Végre elkészült az első saját készítésű kovászos uborkám. Kicsit izgultam az arányok miatt, és, hogy esetleg megforr, de szerencsére minden rendben ment, és az elképzelésemnek megfelelő lett. Szeretem ezt a frissítő, roppanós finomságot, főleg az igazán meleg, nyári napokon. Kiváló kiegészítője a finom, grillen sült húsoknak.
Hozzávalók:
- 1 kg fürtös uborka
- 3 gerezd fokhagyma
- 4-5 szál kapor
- 8-10 db egész színes bors
- 3 db babérlevél
- 1 evőkanál só
- 1/2 zsemle
- 1,6 literes dunsztosüveg
- meleg víz
Az uborkát alaposan mosd meg, hogy a kis szúrós szőrei ne maradjanak rajta. Ezután vágd le mind a két végét, és a csúcsosabb vége felől indulva vágd be hosszában az uborkát. Így a fűszerek jobban át tudják járni, és fogyasztani is egyszerűbb.
A dunsztosüveg aljára kerül a kapor, amelynek vastag szárát én nem használtam fel, csak a zsenge leveleit. Szintén alulra kerülnek a fokhagyma gerezdek is. Ezután jönnek az uborkák, jó szorosan egymás mellé, oly módon, hogy a bevágott felük kerüljön alulra.
Most öntsd tele az üveget meleg vízzel. Az üveg annyira legyen tele vízzel, hogy érintkezni tudjon majd a zsemlével. A víz után következhet a só, az egész színes borsok, a babérlevelek és végül a félbevágott zsemle. Természetesen használhatsz kenyeret is, én azért választottam a zsemlét, mert pont volt még egy kicsit szikkadt a kenyértartóban.
Lezárásként, van aki tányért rak az üveg tetejére, de én most úgy oldottam meg, hogy a dunsztosüveg tetejét csak félig csavartam rá az üvegre, hogy ne zárjon teljesen. Az üveg alá mindenképpen tegyél tányért, mert bizony könnyen megesik, hogy a lé kijön az üvegből.
Javaslom, hogy tedd meleg helyre, de ne a tűző napra, így biztosan nem fog megforrni. Én kitettem az ablakba, de olyan helyre, hogy folyamatosan árnyékban legyen. 4 nap alatt készült el. Onnan tudod, hogy már jó, hogy az uborka színe megváltozik és a víz opálossá válik. Kóstold meg, és ha jónak ítéled, tedd át az uborkákat egy zárható edénybe, szűrd rá a levét és tedd hűtőbe. Így még jó néhány napig biztosan eláll.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Erzsike mondta
Nagymamáim is így készítették a kovászos uborkát, Édesanyám és én is. Ez az uborka rendkívul finom, frissító. Ajánlom mindendinek én is.Csak a családot nem tudom rászoktatni tobb, mint 30 éve.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsike,
Eddig a Párom sem ette meg a kovászos uborkát, de mivel most én készítettem megkóstolta, és azt mondta, hogy nem kizárt, hogy most már fog belőle enni. Ez volt a legnagyobb dicséret számomra.
Fornosi Mihályné Éva mondta
Kedves Dia! Ez egy nagyon bevált recept nálam is. Amit én másképp csinálok,nagyon régen így készítem és bevált.
5 literes üveghez: 2,5 kg kovászolni való kicsi uborka,4- 5 csapott evőkanál só, 1 fej pucolt fokhagyma, 1 vékony szál feldarabolt torma, 1-2 szem szegfűbors, 1-2 babérlevél,1 csomag szárított kapor virággal együtt, 1 csipet liszt, 1 szelet kenyér.
Elkészítése a következő: a megmosott,két végén levágott, középen hosszában bevágott uborkákat szépen egymás fölé rakva beleteszem az üvegbe, amit előtte jól kimostam. Felforralok 5 liter vizet, 5 evőkanál sóval és a szegfűborssal. Az üvegbe beleszórom szépen elosztva a fokhagymákat és a torma darabokat, majd forrón ráöntöm a sós levet. Rászórom a csipet lisztet és egy szelet száraz kenyeret tüll zacskóban ráteszek. Amíg a kenyér benne van csak egy kistányért teszek rá megfordítva,csak leszűrés után zárom le. Ajánlatos egy tányért alá rakni az üvegnek és egy fém evőeszközt belerakni,így nem pattan el az üveg. Az így eltett uborka kemény és ropogós marad a forró víz miatt.
