A napokban egy tanfolyam záró rendezvényének keretében, a budapesti Szent István Bazilika lábánál lévő hangulatos olasz étterem pincehelységében voltunk. Szeretem az olasz konyhát, és Magyarországon még nem voltam eddig speciálisan olasz étteremben, úgyhogy kíváncsian vártam az estét. Megtudtam, hogy olasz a szakács, ez tetszett, hiszen ki ismerné jobban az olasz konyha fortélyait, mint egy eredeti olasz.
Az étterem honlapján kicsit körülnéztem, szeretem ugyanis előre felmérni a terepet. A képek egy igazán kellemes hely benyomását keltették. Valószínűleg ennek és a Bazilika közelségének tudható be, hogy az étlapon szereplő árakat egy kicsit magasnak találtam. De próba szerencse alapon, kíváncsian vártam az estét.
A La Sosta élőben is nagyon kellemes, hangulatos hely. Kicsit félhomályos, de nem zavaróan, minimális díszítőelem, azok is inkább funkciót töltenek be.
A felszolgálók nagyon udvariasak, készségesek és gyorsak voltak, pedig elég sokan voltunk.
Mivel a rendezvény elhúzódott tíz óra körül kezdte el kitalálni a csapat, hogy jó lenne valamit vacsorázni. Mivel fél tizenkettőig volt konyha, ez nem okozott gondot. Ez igazán nagyon vendég barát hozzáállás és egyáltalán nem sürgettek bennünket.
Sokan voltunk és mindenki mást evett volna. Én könnyen választottam, mivel már késő volt egy olyan saláta mellett tettem le a voksom, amiben volt tonhal, bivaly mozzarella, koktélparadicsom és rukkola.
Volt, aki spagettit kért vénuszkagylóval, volt akinek a grillezett lazacderék pároltzöldségekkel keltette fel az érdeklődését.
Viszont az étlapon a tészták között voltak, akik nem találták meg a számításukat, de a pincér felajánlotta, hogy ha van olyan étel, amit szívesen fogyasztanának és van hozzá alapanyag, akkor elkészítik. Ez nagyon szimpatikus hozzáállás volt.
Ennek szellemében készült egy spagetti arrabiata, egy sonkás-tejszínes szószos tortellini és volt még egy kacsahússal töltött ravioli is.
Míg vártunk a vacsoránkra, hogy csillapítsuk éhségünket, kaptunk friss, meleg, fokhagymás lepénykenyeret. Az ételek körülbelül 20 perc alatt elkészültek, ami nagyon korrekt idő.
Természetesen hoztak az asztalra hidegen sajtolt olívaolajat, balzsamecetet, és reszelt parmezánt a tésztákhoz.
Az én salátám ízletes és könnyű volt. Nem rajongok különösebben a rukkoláért mert számomra kicsit keserű az íze, de ezek az alapanyagok együtt nagyon jók voltak. A bivaly mozzarellától kicsit többet vártam, de nem nyújtott nagyobb íz élményt, mint a tehéntejből készült mozzarella. Sőt kifejezetten zavart, hogy a belseje kicsit lágy volt.
A spagetti arrabiata ránézésre olyan volt mintha ketchuppal lenne összekenve, paradicsomszósz helyett. Én nem kóstoltam, de aki rendelte, nagyon meg volt elégedve vele, ahogy a kacsahúsos ravioli és a vénuszkagylós spagetti is ízlett a megrendelőjének.
A sonkás-tejszínes szószos tortellini igazából minimális kulináris élményt nyújtott. Én azt vártam volna, hogy házi tésztából készüljön, de nagyon úgy nézett ki mintha boltban kapható száraztészta lenne és ráadásul nem al dente volt, hanem, konkrétan nem volt megfőve a tészta, egyszerűen kemény volt. A szósz viszont elég sósra sikeredett és kevés is volt, a tészta mennyiségéhez képest. Úgyhogy ez a fogás nem különösebben nyerte el a tetszésünket.
Az is lehet, hogy a késői időpont miatt kicsit kevesebb figyelem jutott ennek a fogásnak.
De, hogy jót is mondjak, a lazacderék párolt zöldségekkel viszont nagyon finom volt. A hal friss volt, a külseje a sütés során, szép kérget kapott, de belül nem száradt ki. A zöldségek sem voltak túl párolva és nem tocsogtak a zsiradékban sem.
Én mindenképpen szerettem volna megkóstolni a panna cottát, mivel én is gyakran készítek, Olaszországban is már többször ettem és mindig nagyon ízlett. Erdei gyümölcs öntettel kértem. Ezen a többiek is felbuzdultak és rendeltek. Volt, aki szintén panna cottát, volt, aki vaníliás fagyitortát kért karamell öntettel.
A desszertek kicsit levontak az addig kialakult értékekből. Ugyanis, az egy alapdolog, hogy a jobb helyeken meleg tányért tesznek a vendég elé, de úgy gondolom, hogy a desszertet, főleg, ha az hideg nem meleg tányéron kell tálalni.
Emiatt a fagyitorta, mire kiért már majdnem szétolvadt. Mikor a torta rendelője rákérdezett a pincérre, hogy miért ilyen lágy, a pincér tudatta vele, hogy ez tulajdonképpen nem fagyitorta, hanem semifreddo, aminek pont az a lényege, hogy nincs csonttá fagyasztva a fagyi. Még ezt, is megértem, de akkor miért fagyitorta van az étlapon, és miért teszik meleg tányérra, ha már eleve nem túl fagyos.
Természetesen a panna cotta is meleg tányéron érkezett.
A panna cottánál úgy gondoltam, hogy az erdei gyümölcs öntet, rendes gyümölcsszósz lesz, amit én is szoktam készíteni. Nem gondoltam, hogy szó szerint az az öntet lesz, amit a fagyiknál is használnak. A műanyag flakonos förmedvény, amit elvből nem szoktam kérni. Ez gyakorlatilag olyan, mint egy higított, túlcukrozott, gyümölcsöt nem látott lekvár. Ez számomra nagyon illúzióromboló volt.
Maga a tejpuding pedig töményen tejszínből készült. Olaszországban mikor először ettem, elmondta a szakács, hogy ő mindig fele – fele, de inkább kétharmad, egyharmad arányban használ tejet és tejszínt, hogy ne legyen túl zsíros, hiszen ez egy könnyű desszert.
Azt meg egyenesen nem értettem, hogy ha már ilyen tömény öntetet adnak a borzasztóan magas zsírtartalmú tejszínből készült panna cottához, akkor miért kell még az egészet meg is porcukrozni.
Összességében elégedettek voltunk, bár szerintem, ha nem kértünk volna desszertet kicsit jobb értékelés születik.
A felsorolt hat főfogás közül öt finom volt és a mennyiséggel egyiknél sem volt probléma. Azt mindenképpen méltányolom, hogy nagyon vendég centrikusak, és itt tényleg úgy érzi a vendég, hogy ő van a középpontban. Az is nagyon pozitív, hogy este tíz órakor, kérésre elkészítettek olyan ételeket, ami nincs az étlapon. A hely is nagyon kellemes.
Viszont úgy gondolom, hogy az ételek ár értékaránya miatt kicsit magas volt a mi elvárásunk is.
Úgy gondolom fogunk még ide jönni, egy kevésbé késői időpontban.
Értékelés
Az ételek minősége: | |
Az ételek mennyisége: | |
Választék: | |
Ár – érték arány: | |
Kiszolgálás: | |
Hangulat: | |
Összhatás: |
Vélemény, hozzászólás?