A minap elkezdtem számolgatni, hogy hányféle lisztet is használok, és meg kellett állapítsam, hogy valószínűleg sokkal többfélét, mint a nagy átlag. Mivel a kísérletezés a lételemem, ezért folyton új dolgokat próbálok ki, vagy éppenséggel régieket új alapanyagokból. Ezért is fordulhat elő az, hogy ennyiféle lisztet tartok itthon.
Lássuk csak, mi van a repertoáron jelenleg: teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, teljes kiőrlésű Graham-liszt, tönköly finomliszt, kukoricaliszt, rizsliszt, zabpehelyliszt és BL80-as liszt.
Természetesen nem használok minden lisztet mindenhez, mivel mindegyiknek lisztnek megvan a felhasználási „helye”.
A teljes kiőrlésű tönkölybúza, rozs és Graham-lisztet általában kenyerek készítéséhez használom. Leginkább fele-fele arányban keverem őket BL80-as vagy tönköly finomliszttel. Emellett sütemények készítésére is kiválóan alkalmasak.
A tönköly finomlisztet általában a süteményekhez használom, hiszen ugyanúgy viselkedik sütés közben, mint egy normál finomliszt.
Kukoricalisztből általában sajtos tallér készül, illetve a ponty chipset is ebbe forgatom, mert a kukoricaliszttől ropogósabb lesz. Sőt van, hogy a piskótát és a palacsintát is ebből készítem. A kukoricalisztet a liszt érzékenyek is fogyaszthatják, hiszen gluténmentes.
Rizslisztből nálunk leginkább palacsinta készül. Nagyon szeretem, mert tökéletes állagot ad a palacsintatésztának és nem mellesleg a kukoricaliszthez hasonlóan ez is gluténmentes.
A zabpehelyliszt szintén egy joker, általában a zöldséges lepényeknél használom fel, de a piskóta és a császármorzsa is szuper belőle.
BL80-as liszt a kenyérkészítéshez szükséges, és a sós kalácshoz. Általában fele-fele arányban használom a BL80-as lisztet és valamilyen teljes kiőrlésű lisztet a kenyérsütés során.
És ezek mellett a gabonák mellett még használok őrölt diót, mogyorót és kókuszt lisztek helyettesítésére elsősorban desszertek készítésénél.
De ahogy az elején jeleztem is, ez a mostani állapot, ki tudja még hányféle liszttel bővül itthon a felhozatal.
Vélemény, hozzászólás?