Ez az egyik kedvenc tortám. Nagyon mutatós, és annak ellenére, hogy csokitorta nem olyan tömény, mint amilyenre az ember elsőre számít. Az elkészítése nem bonyolult, viszont a krémet is és a kész süteményt is szükséges egy-egy éjszakát pihentetni, éppen ezért érdemes az elkészítést időben elkezdeni, ha tudod, hogy mikorra szeretnéd.
.Hozzávalók a tésztához:
- 6 tojás
- 1 evőkanál méz
- 1/2 dl olívaolaj
- 1 csipetnyi só
- 5 evőkanál Graham – liszt
- 1 evőkanál keserű kakaópor
- 2 evőkanál whiskey
Hozzávalók a csoki krémhez:
- 5 dl tejszín
- 2 tábla 70%-os ét csoki
- 2 evőkanál whiskey
- 2 csomag habfixáló
- 20 dkg eper
A csoki krémet mindig előző este készítsd el. A tejszínt forrald fel, majd add hozzá a csokit. Miután a csoki megolvadt vedd le a tűzről és keverd bele a whiskeyt is. Amikor kihűlt tedd a hűtőbe egy éjszakára.
A tészta készítése:
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra. A tojásokat egyenként válaszd szét. A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval verd kemény habbá. A tojássárgájához add hozzá a mézet, a whiskeyt, az olívaolajat, és alaposan keverd össze. Ezt a masszát óvatosan adagold hozzá a felvert tojásfehérjékhez, és szép nagy mozdulatokkal, anélkül, hogy a tojáshab összetörne, keverd össze. Ezután a tésztát oszt két egyenlő részre és az egyik felébe keverd bele a kakaóport.
Egy gáz tepsit bélelj ki sütőpapírral. A tészta világosabb felét töltsd nyomózsákba és kezdj el csíkokat húzni vele a tepsire, úgy, hogy a két világos csík között, ugyanolyan vastagságban hagyj helyet a kakaós tésztának. Ha elfogyott a világos tészta, jöhet a kakaós. Ezt is töltsd a nyomózsákba és a kihagyott helyeket töltsd ki vele.
Ha megvagy mehet a sütőbe. 20–25 perc alatt készre sül. Ne ijedj meg a sütőport nem véletlenül hagytam ki, hiszen most nincs szükségünk arra, hogy a tészta magas legyen.
Amíg a tészta sül, epret darabold fel.
A megsült tésztát még melegen, a sütőpapírral együtt tekerd fel, bugyoláld jó szorosan egy konyharuhába és hagy így kihűlni.
Miután a tészta kihűlt, óvatosan tekerd ki és kend meg az eperlekvárral. Ezután már a végleges feltekerés következik, ezért távolítsd el róla a sütőpapírt, és jó szorosan tekerd fel.
Az előző este elkészített csokikrémre szórd rá a habfixálókat, és robotgép segítségével verd fel. Olyan masszív krémet kell kapnod, ami nem esik ki a tálból, ha felfordítod. Az feldarabolt epret keverd a krémbe.
Most pedig rakd össze a tortát. Egy gömbölyded tálat bélelj ki folpackkal. A piskóta tekercset szeleteld fel körülbelül 1 cm vastag szeletekre. A tekercsekkel béleld ki a tálat, de ügyelj rá, hogy maradjon a lefedéshez is. A krémet töltsd a piskótatekercsekből kapott piskóta kosárba, és a tetejére tedd rá a maradék piskóta tekercseket.
Az egészet fóliázd le és egy éjszakára tedd hűtőbe.
Másnap óvatosan, borítsd egy megfelelő méretű tortástálra. Díszítheted eperrel, marcipánnal.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Vélemény, hozzászólás?