőt, hogy ne égjen le. Ha szép arany barnára pirult vedd le a tűzről.
Amikor felforrt a víz és lejárt a pihentetési idő, nedves kézzel formázz golf labda méretű gombócokat, és óvatosan helyezd őket a lobogó vízbe.
Körülbelül tíz percig főzd. Akkor jók a gombócok, ha feljönnek a víz tetejére. Ekkor szűrő segítségével vedd ki őket a vízből, tartsd folyó hideg víz alá kicsit, hogy szilárduljanak. Ezután csepegtesd le és helyezd a pirított szeletelt mandulába. Fontos, hogy elég nagy legyen a tál ahhoz, hogy az összes gombóc elférjen.
Ha az összeset kiszedted, óvatos mozdulatokkal forgasd meg a gombócokat a mandulában.
Készen is vagyunk!
Én tejföl helyett gyümölcsjoghurttal vagy mézes natúr joghurttal szoktam enni.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
kata52 mondta
Én is a napokban dobtam ki a búzadarát,mert tele volt a pici apró bogarakkal!
Gasztrozseni mondta
Kedves Kata,
Igen, sajnos ezek valószínűleg már a csomagoláskor bele kerülnek valamilyen formában.