Nagyon megihletett a Barnabás Kisvendéglőben kóstolt lencse krémleves, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy el fogom készíteni itthon is. Ez egy rendkívül egyszerű étel, hiszen tulajdonképpen ez egy hagyományos lencseleves gyakorlatilag krémesítve, viszont ebben az új köntösben nekem sokkal jobban ízlik.
Mint a megszokott lencselevesnél, itt is praktikus beáztatni a lencsét 4-5 órára, ha nem kuktában készíted. Én kukta hiányában maradtam a hagyományos áztatós módszernél. A lencsét megmostam és kétszer annyi vizet öntöttem rá, mint a lencse mennyisége.
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse (száraz súlya, áztatás előtt)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db nagy sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 csomag petrezselyem (6-7 szál)
- 200 gr natúr joghurt
- 1 evőkanál ecet (10 %-os)
- 2 teáskanál só
- 9-10 tekerés színes bors
- 4-5 csipet szárított kakukkfű
- 2 db szárított vagy 1 db friss babérlevél
- 1 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók még:
- 20-25 dkg füstölt karaj (nem főtt)
A vöröshagymát és a fokhagymát kockázd fel jó apró kockákra, és az olívaolajon párold meg. A sárgarépát és a fehérrépát karikázd fel. Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, mehet hozzá a lencse az áztatóvizével együtt, öntsél még hozzá pluszban vizet, legalább fél litert. Mehet bele a sárgarépa és a fehérrépa is. Add hozzá a borsot és a kakukkfüvet, a babérlevelet, valamint dobd bele egészben a füstölt karajt. Tegyél rá egy fedőt, és közepes lángon főzd nagyjából 45-50 percig.
Ha lejárt az idő kóstold meg a lencsét. Ha még nem puha, akkor hagyd tovább főni, viszont a karajt vedd ki belőle, hogy ne főjön túl. A kóstolás során figyeld meg, hogy mennyire sós a leves. Nem véletlenül nem írtam az elején, hogy add hozzá a sót, mert elképzelhető, hogy a füstölt húsból is távozik só a levesbe. Ezért a sózást hagyd mostanra, és most tedd bele. Most add hozzá a felvágott petrezselymet és az ecetet is. Amennyiben a lencse megpuhult indulhat is a turmixolás (én benne hagytam a zöldségeket is, azokkal együtt turmixoltam le). Turmixold addig, amíg a lencse hártyás héja teljesen el nem tűnik.
Ha végeztél, tedd vissza a levest a tűzre. Amennyiben túl sűrűnek találod a levest, adhatsz még hozzá egy kevés vizet. Ebben az esetben kicsit forrald össze. Végül mehet hozzá a natúr joghurt. Keverdd össze alaposan. Kóstold meg, hogy elég fűszeres és sós-e, ha szükséges adj még hozzá a fűszerekből.
Gyakorlatilag a leves el is készült. A karajt szeleteld vagy kockázd fel, és merj rá a levesből.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Borsos Lajosné mondta
Kedves Dia!
Először is megköszönöm a ragyogó recepteket, folyamatosan készítek belőlük /töltött káposzta, lencseleves, diós bajgli -stb/. Igen gyorsan elkészíthetőek, finomak, ízletesek.
Kívánom, hogy továbbra is segítsd munkáddal a kezdő háziasszonyokat – no meg az idősebb korosztályúakat /engem is/. Jó erőt, egészséget,
nagyon boldog, sikeres új esztendőt kívánok Tisztelőd: Borosné Kati
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Boldog újévet kívánok!
Borsos Lajosné Kati mondta
Ismét eljött az óév utolsó napja, amikor is lencse salátát készítek, közel azonos módon, mint az általad megadott receptedben! Eltérés csak annyi, hogy kevesebb zöldséget rakok bele és nem pürésítem. Tetejére lilahagyma karikákat teszek – diszitésként. Petrezselyem levélkékkel megszórom. Én kitartóan olvasód maradok tisztelettel: Borsosné Kati Sikeres, szerencsés Boldog Új Esztendőt, jó egészséget kívánok kedves családod körében.
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati!
Köszönöm, hogy megosztottad velem a recepted!
Hasonló jókat kívánok én is a jövő évre Neked és Családodnak!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Ezek a receptek is nagyon izgatnak,úgy hogy biztosan kipróbálom valamikor,csak a lencse levest fogom megcsinálni.
Köszönöm a recepteket.
Nagyon BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK
Gabriella
2014.12.27.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Boldog újévet kívánok!
fogel mária mondta
kedves Dia, mindíg nagy örömmel olvasom a blogodat, most a lencselevest és a sajtos rudat meg fogom csinálni szilveszterkor.
Boldog új évet és sok sikert kívánok szeretettel
fm
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Boldog újévet kívánok!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!,
Nagyon finomra sikerult a lencse.kremleves,
Az iden.is megfozom,a vejem n eszik.hust
igy most nagyon jol jon a lencse.!
Koszonom a finom.recepteket
Békés Boldog Újesztendőt kivánok.Gabi
bene gézáné edit mondta
Kedves Dia kicsit megkésve de nagyon nagyon boldog új esztendőt kívánok neked és családodnak sok sok erőt két kis gyerkőchöz. A receptek nagyon jók sokat ki is próbálok üdvözlettel Edit
RosTi mondta
Kedves Dia!
Gratulálok a Lencse krémleves recepthez… Egy apró változtatást javasolnék: A sárga és fehéérépa mellé kockáznék még zellert is és ezeket a hagyma/fokhagyma dinsztelése után közvetlenül hozzáadnám és tovább párolnám pár percig. Így a zöldségek íze jobban belesimul az ételbe.
Boldog Újévet kívánok én is!
Gasztrozseni mondta
Kedves RosTi!
Köszönöm szépen a tippet, legközelebb kipróbálom. BÚÉK!