A recept alapötletét természetesen a szülinapi málnatorta adta. A málnahab ízét szerintem nem lehet megunni. A kissé savanykás, kissé édes, zamatos finomságnak nehéz ellenállni. A pohárkrém tetején lévő roppanós mogyoró és az alján lapuló kakaós keksz teszik igazán izgalmassá ezt a desszertet. A krémen kicsit könnyítettem, hogy a málna íze még hangsúlyosabb legyen, az állaga pedig még habosabb.
Ez a mennyiség négy nagy adaghoz elegendő.
Hozzávalók a málna réteghez:
30 dkg málnapüré, amely már nem tartalmazza a magokat (ehhez én 0,5 kg fagyasztott málnát használtam)
7 dkg barna nádcukor (a málna érettségétől függően ez módosulhat)
1 csomag étkezési zselatin (2 dkg)
2 dl hideg habtejszín
1 csomag habfixáló por
Hozzávalók még:
10 dkg pirított török mogyoró
20 dkg kakaós keksz
Először készítsd el a málnakrémet. Ehhez a kiolvadt málnát egy botmixer segítségével turmixold le teljesen püré állagúra. Most pedig jöhet egy kis lyukú szűrő, amin az egészet törd át, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe. Ez kicsit pepecs munka, de megéri. Ezután mehet a barna nádcukor. Keverd addig, amíg a cukor teljesen felolvad.
A zselatint tedd egy kis lábosba, adj hozzá 5 evőkanál vizet, keverd el, hogy ne legyen csomós és kezd el melegíteni alacsony lángon. Nem szabad felforralni, de a zselatinnak fel kell olvadnia. Ezért csak addig melegítsd, amíg elkezd gőzölögni. A zselatin ebben az állapotában még opálos nem áttetsző, de ettől nem kell megijedned, hiszen a málnahab szempontjából ez nem fontos.
A zselatint add a málnapüréhez, és alaposan keverd össze. A tejszínhabot verd fel 1 csomag habfixáló hozzáadásával, majd a felvert habot is keverd hozzá óvatosan a málnapüréhez. Amíg a málnahab elkezd szilárdulni, törd össze a kekszet mozsárban morzsásra, majd pirítsd meg a mogyorót.
A sütőt melegítsd elő170 C fokra és ha elérte a hőfokot, tedd be a mogyorót pirítani. Nagyjából 5 percenként érdemes a tepsit megrázogatni, hogy a mogyoró minden oldala szép egyenletesen süljön. Körülbelül 15 perc alatt el is készül. Ezt onnan is láthatod, hogy a barna hártyás héj kissé sötétebb lesz, illetve kicsit megreped.
Ekkor vedd ki a tepsit a sütőből és várd meg, hogy a mogyoró langyosra hűljön. Ha már meghűlt, a mogyorókról óvatos dörzsöléssel el tudod távolítani a hártyás héjat. Ezt végezheted kézzel vagy konyharuhával is. Előfordulhat, hogy nem mindegyikről jön le a héja tökéletesen, ez természetes. A megpucolt mogyorókat egy mozsárban törd meg kicsit, ne zúzd porrá, csak az a lényeg, hogy ne maradjanak egészben.
Amikor a málnahabnak már kezd tartása lenni, összeállíthatod a pohárkrémet. Én borospoharakban tálaltam. Minden pohár aljára kerüljön két evőkanál kekszmorzsa, majd erre négy evőkanál málnahab és a tetejére a egy-egy evőkanál mogyoró.
Tálalás előtt tedd hűtőbe legalább két órát, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Nagyon jókor jött ez a recept,A szülinapi sütemény helyett ezzel kínálom meg a vendégeimet.
Köszönöm.
Üdvözlettel Pallér Gabriella