Annyira jól sikerült,hogy egyik évben a (fűtetlen) konyhámban, a sarokban maradt véletlen télire. Gondoltam megromlott, biztos kidobhatom már. Meglepődve tapasztaltam,hogy olyan finom volt mint nyáron.
A forrón ráöntött sós víz összehúzza a rostokat és sterilizálja,így eláll hideg helyen,télire is. Jó próbálkozást mindenkinek,remélem segíthettem ezzel a recepttel!
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a kovászos uborka recepted!
Fazekas Ilona mondta
Fornosi Mihályné, Évike beírása vett rá arra,hogy írjak neked Dia!
Tudom,nálatok nem szokás,pedig bánhatjátok.Mi itt partiumban(Erdélyben is) mindig teszünk el kellő mennyiségű vizes uborká t(kovászos uborka téli változata),hogy télen se kelljen nélkülöznünk ezt a finomságot.Igazán olcsó,ha az ubidömping idején teszed el.
Leírom hogyan teszem el,-nagyjából a kovászost is így készítem,annyi különbséggel,hogy hosszában 4-be bevágom az uborkákat és burgonyaszeletekkel,vagy kenyérszelettel gyors erjesztem. Általában az ablak előtt,a konyhapulton érlelem,-ott épp megfelelő a hőmérséklet.
Egy 5 literes üveghez:
Bő 2 kg csemege uborka,gondosan megmosva.Az üveg aljára nagy csokor,lehetőleg virágzó kapor (szárított is tökéletes),nagy csokor csombor,(borsikafű),néhány gerezd fokhagyma kerül.Szépen rárakom hosszában szorosan az uborkákat,-közzéjük hosszú vékony csíkokra vágott tormaszeletkéket rakok,összesen olyan töltőtollnyi méretű tormát felhasználva,majd végezetül egy kis szál zellert,néhány szőlőlevelet teszek mint egy fedőként az üveg nyaka alá szorítva. 2-2,5 liter vizet felforralok literenként egy púpos evőkanál JÓDMENTES sóval (jódos só lágyít,és tejsavas erjedés helyett vajsavasat indít el,-az az meglágyul,megromlik az uborkánk).Ha felforrt ráöntöm az uborkára,-pohár alátéttel,kistányérral lefedve,tálcán a szemem előtt hagyom 2-3 napig,míg lezajlik a zajos forrás.Akkor a szőlőlevelek tetejére késhegynyi szalicilt teszek,és légmentesen zárom az üveget! Tavaly ilyen módon eltett uborkámat épp most is eszegetem itt írás közben,mert imádom,és ez a csemegém. Próbáld ki!-garantálom soha nem teszed el másként az uborkát! Nálunk kiszorította az ecetes téli savanyúságokat,már 40 éve.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad ezt a nagyszerű receptet!
Edina mondta
Nagyon jó ez a ropogós típusú kovászos uborka recept, húgomék is így csinálják Csepelen, mert ők télire nagyobb üvegekben a spejzba tesznek belőle,és nagyon finom amikor tavassal is elővesznek belőle, mert állítólag az egyik családtagunknak szüksége van hetente erre az uborka lére is anyagcsere probléma miatt, de azt biztosan állíthatom, hogy amikor anyukám szívbeteg lett,nyáron a fő étel mellé mindig ivott uborka levet, mert nagyon frissítette az egész szervezetét, ha kórházba került, oda is azt vittünk be neki, annak örült a legjobban, nem a süteményeknek.
Gasztrozseni mondta
Kedves Edina,
A kovászos uborka leve tényleg nagyon jó.
Malyik Pálné Marika mondta
Kedves Dia ! Én is nagyon szeretem a kovászos uborkát ,de én nem igy csinálom .A megmosott és két végén levágott uborkát mindkét végéről bevágom ellentétesen hosszába.mind a két vágást kicsit szétnyitva besózom és ugy rakom a megmosott üvegbe aminek az alján1-2 szál kapor van .3-4 cikk fokhagymát teszek közé és egy tüll zacskóba 1 szelet kenyeret a tetejére teszek és felöntöm annyi hideg vízzel ami ellepi .meleg de nem tűző napos helyre teszem pár nap és kész!!( A lényeg hogy rendesen be legyen sózva)
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Köszönöm, hogy megosztottad a kovászos uborkád készítésének menetét.
laca mondta
Kedves Dia. Örömmel olvasom ubi receptedet… én is általában így csináltam…
Nagyanyámtól viszont úgy tanultam, hogy egészséges meggyfa levelet teszek babérlevél helyett belé… nagyon finom, szinte illatos-zamatos lesz az uborka és a leve is. Próbáld ki ajánlani tudom.
