Nagy kedvencem volt gyerekkoromban a rizsfelfújt. Arra viszont már nem emlékszem mikor ettem utoljára. De most, hogy közelebbi barátságba kerültem a kölessel, arra gondoltam, hogy megpróbálom a felfújtat kölesből.
Hogy miért is jó a köles? Magas az ásványi anyag tartalma, ezért erősíti az immunrendszert, emellett szabályozza a vércukorszintet, és jótékony hatással van az idegrendszerre is. Ja, és nem mellékesen finom.
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 15 dkg köles
- 6 dl 1,5 %-os tej
- 2 tojássárgája
- 2 tojás fehérje kemény habbá verve
- 2 evőkanál méz
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg mazsola vagy vörös áfonya 15 percre rumba áztatva
- 1 kávéskanál vaníliaaroma
- csipetnyi só
- leheletnyi fahéj
A kölest mosd meg, majd a tejben egy csipet sóval tedd fel főni. Alacsony hőfokon főzd, mert legalább 20 perc mire a köles megpuhul. Gyakran kevergesd, nehogy leégjen.
Közben a tojás fehérjét, egy csipetnyi sóval, verd fel kemény habbá.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
Ha a köles megfőtt, vedd le a tűzről. Keverd bele a citrom reszelt héját. (A citromot mindig mosd meg mielőtt felhasználod, mert előfordulhat, hogy olyan vegyszerrel kezelték, mely tartósan megmarad a felületén.) Mehet bele a méz, a vanília aroma, a fahéj és végül a tojások sárgája. Keverd össze alaposan. Most add hozzá a rumba áztatott mazsolát vagy vörös áfonyát.
Óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, keverd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjéket.
Egy tepsit (én 27 x 19 cm belső méretűt használtam) kenj ki hideg vajjal, majd szórd meg zsemlemorzsával. Mehet bele a habos tészta. Tedd a sütőbe. 30 perc alatt készre sül.
Az íze megtévesztően hasonlít a rizsfelfújtéhoz, viszont sokkal egészségesebb!
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
csacskakutya mondta
Valahogy ezek az ‘egészséges’ receptek mindig gyanakvással töltenek el az étel ízvilágára vonatkozóan, de megcsináltam, és ez is nagyon finom lett:) köszi:)
Gasztrozseni mondta
Kedves Csacskakutya,
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és ízlett! Az egészséges ételek lehetnek finomak, minden csak a “szakácson” múlik.
Erdélyiné mondta
Kedves DIA !
A kukoricás sajtostallérnak óriási sikere volt, ropogósabb lett mint a régi receptemmel készült, ésgyorsabban is sült.
Szeretném kérdezni, hogy a köles alatt a hántolt árpát érted? Jól hangzik ez a recept is, kipróbálnám.
Üdvözlettel: Erdélyiné
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a tallér, és, hogy ízlett is. Nem a hántolt árpa és a köles két külön dolog. A köles sokkal apróbb szemű gabonaféle.
Andrea mondta
Kedves Dia!
Tetszik a recept,épp ma vettem kölest a boltban….igaz még sosem ettem……itt az ideje,hogy megkóstoljuk.
Gasztrozseni mondta
Kedves Andrea,
Jó kísérletezést a kölessel. Várom a beszámolód, hogy hogy ízlett.
márta mondta
kedves Dia
Elkészítettem a kölesfelfujtat,nagyon finom volt izlett mindenkinek.
Köszi:Márta
Gasztrozseni mondta
Kedves Márta,
Örülök, hogy sikert arattál a kölesfelfújttal.
bakosferi mondta
Szia Dia! A nejem megcsinálta, nagyon finom lett (első találkozásom a kölessel és”szerelem első ízlelésre”…) . Csak mikor később, mikor kihűlt próbáltam vágni és pergett szét, nem maradt úgy egyben, mint a rizskoch. Lehet, hogy még kellene bele több tojás? Köszönöm a lehetőséget! Üdv:bakosferi
Gasztrozseni mondta
Kedves Feri,
Örülök, hogy ízlik a köles! Nekem eddig nem esett szét, bár én becsomagoltam folpackba. Igen, lehet, hogy ha eggyel több tojást teszel bele, nem morzsálódik hidegen.
seron mondta
hali
örülök hogy erre rábukkantam-maradt főtt kölesem és kidobni nem szeretek semmit ha van mód a “kármentésre”.
a recept szuper.
Gasztrozseni mondta
Kedves Seron,
Nagyon örülök, hogy tudtam segíteni, és, hogy tetszett a recept!
seron mondta
meg kell irnom ezt is feltétlenül-az egy dolog,hogy megcsináltam kis flikk-flakkokkal de a lényeg a recepted volt.,magam sosem fogtam volna bele.első reakció ahova vittem a fele alkotást-ott beájultak.nagyon izlett.
én még ott tartottam-nem ez lesz a kedvencem.eltelt 2 nap és most jön a csoda:valami történt mert nagyon finom lett.kimondottan jót tett a hütöben gubbasztás.
nem keresem a miértjét de gondoltam ezt is megosztom veletek,hogy miket tud ez a köles.
méltatlanul háttérben van ez a gabona,pedig többet tud mint a búzaliszt.
Gasztrozseni mondta
Kedves Seron,
Ez így van. A köles többre hivatott, és remélem egyre többen kipróbálják, megszeretik, és rendszeres fogyasztójává válnak.
BKJudit mondta
Kedves Dia!
Elkészítettem a kölesfelfújtot. Nagyon finom lett. :)
Köszönöm a receptet.
Üdv,
Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept.
Dezsényi Istvánné mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a receptet. Elkészítettem és nagyon jól sikerült, finom lett.
Üdvözöllek, további jó főzőcskézést!
Klári
Gasztrozseni mondta
Kedves Klári,
Nagyon örülök, hogy ízlett.
Barbi mondta
Nagyon finom lett, tényleg nagyon hasonlit a rizskochhoz. Még soha nem csináltam egészséges desszertet, de az újévben tett fogadalmam miatt, miszerint egészségesen fogunk étkezni, keresem a lehetőségeket és jó tapasztalni,hogy nem kell vétkezni, ha finomat akar enni az ember!:-)
Kb. 20*30-as tepsiben sütöttem, nekem nagyon vékony lett. Legközelebb dupla adagot sütök, vagy fele ekkora tepsiben. Illetve a mézet xilittel helyettesítettem.
Köszönöm a receptet!:-)