A hagyományos rakott krumplinál egyszerű a képlet. A krumplit és a tojást meg kell főzni, aztán összeállítani az ételt. Ennél a variációnál sem bonyolult az elkészítési mód, viszont egészen új íz világgal találkozhatsz, ha így készíted el.
Szűzérme magyarosan
Tarhonyás hús
Na ha valami, akkor ez egy igazán hagyományos menzás étel. Egyébként, ha belegondolok, körülbelül akkor is ettem utoljára tarhonyás húst, amikor még az általános iskolában a menzán ebédeltem. Igazából ki tudja, hogy mikor készítettem volna vagy készítettem volna-e egyáltalán, ha nem adódik úgy, hogy bokros teendőim miatt nem jutottam el vásárolni.
Brassói aprópecsenye
Érdekes módon nagyon ritkán szoktam brassóit készíteni, pedig határozottan emlékeszem rá, hogy gyerekkoromban elég gyakran került az asztalra. De egy ideje már nem, hogy nem készítettem, nem is ettem. Valahogy úgy gondoltam, hogy ez egy túlontúl egyszerű étel, ami ráadásul nem is tartozik az egészséges ételek közé.
Vadas marha suff nudlival
Az igazán finom vadashoz célszerű a húst pácolni az elkészítés előtt. A pácolás fellazítja a rostokat, így a főzés sem fog igénybe venni annyi időt, ráadásul a fűszerek kellemesen átjárják a húst. Viszont úgy készülj, hogy ahhoz, hogy a pác kifejtse áldásos hatását, legalább három napig pácold a marhahúst.
Főtt marhahús meggyszósszal és pirított darával
Ki ne emlékezne a menzás ételekre gyerekkorából? Szerintem ez az étel, egy tipikusan menzás étel. Én úgy gondolom, hogy szerencsés helyzetben voltam, mert nálunk nagyon finoman főztek, de tudom sok helyen nem így volt, van. Nálunk nem spóroltak sem az alapanyagokkal, sem a mennyiségekkel, sem az ízekkel.
Farsangi fánk
Életem első saját készítésű farsangi fánkjához tuti receptre volt szükségem, ezért megkérdeztem Anyukámat, hogy hogyan készíti, ezen kívül sokat olvasgattam interneten és régi szakácskönyvekben is. A sok-sok információból aztán megalkottam a saját receptem. Kicsit féltem tőle, hogy jól fog-e sikerülni, de utólag bebizonyosodott, hogy a félelmem alaptalan volt.
[Tovább olvasom…]
Vörösboros szarvaspörkölt
Ha egy ilyen nemes vad húsára teszel szert, érdemes kihoznod belőle a maximumot, és úgy elkészítened, hogy a lehető legfinomabb legyen. A vadhúsnál kimondottan érvényes a mondás, hogy a kevesebb néha több. Nem kell túlbonyolítani, a hangsúly inkább azon kell legyen, hogy a hús karakteréhez a leginkább megfelelő fűszereket válassz.
Lencseleves gazdagon
Egy tartalmas leves, pogácsával legalább olyan laktató, mint egy egytálétel. Nálunk gyakran vannak ilyen levesek, hiszen van bennük minden ami egy tápláló ebédhez szükséges, hús zöldség, és egy kis tészta is. Sem rántást, sem habarást nem szoktam készíteni az ilyen típusú levesekhez, inkább jó sok tartalommal töltöm meg őket, attól lesznek igazán „gazdagok”.
Csörögefánk vagy forgácsfánk?
Szerintem ezt a finomságot mindenki ismeri valamilyen néven. És hát igazándiból nem is a neve a lényeg, hanem az, hogy gyorsan elkészíthető fánk fajtáról van szó, amit az elkészülte után aztán fogyaszthatsz lekvárral, vagy csokimártással.
[Tovább olvasom…]
Legutóbbi hozzászólások