Üdv, jlaca.
Gasztrozseni mondta
Kedves Laca,
Köszönöm a tippet, ez teljesen új számomra, de ki fogom próbálni.
Erzsike mondta
Kedves Dia’!
Mi is igy készitjük a kovászos uborkát mint a többi hozzászoló csak mi
csombort is teszünk bele vagy másnéven vasfű probáljátok ki nagyon finom.
Üdv. Erzsike!
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsike,
Köszönöm a tippet!
Erzsi mondta
Kedves Dia !
Én is nagyon szeretem a kovászos uborkát,de én fokhgymát már nem
teszek bele.Ugyanis s család nem szereti benne.
De igy is nagyon finom.Különben nekem is most készült el a kovászos uborkám.
Mindenkinek jóétvágyat az uborkához!!!
.
Karnis Lászlóné Liza mondta
Kedves Dia! Nagyjából, én is így csinálom a kovi.ubit,
meggyfalevéllel, de fokhagyma nélkül, de még szőlő fürtöt is teszek bele, torma nem mindíg van kéznél, kapor, só bors, melegvíz, deeeee, megpróbálom, forró vizzel, köszönöm üdv liza,
Gasztrozseni mondta
Kedves Liza,
A szőlőfürt igazán érdekesen hangzik.
Fornosi Mihályné Éva mondta
Kedves Dia és Ilonka!
Nagyon örülök, hogy sokaknak tetszett a tavaji receptem. A nagymamim Erdélyben született és én is tőle tanultam ezt. Amikor volt ő is tett bele meggyfa levelet és zöld szőlőfürtöt, de a csombor az nekem új, azzal a káposztát szoktam savanyítani. Én még soha nem raktam az uboràmba tartósítót télire sem és semmi baja nem volt. Ha már szeretjük a levét akkor ne mérgezzük magunkat tartósítóval. Egyébként már nem lehet nálunk szalicilt kapni mert betiltották, csak na-benzoát van, az pedig szintetikus.
Fazekas Ilona mondta
Évikém drága!
Nem úgy ment át az olvasatodba,ahogy én írtam! A tartósítót (a maradék levegő sterilizálásáért,-a biztonság kedvéért) az uborkát fedő szőlőlevél tetejére teszem (ami valahogy úgy néz ki,mint egy vízi liliom levele,-körben felfele áll a levél széle),hogy véletlen se legyen gond! ,-amit felbontáskor az uborkákat takaró szőlőlevéllel együtt kidobok!…-és “szalicilsavat” még ma is tőletek,-gyógyszertárból vásárolok! Ez a legtisztább,és leginkább maradéktalanul eltávolítható “sterilizáló” szer,amit nem feltétlen kell az ételbe keverni!
A csombort pedig ha kipróbálod-soha sem fogod kihagyni a vizes,-vagy kovászos uborkából! Igen! a káposztához is használom,..amit gyorssavanyítok,-krumpliszeletekkel.
A zöld szőlő fürtöket én is imádom az uborkában,de azért nem írtam be a receptbe,mert akinek nincs szőlője,az zöld fürtöket soha nem tud piacon,vagy áruházban beszerezni.
Fornosi Mihályné Éva mondta
Szia Ilonka! Feltétlen kipróbálom a sombort bele. Ezután biztosan nem fogsz kapni a gyógyszertárakban sem szalicilt, én is kerestem már mindenhol, ott mondták, hogy már nem árulják sehol. Köszi
Erzsike mondta
Kedves Dia!
Mi is igy készitjük a sóból annyi kell illetve annyi kanál ahány l-es az üveg
csombort mi is mindig teszün bele. Kellemes nyarat kívánok Erzsike!!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva, Ilona és Erzsike,
Köszönöm ezt a sok hasznos és érdekes információt a kovászos uborkával kapcsolatban!
Kovászos uborka mondta
Kedves Dia !
Én hallottam egy másik formában, kipróbáltam és nagyon fincsi! Mégpedig hogy a zsemle helyett egy közepes krumplit megtisztítani , 2-3 karikára vágni és ezt rakni a tetejére.és ha a lé el szinesedet kb 2 nap akkor kivesszük belőle és így várjuk meg hogy megérjen. Más az íze ,leszűrtem és hűtőbe eláll üdv marcsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Köszönöm ezt a nagyszerű ötletet, ezt is ki fogom próbálni.