Megkérdezem a kislányomat, milyen tortát szeretne a 2. születésnapjára. A válasz jött is rögtön, habozás nélkül: málnásat. Amit tudni kell, januárban van a szülinapja és még életében nem evett málnát, hiszen a málna nyáron érik 1,5 évesen pedig még nem ajánlották, hogy kapjon, ezért idén terveztem bevezetni, de megelőzött. Nem mondom, hogy nem lepett meg, de mivel már hallott róla, hogy van ilyen gyümölcs, látott is már, nyilván felkeltette az érdeklődését ezért ezt kérte.
A fagyasztott málna beszerzése nem volt különösebben problémás, ám a díszítéshez a friss már igen. Szinte az egész családot mozgósítottam, mert bár karácsony előtt sok helyen lehetett kapni, kinek kellene januárban. Végül a sok utánajárásnak meglett az eredménye és kaptunk málnát, ami nem csak szép de finom is volt. Az ára most mellékes. Már csak egy jó receptre volt szükségem. Azt szerettem volna, hogy könnyű legyen és ne a cukor, hanem az üdítő málna íze domináljon. Szerencsére sikerült több recept felhasználásával összehoznom, egy általam megálmodott verziót. Mindenképpen megemlíteném, hogy az irányvonalat Stahl Judit receptje adta. A tetejéről oly szépen lecsorgó csoki technikájában pedig Piszke blogja volt segítségemre.
A torta 28 cm átmérőjű.
Hozzávalók a tésztához:
3 db közepes méretű tojás
10 dkg barna nádcukor
12 dkg tönköly finomliszt
1/2 csomag sütőpor
2 evőkanál víz
1 csipet só
Hozzávalók a málna réteghez:
60 dkg málnapüré, amely már nem tartalmazza a magokat (ehhez én 1 kg fagyasztott málnát vásároltam, nagyjából 70 dkg lett a tiszta püré, a felesleget fagyasztottam)
60 dkg natúr joghurt vagy 12 %-os tejföl
15 dkg barna nádcukor (a málna érettségétől függően ez módosulhat)
2 csomag étkezési zselatin (4 dkg)
4 dl hideg habtejszín
2 csomag habfixáló por
Hozzávalók a csoki díszítéshez:
15 dkg étcsokoládé (legalább 60 %-os)
1,5 dl tejszín
1 kávéskanál olaj
Kezd a tésztával. A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A tojásokat válaszd szét. A tojások fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. A tojások sárgáját keverd a cukorral fehéredésig, majd add hozzá a vizet és keverd össze. Szitáld hozzá a lisztet és a sütőport, végül óvatosan forgasd bele a kemény tojáshabot. Vigyázz, hogy ne törd össze! A csatos tortaformát kend meg vajjak, hintsd meg liszttel, majd mehet bele a tészta. 20 perc alatt tökéletesre sül. Természetesen tűzpróbával ellenőrizd a biztonság kedvéért, hogy a közepe is teljesen átsült-e.
Közben elkészítheted a málnakrémet. Ehhez a kiolvadt málnát egy botmixer segítségével turmixold le teljesen püré állagúra. Most pedig jöhet egy kislyukú szűrő, amin az egészet törd át, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe. Ez kicsit pepecs munka, de megéri. Ezután mehet bele a joghurt és a barna nádcukor. Keverd addig, amíg a cukor teljesen felolvad.
A zselatint tedd egy kis lábosba, adj hozzá 10 evőkanál vizet, keverd el, hogy ne legyen csomós és kezd el melegíteni alacsony lángon. Nem szabad felforralni, de a zselatinnak fel kell olvadnia. Ezért csak addig melegítsd, amíg elkezd gőzölögni. A zselatin ebben az állapotában még opálos nem áttetsző, de ettől nem kell megijedned, hiszen a málnahab szempontjából ez nem fontos.
A zselatint add a málnás joghurthoz és alaposan keverd össze. A tejszínhabot verd fel 2 csomag habfixáló hozzáadásával, majd a felvert habot is keverd hozzá óvatosan a joghurtkrémhez. Amíg a málnahab elkezd szilárdulni, a csatos tortaformát béleld ki folpackkal, hogy a málnahab ne tapadjon hozzá a formához.
A közben megsült és kihűlt a piskóta tetejét, ha szükséges vágd le, hogy szép egyenes legyen.
Amikor a málnahabnak már kezd tartása lenni, finom mozdulatokkal kend a piskótára. Igyekezz, hogy a teteje szép sima legyen, hogy a csokimáz majd szépen terüljön rajta. Mehet a hűtőbe egy éjszakára. Ez idő alatt a málnahab tökéletes állagot kap. Másnap mehet rá a csokimáz.
A csokit törd össze apró darabokra, a tejszínt forrósítsd fel és öntsd a csokihoz. Hagyd így állni pár percet, majd keverd össze egy kézi habverővel és add hozzá az olajat is. Alaposan keverd el. A tortát vedd ki a hűtőből. Azzal kezd, hogy a csokit egy kávéskanál segítségével elkezded lecsorgatni a torta oldalán. Amikor körbeértél a maradék csokit, szép óvatosan oszlasd el a torta tetején. Most már csak a málnát kell ráraknod a tortára és el is készült a remekmű. Még egy órára tedd vissza a hűtőbe, hogy a csoki szépen meghúzzon. Utána viszont már csak az élvezet marad.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
[…] recept alapötletét természetesen a szülinapi málnatorta adta. A málnahab ízét szerintem nem lehet megunni. A kissé savanykás, kissé édes, zamatos […]