Aki régebb óta követi a blogomat tudja, hogy nagyon szeretem a gyárakat, és nem szalasztanék el egy lehetőséget sem, hogy lássak belülről egy gyárat, ahol éppen termelés folyik. Természetesen elsősorban az élelmiszergyártással foglalkozó gyárak állnak közel az érdeklődési körömhöz. Tudom, sokakat megrémít az élelmiszer és a gyárak egy lapon említése, de érdemes kicsit a dolgok mögé nézni.
A Fevita főtevékenysége a gyorsfagyasztásos tartósítási tevékenység. A termékek javarészt gyorsfagyasztott zöldségek, zöldségkeverékek. A Fevita több kereskedelmi láncnak is gyárt, köztük többek között a Family Frost-nak is. A gyárlátogatás egy prezentációval kezdődött, amely során találkoztam a Fevita vezetőségével és betekintést nyerhettem a vállalat működésébe. Az elmélet után következett a számomra legizgalmasabb rész, a gyár megtekintése. Itt is mint minden gyárban kötelező a védőruha viselése. A beöltözést követően elindult a túra.
A zöldségek a betakarítástól számítva 4 órán belül a gyárba kerülnek és megkezdődik a zöldségek feldolgozása. A gyártás során számítógép vezérlésű optikai és lézeres válogató gépek válogatják az alapanyagokat, majd a termékeket tisztítás után és az előfőzést követően előhűtik, ezután -35 és -38 C fokos levegővel gyorsfagyasztják (ez az ún. fluidizációs fagyasztó) a -20 C fokos maghőmérséklet eléréséig. (Természetesen a műveleti idő termékfüggő.) Az ilyen mértékű fagyasztásnak a célja, hogy megállítsa, illetve minimális mértékre csökkentse azokat a folyamatokat, amelyek a zöldségek, gyümölcsök minőségét rontják. Ezt követően a feldolgozott zöldségeket, gyümölcsöket -18-20 C fokon tárolják, minimális ingadozás mellett, így a termék megtartja azt a szerkezetet (jégkristályokat), amely a legkedvezőbb a végtermék minőségre nézve.
Én is pont ugyanezt csinálom itthon, amikor a fagyasztásra szánt zöldségeket blansírozom, csak a lehűtést nem tudom ilyen precízen és gyorsan kivitelezni. Ezért is van az, hogy a bolti zöldborsó roppanósságával nem könnyű felvenni a versenyt házilag.
Ami számomra is meglepő információ volt, hogy a gyárban a gyártási szám alapján nem csak azt látják, hogy mikor csomagolták a terméket, hanem azt is, hogy mely gazda földjéről származik az alapanyag. Ez az után követhetőség az úgynevezett „a szántóföldtől az asztalig” program része. Számomra nagyon izgalmas és tanulságos volt ez a gyárlátogatás. Bár nekem eddig sem voltak fenntartásaim a fagyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel kapcsolatban mégis megerősítést kaptam azt illetően, hogy amikor nem juthatunk friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz, akkor érdemes a hazai fagyasztott termékeket választani.
Néhány érdekes adat a gyárról:
Éves termelési kapacitás több mint 32.000 tonna.
A Fevita részvények 100 %-a hazai befektetői kör birtokában van.
A belföldi kereskedelemben piaci részesedése meghaladja a 40%-ot.
Ha még több adatra vagy kíváncsi, itt találsz egy videót a gyárról.
Császár Erzsébet mondta
Kedves Dia!
Nagyon jó a gyárlátogatási bemutató (a tóbbi is!) hogy ma milyen eljárással korszerűen késztítik a fagyasztott termékeket. Én is teszek el friss zödlbabot – borsót, sőskát, spenótot.
Érdekes es hasznos dolog.
Köszönöm, hogy megosztottad.
További jó munkát.
Üdvözlettel
Böbe (Császár Erzsébet)
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Örülök, hogy tetszett a bejegyzés. Bizony jó dolog, ha lapulnak ilyen finomságok a fagyasztóban.