Talán az egyik legkedvesebb édességem a kürtőskalács. Persze csak ha jól van elkészítve. Márpedig kevés az a hely és alkalom, ahol a számomra eszményi kürtőskaláccsal találkozhatok, így ritkán szoktam enni. Ez idáig. Mert most sikerült reprodukálnom azt a receptet, amely számomra megtestesíti az igazi kürtőskalácsot.
Hogy milyen kritériumokat támasztok egy kürtőskaláccsal szemben. Az első, hogy legyen jó vékony a tésztája, a második, hogy a karamellréteg legyen roppanós, és kissé kesernyés a felületén (tudom, hogy ez azt jelenti, hogy ekkor már a karamell megégett, de én így szeretem), a harmadik pedig, hogy a tésztája legyen leheletnyit citromos és talán a legfontosabb, merthogy a diósat szeretem, hogy a dió ne dejó legyen, mert bizony számtalanszor beleestem ebbe a csapdába. Ugye nem is olyan könnyű megfelelni ennyi feltételnek? De nem lehetetlen íme a tuti recept:
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg rétesliszt
- 3 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 evőkanál barna nádcukor
- 2 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 kávéskanál só
- 1,5 db kezeletlen citrom héja
Hozzávalók még:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg nádcukor
- 20 dkg darált dió
A kulcskérdés a kürtőskalács készítésnél, hogy milyen formát is használj. Ahogy a képen is látszik, én ilyen speciális, kerámia formákat használok. De ha nincs ilyened se ess kétségbe, szuper ötleteket olvastam. Van aki az őzgerinc formára esküszik, akkor természetesen fél hengerek lesznek, más pedig papírtörlő gurigát teker be alufóliával, és azon süti a kalácsokat. Mindkettő nagyszerű ötlet.
Lássuk a receptet:
A langyos tejben keverd el a barna nádcukrot, majd morzsold bele az élesztőt és hagyd szépen felfutni. Közben a kétféle lisztet keverd össze, add hozzá a sót és a reszelt citromhéjat. Ha felfutott az élesztő, mehet a lisztes keverékhez, a tojásokkal együtt. Kezd el dagasztani. Ezt kivitelezheted kézzel, vagy géppel is. Néhány percnyi dagasztás után öntsd hozzá az olvasztott vajat is. Dagaszd addig a tésztát, amíg szép egységes lesz. Ha ez megvan pihentesd 30 percet.
Közben a cukrot és a diót is borítsd egy-egy tálcára, olyanra amelyben majd könnyen meg tudod hempergetni a kalácsokat.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre és nyújtsd ki nagyjából 0,5 mm vastagra. Természetesen ettől eltérhetsz attól függően, hogy a vastagabb vagy a vékonyabb tésztát szereted jobban. Ez a vastagság egyébként egy normál vastagságú tésztához megfelelő.
A sütőt kapcsold be grillező fokozatra. Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral.
A kinyújtott tésztát hosszában csíkozd fel körülbelül 2 cm-es csíkokra. Ehhez kiváló egy éles kés vagy a pizzavágó. A formákat kend meg az olvasztott vajjal, majd szépen kezd el feltekerni rá a tésztacsíkokat. A csíkok között hagyj 3-5 mm helyet. Ha a formát teljesen beborítottad a tésztával, óvatosan hengergesd meg egy sima felületen. Így a tészta egységes vastagságú lesz, a rések pedig eltűnnek a csíkok közül. Kend meg a tésztát az olvasztott vajjal, majd forgasd meg a tálcára borított cukorban. Mehetnek a sütőpapírral bélelt gáztepsire, aztán be a sütőbe. Hagyj helyet a kürtőskalácsok között, hogy szépen tudjanak barnulni. 3 percenként (vagy ameddig a cukor karamellizálódni nem kezd) forgass rajtuk egy keveset. Amikor körbeértél és szép egységes lett kiveheted.
Most gyorsnak kell lenned, hogy amíg a karamell ragad bele tudd forgatni a darált dióba.
Más dolgod már nincs, mint kicsit várni, hogy ne legyenek túl forrók, levenni a formáról, és megkóstolni a művedet. Szerintem, ha kipróbálod ezt a receptet igen gyakran fogod készíteni, a család nagy örömére.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Jánosi+Ilona mondta
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a rcepre holnap ki is fogom próbálni köszi Ilona
Jánosi+Ilona mondta
Kedves Dia megsütöttem a kürtöskalácsot de sajnos egykicsit túl piritottam rajta a cukrot de azért igy se volt rosz, elöször hasznátam a grill fokozatot és nem igazán vagyok tisztában a használatával, megköszönném, ha segitenél. Tisztelettel Ilona.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Minden sütő másként működik, egyiknek erősebb a grill fokozata másiknak gyengébb. Én azt tudom tanácsolni, hogy amikor beteszed a kalácsot ne mozdulj el mellőle. Mivel csak néhány percre van szükség ahhoz, hogy megsüljön jobb szemmel tartani, és amikor látod, hogy elkezd pirulni a cukor, rögtön fordíts rajta.
KLANEK JUDITH mondta
DIA draga ha latnad es kostolnad az igazi erdelyi kurtoskalacsot akkor szeretnem hallani avelemenyedet De nem vagyok kompetens sem hogy leirja sem hogy kritizaljalak Persz a Tied a legjobb EBBOL nem akarok haragot .
Gasztrozseni mondta
Kedves Judith,
Az én kürtőskalácsom azért korántsem olyan tökéletes, mint a klasszikus erdélyi (majd talán sok-sok év sütés után), de igyekszem. Mindenesetre ha rendezvényeken, fesztiválokon találkozunk a kedvenc székely kürtőskalácsos csapatunkkal ki nem hagynánk, hogy vásároljunk, mert számunkra az a non plus ultra ebből a finomságból.