Neked milyen emlékeid vannak a lecsós szeletről? Az emberek többsége általában a zsíros, paprikás-paradicsomos, rántásos szószban úszkáló disznóhúsra asszociál. Ahogy emlékszem nálunk is így készítették a menzán. Hát nem ez volt a kedvencem. De lehet ezt másként is. Íme a bizonyíték.
A lecsó finom és egészséges, ha jól készíted el. Tévedés, hogy sok zsiradékra van szükség hozzá. Disznóhús helyett készítsd csirkemellből, úgy sokkal egészségesebb. Zsír vagy napraforgó olaj helyett, használj olívaolajat. A zöldfűszerek különösen finommá teszik ezt az egyszerű ételt is.
Hozzávalók a lecsóhoz:
- 6-7 darab közepes paradicsom
- 4-5 darab paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kisebb cukkini
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 teáskanál só
- 8-10 tekerés színes bors
- 1 kávéskanál oregánó
- 1 kávéskanál bazsalikom
- csipetnyi kakukkfű
- 2 evőkanál olívaolaj
- 70 dkg csirkemell
Hozzávalók a bulgurhoz:
- 20 dkg bulgur (tört búza-én tönköly bulgurral készítettem)
- 3,5 dl víz
- 2 kávéskanál só
Első lépésként darabol fel a zöldségeket. A fokhagymát és a vöröshagymát párold meg 1 evőkanál olívaolajon, add hozzá a kis kockákra vágott paradicsomot és a sót. Párold fedő alatt.
Ha már megpuhult a paradicsom, add hozzá a csíkokra vágott paprikát is. Ismét fedd le és, ha már a paprika is majdnem megpuhult, mehet bele a cukkini és a fűszerek. Megint fedd le, de most már kevesebb időre van szükség, mert a cukkini gyorsan megpárolódik.
Míg a lecsó megfő, készítsd el a bulgurt.
A vizet a sóval forrald fel, majd öntsd rá a megmosott bulgurra. Fedd le és 20 percig hagyd így, hogy átpuhuljon.
A csirkemellet szeld fel körülbelül 1 cm-es vastag szeletekre, finoman sózd és borsozd meg őket, majd mindkét oldalukat klopfold meg kicsit.
1 evőkanál olívaolajat melegíts meg a serpenyőben, és süsd arany barnára a hússzeleteket.
A megsült csirkemellet ezután tedd a lecsóba, hogy kicsit átvegye a hús az ízét.
Most már nincs más hátra, mint tálalni.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
lászló zsuzsa mondta
A receptjeid nagyon tetszenek, főként amit a fogyózáshoz eltudok készíteni! Ha lehet ijent minnél többet ! Köszi Zsuzsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Örülök, hogy tetszenek! A legtöbb recept alkalmas fogyókúrához.
Németh Jozsefné mondta
Diácska..Én mindent,/Tölt.par.par szósz,stb spnót,sóska stb párolt zabpehellyel fogyasztok,és arra jöttem rá,hogy hol volt eddig az eszem,mert ennél fínomabb ételt soha nem tudtam fogyasztani.Isteni,,
bilbaoo mondta
Lecsót zsírral!! Csak is és kizárólag! Az olívától mellékíze lesz! Tényleg nem sok zsiradék kell hozzá, de az zsír legyen! Meg néha vétkezni is kell!
Gasztrozseni mondta
Kedves Bilbaoo,
Az olívaolajnak egyáltalán nincs mellékíze, maximum olívaillata, ha sütsz benne valamit. De ez minden olajra igaz, lehet az akár a hagyományos napraforgómag olaj, tökolaj vagy dióolaj. Ezzel szemben a disznózsír tud nagyon intenzíven ízes és szagos lenni. Egyébként pedig a lecsónak, ha jól készíted annyira intenzív az íze a zöldségektől és a fűszerektől, hogy ha csak nem túlzod el a zsiradék mennyiségét nem fogja senki megmondani, hogy mit használtál, olajat vagy zsírt.
bilbaoo mondta
Kedves Gasztrozseni!
Ízlések és pofonok, tudod. De azt látom, Te a ligthosabb étkezés felé koncentrálsz, hogy így mondjam. Sziciliai barátom szerint, csak a tv sztárok meg az utánzóik főznek olívával, ők ott délen salátákhoz öntetekhez, stb használják. Kevésbé bírja a magas hőmérsékletet, mint a hagyományos étolaj, vagy a zsír.
De ez természetesen nem kinyilatkozás, csak az én általam közzétett vélemény. Van nekünk egy elfelejtett olajunk, a repceolaj, mostanában nagyon eltűnt. Na azt elfogadom. De nálam a főzés alapja a házi zsír, mert sosem a boltban veszem, hanem én készítem, illetve a füstölt szalonna.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Neked is ezzel kelljen főznöd, főzzél továbbra is azzal amit megszoktál, hiszen Te azt tartod egészségesnek.
További jó főzőcskézést kívánok Neked! Nem vitatkozni akartam ám, csak véleményt tettem közzé, nem szeretnék haragot vagy veszekedést!
Legyen szép napod!
Gasztrozseni mondta
Kedves Bilbaoo,
Természetesen tiszteletben tartom a véleményed, és részemről semmi harag nincs.:) Az oldalt azért hoztam létre, hogy segítsek azoknak, akik szeretnének egészségesebben táplálkozni, de nem tudják, hogy induljanak és, hogy a receptek segítségével bebizonyítsam számukra, hogy lehet finom az egészséges étel. Mindenkinek szíve joga, hogy mivel főz, mi ízlik számára a legjobban. Én is jó sütést-főzést kívánok Neked!